KARS’TAN EDİRNE’YE ATIK YÜRÜYÜŞÜ

USEF tarafından İnsanın Dönüştür projesi kapsamında Kars’tan Edirne’nin İpsala ilçesine yürüyerek plastik toplama kampanyası gerçekleşecek.

Haber Giriş Tarihi: 28.07.2023 17:16
Haber Güncellenme Tarihi: 28.07.2023 17:16
https://batiekspres.com/

Uluslararası Su Elçileri Federasyonu (USEF) tarafından İnsanın Dönüştür Projesi 16 Eylül 2023 tarihinde 08:00’da Kars ili Ani Harabelerinden başlayarak yürüyerek atılan atıklar toplanılacak. Atılan atıkların yoğunluğuna dikkat çekilen kampanya, Edirne’nin İpsala ilçesinde toplanan atıklardan heykel yapılarak son bulacak. USEF Genel Başkan Yardımcısı Bilgehan Karaca “Amacımız farkında olmadan yere attığımız, şehir içerisine attığımız plastiklerin ve kirliliklerin ne kadar yoğun olduğunu, kaç kamyon oluşturduğunu göstermek” dedi.

AMAÇ ATIKLARIN YOĞUNLUĞUNU GÖSTERMEK

Amacın farkında olmadan atılan atıkların yoğunluğunu göstermek olduğuna değinen USEF Genel Başkan Yardımcısı Bilgehan Karaca “Türkiye’de farkındalık yaratmak kirlilik ayak izi ve plastik ayak izi kavramlarını daha dikkate değer alabilmek, kamuoyu oluşturabilmek için yapacağımız bir eylem bu. Amacımız Kars ili Ani Harabelerinden başlayarak yürüyebildiğimiz ölçüde hızlı yürüyerek plastik atık ve çöp atıklarını toparlayarak 2 bin kilometre gibi bir rota çizdik kendimize ve İpsala’da sonuçlandıracağız. Bu arada arkamızda ne kadar kamyon olur ne kadar toplanır bu yolda olacak bir şey öngörümüz yok. Toplanan plastikler ve toplanan atıklarla İpsala’da belediye başkanımızın vereceği bir yerde heykeltıraş arkadaşlarımız ile birlikte bir heykel yapacağız. Amacımız farkında olmadan yere attığımız, şehir içerisine attığımız plastiklerin ve kirliliklerin ne kadar yoğun olduğunu, kaç kamyon oluşturduğunu göstermek” dedi.

“SU TASARRUFU KİRLİLİKTEN ÖNEMLİ DEĞİL”

Su tasarrufunun kirlilikten önemli olmadığını savunan Karaca şöyle konuştu: “Dünyamızın gidişatı belli. Suyun tasarrufunun kirliliğinden daha öneli olmadığını düşünüyorum. Tıraş olurken suyu kapatın, muslukları kapatın diye söylemler su tüketiminin binde birini oluşturuyor. Ama tarım ve sanayide kullanılan su yaklaşık yüzde 93’ü oluşturuyor. Yüzde 93’den tasarruf daha önemlidir. Bu eylem dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak için yapacağımız ilk eylem. USEF’in yapacağı ilk eylem büyük olsun istedik. Gelecek yıl İskenderun’dan başlayıp önce İzmir’e kadar daha sonra Karadeniz’in en kıyısına kadar bu seferde denizlerdeki kirliliği toparlayarak gitmek istiyoruz. Bu tür eylemler devam edecek. Bu yıl sadece karayoluyla sembolik de olsa ne kadar çok olduğunu göstermek istiyoruz.”

MERT ERİŞKİN