Karapoyraz; “Ocak projelerinden bıktık!”

Lalapaşa ilçesine bağlı Vaysal köyünde mevcut maden ocağına planlanan kırma-eleme tesisi kapasite artışı projesi için ÇED süreci başlatılması tepki çekti. Vaysal Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı İbrahim Karapoyraz, köydeki ocak projelerinden bıktıklarını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 18.12.2023 16:26
Haber Güncellenme Tarihi: 18.12.2023 16:26

Edirne’nin Lalapaşa ilçesine bağlı Vaysal köyünde özel şirketler tarafından planlanan ya da işletilen maden ocaklarına karşı tepkiler devam ediyor.

Vaysal Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı İbrahim Karapoyraz, köydeki mevcut maden ocaklarının bölgeye olumsuz etkilerine dikkat çekerken; Vaysal ve Hacıdanişment köylerinde Cantaş İnşaat ve Ticaret Limited Şirketi tarafından yapılması planlanan kırma-eleme tesisi kapasite artışı projesi için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlatılmasına tepki gösterdi.

“HUKUKUN İPTAL ETTİĞİ YERE BİLE YENİDEN BAŞVURUYORLAR”

Karapoyraz, ÇED süreci başlatılan kapasite artışı projesine de diğer maden ocağı projelerine itiraz ettikleri gibi itiraz edeceklerini söyleyerek; “Biz bu projelerden artık bıktık. Mahkemenin iptal ettiği yere bile yeniden proje için başvuru yapıyorlar. Mahkemeyi kazanıyoruz, projeyi değiştirerek yeniden başvuruyorlar. Bu kapasite artırımı projesi de bölgedeki eski ocak yeri için ÇED süreci başlatılmış” ifadelerini kullandı.

“TARIM ARAZİLERİ İLE ARASINDA ÇOK KISA BİR MESAFE VAR”

Vaysal köyünde maden ocağı kurulmak istenen yerlerin, tarım arazilerine çok yakın olduğuna dikkat çeken Karapoyraz; “Proje alanı ile tarım arazileri arasında çok kısa bir mesafe var. Ama sürekli ÇED süreci başlatılıyor. Konuyla ilgili yeniden yönetim kurulumuz ile görüşeceğiz ve itiraz etmeyi düşünüyoruz” dedi.

“OSMANLI’DAN KALAN CEVİZ AĞAÇLARI KURUDU”

Karapoyraz, hayata geçirilen maden ocağı projeleri ile Vaysal’ın doğasına zarar verildiğini belirterek; “Bizim doğamız gidiyor. Bölgede Osmanlı döneminden kalan ceviz ağaçları vardı ama hepsi kurudu. Doğaya bu kadar müdahale ettiğimiz zaman nerede yaşayacağız?” sözlerine yer verdi.

UĞUR AKAGÜNDÜZ