Karaağaç’ta Yetişen Bakladan Çorba Yaptılar

Edirne’de Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri kapsamında Trakya mutfağının vazgeçilmezi bakla çorbasının tadımı gerçekleştirdi.

Haber Giriş Tarihi: 25.05.2024 15:22
Haber Güncellenme Tarihi: 25.05.2024 15:22

Edirne’deki bir alışveriş merkezinde Türk Mutfağı haftası etkinlikleri kapsamında Edirne’nin Karaağaç Mahallesi’nde yetişen yerli bakladan yapılan bakla çorbasının tadımı gerçekleştirildi. Programa Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk ve vatandaşlar katıldı.

Bakla çorbasını Karaağaç’ta yetişen baklalardan yapıldığına değinen Aşçıbaşı İsmail Ergin, “Bu çorbayı seçmemizdeki en büyük sebep Karaağaç Mahallesi'ndeki yerli baklayla bu çorbamızı yaptık” dedi.

“KÜLTÜRÜMÜZE SAHİP ÇIKMAYA DİKKAT ÇEKMEK İSTEDİK”

Program hakkında bilgi veren İsmail Ergin, “Türk mutfağı haftasında bize kendi yöremizden bir çorba sunumunu gerçekleştirebilmemiz için şans veren Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Bey'e ve tüm ekibine çok teşekkür ederiz. Kısaca size yaptığım bu bakla çorbasını yorumlamak istiyorum. Bakla, milattan önce 6 binli yıllardan beri soframıza geldiği düşünülmekte. Hatta adını tüm nohut, fasulye ve mercimeği vermiş baklagil olarak kabul ettirmiştir. Onlar kadar sofralarda ve kitaplarda yer almasa da fasulye türlerinden biri olarak adlandırılmaktadır. Bu çorba yetiştiricilik olarak Çanakkale birinci sırada. Çorba yapımı, tüketimi olarak da Tekirdağ, Kırklareli, Edirne, Trakya bölgesine aittir. Bizim bu çorbayı seçmemizdeki en büyük sebep Karaağaç Mahallesi'ndeki yerli baklayla bu çorbamızı yaptık. Siz ve kıymetli genç şef ve aşçı adaylarımıza da bu vesileyle bir mesaj vermek istedik. Kültür bir ülkenin en güzel yansımasını yemek ve bakla mutfaklarıyla yapmaktadır. Bunların aynası olarak da restoranları ve merkezinde olan biz aşçıları gösterebiliriz. Bu yüzden önce annemizin, sonra şehrimizin, ondan sonra, bölgemizin yemeğini yapmayı bilmemiz gerektiğini düşünmekteyim. Bu doğrultuda koruyarak kollayarak ve geliştirerek kültürümüze sahip çıkmaya dikkat çekmek istedik” dedi.

MERT ERİŞKİN