Tunç ÜÇER
Gümrük muhafaza ekipleri Edirne’nin Kapıkule Sınır Kapısın’da gerçekleştirdiği operasyonla 44 adet canlı güvercin kaçakçıların elinden kurtarıldı. Güvercinlerin ilk bakışta özel cinslere ait oldukları anlaşılırken, sonrasında yapılan tespitlerde bango ve posta güvercini oldukları ortaya çıktı.
Gümrük muhafaza ekipleri kaçakçılıkla mücadele kapsamında gerçekleştirdiği operasyonlarla kaçakçılara göz açtırmazken, bu sefer de canlı hayvan kaçakçılarına geçit verilmedi. Kapıkule Gümrük Kapısı’nda yürütülen çalışmalarında, Türkiye’ye giriş yapmak üzere gelen bir araç riskli görülerek takibe alındı. Araç gümrük tescil işlemlerinin ardından kontrol edilmek üzere X-RAY taramasına sevk edildi. Bu esnada, aracının kontrol edileceğini anlayan sürücü korku ve panik halinde aracında canlı hayvan bulunduğunu ekiplere söyledi. Bunun üzerine araçta yapılan kontrollerde aracın yedek lastiğini koymak amacıyla yapılan bölümde 44 adet cins güvercin ele geçirildi. Masum güvercinler uçamasınlar diye kanatlarından bağlanmış halde bulunarak kaçakçıların ellerinden kurtarıldı. Güvenli bir alana getirilen güvercinlerin ilk bakım ve beslenmeleri muhafaza ekiplerince sağlandı. Yapılan tespit çalışmalarında güvercinlerden 15’inin bango, 29’unun da posta güvercini cinslerine ait olduğu ortaya çıktı.
HAYTAP’A TESLİM EDİLDİLER
Güvercinler vakit kaybetmeksizin Hayvan Hakları Federasyonu’na (HAYTAP) teslim edildi. Gerçekleştirilen operasyona dair Edirne Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatılırken bir kişi gözaltına alındı. Gümrük muhafaza ekipleri kaçakçıların ellerinden kurtardığı bango cinsi güvercinler sevimli görünümlerinden dolayı kuş severlerin oldukça ilgi gösterdiği bir cins olarak biliniyor. Bu kuşların genellikle uçuşlarından ziyade, estetik açıdan güzel göründükleri için beslendiği dikkat çekiyor. Eski zamanlardan beri haberleşme amacıyla yetiştirilen posta güvercinlerinin yakın zamanlara kadar bu nedenle yetiştirildikleri bilinirken, günümüzde de kuş severler tarafından sıklıkla bakılan bir kuş cinsi olarak öne çıkıyor.