Edirne’nin Uzunköprü ilçesine bağlı Bayramlı köyünde, merkezi Kanada olan Gazelle Energy Ltd.’nin Ankara Şubesi tarafından yapılması planlanan Pehlivanköy-2 kuyusunda doğalgaz arama ve doğalgaz üretimi projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatıldı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED Genel Müdürlüğü tarafından yapılan duyuruda, proje için Edirne Valiliği’ne sunulan proje tanıtım raporunun incelendiği ve ÇED sürecinin başlatıldığı açıklandı. Duyuruda, projenin tanıtım dosyasına da yer verildi. Projenin tanıtım dosyasında; Bayramlı köyü sınırları içerisinde AR/GZL/K/F17-b4 pafta numaralı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Petrol Arama Ruhsatlı saha içerisinde yer alan 14 bin 398 m2’lik alanda doğalgaz arama sondajı ve günlük 100 bin m3’lük doğalgaz üretimi faaliyet planlandığına yer verildi.
ARAMA AŞAMASI DEVAM EDİYOR
Dosyada, ruhsat alanı içerisinde daha önce TPAO tarafından Pehlivanköy-1 kuyusunun açıldığı ve Pehlivanköy-2 kuyusunun çevresinde de sismik çalışmalar yapıldığı belirtilirken; daha sonra bu alanın Gazelle Energy Ltd. Merkezi Kanada Ankara Merkez Şubesi tarafından ruhsatlandırılarak Pehlivanköy-2 kuyusu 3 bin 45 m olarak açıldığı ifade edildi. Kuyu tamamlama ve perfore işlemlerine geçilmediği vurgulanan dosyada, projenin arama aşamasının devam ettiği de belirtildi.
ALANIN BİR BÖLÜMÜ MERA VASIFLI
1/100000 ölçekli Çevre Düzen Planı’nda ve 1/25000 ölçekli Çevre Düzen Planı’nda proje alanının tarım kapsamında kaldığı ifade edilen dosyada, proje alanının 14 bin 398 m2 olduğu ve tapu kadastro parsel sorgulamasında mera vasfında kaldığı açıklandı. 14 bin 398 m2‘lik alanın, 7 bin 5 m2’lik alanında mera vasıf değişikliğinin uygun bulunduğu belirten dosyada, 7 bin 393 m2’lik alan için de mera vasıf değişikliği yapılması amacıyla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne başvuru yapılacağı açıklandı.
PATLATMA YAPILACAK
Doğalgaz arama sırasında patlatma işlemlerinin de yapılacağı projenin dosyasında kuyu açılması sırasında kullanılacak toplam patlayıcı miktarları da açıklandı. Kuyu açılması sırasında 15 bin adet patlayıcı tapası, 5 bin adet patlatma kapsülü, bin 525 m patlatma kordonu ve 15 bin adet perfore mermi kullanılacak. Projede üretime geçilmesi durumunda günlük 100 bin m3 doğalgaz üretimi yapılması planlanıyor.
UĞUR AKAGÜNDÜZ