Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uluslararası Osmanlı İzleri Sempozyumu’nun son oturumunda Edirne Müzesi’nde bulunan Edirne Yeni Sarayı’na ait 17’nci yüzyıl duvar çinileri konusunda sunum gerçekleştirildi.
Sanat Tarihçisi Bilal Sarıgül tarafından gerçekleştirilen sunumda Edirne Yeni Sarayı’na ait 17’nci yüzyıl duvar çinilerinden 10 tanesi özellikleri ve bulunduğu tarihi yapılar ile birlikte gösterilirken; sunumdaki sır altı mavi beyaz desenli 1 adet bordür çinisi ise dikkat çekti.
Sarıgül, sunumunda Edirne Yeni Sarayı’na ait 9 adet çini örneğininin, Topkapı Sarayı’ndan Rüstem Paşa, Üsküdar Çinili, Kahira Aksungur gibi camilerin yanı sıra Hünkar Kasrı’nda bulunduğuna dikkat çekerken; 1 çininin ise yalnızca Topkapı Sarayı’nın deposunda bulunduğunu açıkladı. Sarıgül, çini örneğinin Edirne Yeni Sarayı için özel üretilmiş olduğunu belirtirken; Edirne’den Topkapı Sarayı’na gönderilen çinilerden biri olduğunu ifade etti.
“BENZER ÖRNEĞİNİ SADECE TOPKAPI SARAYI’NDA TESPİT ETTİK”
Sarıgül, Edirne Yeni Sarayı’na ait çininin Kütahya üretimi olduğunu açıklarken; “Süsleme alanında goncagül ve narçiçeği bulunmaktadır. Yapılan araştırmalarda aynı kompozisyona benzer örnek, sadece Topkapı Sarayı Dijital Veri Tabanı Projesi kapsamında envanter numarası 745a1’de görülmektedir. Bu proje, Prof. Dr. Filiz Yenişehirlioğlu tarafından yönetilen bir projeydi. Edirne Yeni Sarayı’nda bulunan duvar çinisinin aynı örneğini Topkapı Sarayı’nın deposunda da tespit ettik” ifadelerini kullandı.
“EDİRNE YENİ SARAYI İÇİN ÖZELLİKLE ÜRETİLMİŞ”
Çininin 1738 yılında Edirne Yeni Sarayı’ndan Topkapı Sarayı’na nakledildiğinin düşünüldüğünü belirten Sarıgül; “Çünkü analojisi yapıldığında bu duvar çinisinin sadece Topkapı Sarayı’nda mevcut olduğunu görüyoruz. O nedenle bu duvar çinisinin Topkapı Sarayı’na gönderildiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Edirne Yeni Sarayı için özellikle üretilmiş olduğunu belirtmek de yanlış olmayacaktır” diye konuştu. Sarıgül’ün sunumunun ardından oturum sona erdi.
UĞUR AKAGÜNDÜZ