İşte 1854’ün Edirne haritası

Edirne Yerel Tarih Grubu tarafından halk buluşması toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Yavuz Günel, ‘Osmanlı Edirne’sinde kentsel mekânın değişim sürecini anlattı. Günel, 1854 tarihli haritada Edirne’deki sokak dokusunun korunduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 06.01.2024 16:54
Haber Güncellenme Tarihi: 06.01.2024 16:54

Edirne Yerel Tarih Grubu tarafından 2024 yılının ilk halk toplantısı Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Toplantıda Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Yavuz Günel, ‘Osmanlı Edirne’sinde kentsel mekânın değişim sürecini anlattı. Programa Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, Edirne Yerel Tarih Grubu Başkanı Güngör Mazlum, Saadet Partisi İl Başkanı Av. Sinan Tekin ve tarih severler katıldı.

“EDİRNE İSTANBUL’UN ANAHTARIDIR”

Edirne’nin önemli bir konumda olduğunu belirten Günel, “Edirne için şunu söylemek mümkün. Bir bağlamda savaş zamanlarında İstanbul’u besleyen ama savaş zamanlarında da İstanbul’un ilk savunma hattıdır. Edirne ele geçirilmeden önce İstanbul’un ele geçirilmesi neredeyse imkânsız. Çünkü bütün ikmal Edirne Kalesi’nin önünden gerçekleşir. Bu durum Edirne’nin başına bela açıyor. Bütün Bizans tarihi boyunca neredeyse her 100 yıl Edirne istila görmüştür. Burası kesintisiz olarak istila alanıdır. Bu fetih hareketlerinin hiçbiri Edirne’ye değildir. Bunların hepsinin hedefi İstanbul’dur. Edirne çok kilit bir yer diye söylenebilir ama bence Edirne anahtardır. Edirne’nin anahtarıdır. İstanbul’u açmak istiyorsanız Edirne’den başlamanız lazım” dedi.

“EDİRNE’NİN 1854 TARİHLİ İLK HARİTASI”

Edirne’nin 1854 tarihli haritası hakkında konuşan Günel, “1854 tarihli Osmont Planı’ndan işleyerek sayısallaştırdığım bir kale görüntüsü var. O tamamen benim yaptığım bir uygulama. Onun dışındaki bütün unsurlar, yol ve sokak dokusu 1854 tarihli bir Fransız subay tarafından yapılmış, Osmont Planı’nın işlenmesiyle gerçekleştirilmiştir. Edirne’nin bilinen en erken tarihli planı budur. Daha erken tarihli çizimler var ama doğru mühendislik teknikleri kullanılarak yapılmış ilk haritası budur. Bu haritayı sayısallaştırıp, Edirne kent merkezine yerleştirdiğimizde Edirne’nin sokak dokusunun korunduğunu görüyoruz” ifadelerine yer verdi.

MERT ERİŞKİN