İşçilikten esnaflığa: “Okumayla değil çabayla”

Havsa’lı terzi esnafı Meliha Elmas, işçilikten esnaflığa uzanan hikayesini anlatarak “Okumayla değil çabayla yaptım” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 22.12.2023 17:50
Haber Güncellenme Tarihi: 22.12.2023 17:50

Edirne’nin Havsa ilçesinde terzi Meliha Elmas, mesleğe 15 yaşında İstanbul’da başladığını kendini geliştirerek Havsa’da işçi olarak devam ettiğini daha sonra kendi dükkanını açtığını söyledi. Aynı zamanda modelistlik ve model makineciliği yaptığını belirten Elmas, kalıp kurslarına gittiğini işe en dipten başlayarak şu an kendine ait dükkanında kumaşlara hayat verdiğini ifade etti. İstanbul’dan Havsa’ya taşındığı ilk süreçte Edirne’nin meşhur Ulus Pazarı’nda diktiği ürünlerini sattığını söyleyen Elmas, müşterisi ve çevresi artınca elindeki bütçesiyle kendi yerini açarak şu an siparişlere yetişemediğini belirtti.

“ULUS PAZARI’NDA EVDE DİKTİĞİM ÜRÜNLERİ GÖTÜRÜP SATTIM”

Mesleğe İstanbul’da başlayıp, tekstil atölyelerinde işi öğrendiğini belirten Elmas; “15 yaşında dibinde başladım, öğrendim bugün kendi yerimde kumaşlara hayat veriyorum. İstanbul’da kalıp kurslarına gittim, kendimi geliştirdim. Tekstil firmalarında çalıştım, işi öğrendim ve modelistlik yaptım. Her şeyi kendimi geliştirerek öğrendim. Burası memleketim olduğu için buraya geldim. Buraya ilk taşındığım süreçte Edirne Ulus Pazarı’nda evde diktiğim ürünleri götürüp satıyordum. Daha sonra vatandaşlar kumaşını alıp gelmeye başladı. Bana modeli gösteriyorlardı ve ben de dikiyordum. Çevrem ve müşterim artınca da kendi elimdeki bütçemle kendi yerimi açtım. Burada daha çok müşterim olduğu için pazarı bırakıp kendi dükkanımda devam etmeye karar verdim” dedi.

“BANA FOTOĞRAFLA GELİRLER”

Elmas, kişiye özel dikim yaptığını ve kendisine genelde fotoğraflarla gidildiğini ifade ederek “Vatandaşlar kumaşını alıp geliyor bana modeli gösteriyorlar, ben de dikiyorum. Kişinin isteğine göre tişört, elbise, pantolon, bluz, gömlek, çocuk elbiseleri, eşofmanlar ürün yelpazem geniş ve sınırsız. Bana genelde fotoğrafla gelirler, gösterirler ölçüleri alıp dikerim” diye konuştu.

“YENİYİ ALMAKTANSA ESKİYİ TADİLAT YAPTIRIYORLAR”

Terziliğin revaçta olduğu bir dönemde olduklarını belirten Elmas; “Artık insanlar yeniyi almaktansa eskiyi tadilat yaptırıyor. O yüzden terzilik çok revaçta. İnsanların pahalılıktan dolayı alım gücü düştüğü için eskileri tadilat yaptırıp, değerlendirmeye yöneldi. İşlerimiz çok güzel siparişlere yetişemiyorum” ifadelerini kullandı.

MERT ERİŞKİN