Edirne İl Genel Meclisi’nin bugün düzenlenen toplantısında Çevre ve Sağlık Komisyonu’nun İpsala ilçesine bağlı köylerdeki içme sularının halk sağlığınca yapılan tahlil sonuçları hakkındaki raporu görüşüldü.
Komisyon Başkan Yardımcısı Kutay Özköse tarafından sunulan raporda, İpsala’ya bağlı köylerdeki içme sularının halk sağlığınca yapılan tahlillerinin sonuçları hakkında komisyon tarafından incelemeler açıklandı.
“SAĞLIK BAKANLIĞI YETKİSİNDEDİR”Özköse, içme, kullanma suyunun kalitesinin tespitinde mikrobiyolojik, kimyasal ve fiziksel analizlerin gerçekleştirildiğini söyleyerek; “İçme ve kullanma suyu analizi, insani tüketim amaçlı sular hakkında yönetmelik kapsamında Sağlık Bakanlığı yetkisindedir. Numuneler, belirlenen noktalardan, dönem içerisinde halk sağlığı yetkililerince alınır. Tahliller, halk sağlığı yetkililerince yapılır. Saha büyüklüğüne göre belirlenen yerlerden alınan su numuneleri, ayda 1 bakteriyolojik, 6 ayda 1 de kimyasal analiz yapılır. Su analizleri yapılırken fiziksel özellikleri açısından incelenir. Kimyasal analiz, ph, amonyak, nitrat, nitrit, sertlik, klor, florür, arsenik, cıva, kurşun, bakır ve çinko gibi birçok madde ölçülür” ifadelerini kullandı.
Sağlıklı içme sularında ph değerinin 6,5 ile 8,5 arasında olması gerektiğini söyleyen Özköse; “İçme suyu sertliği 12 ppm idealdir. Ph, bir çözeltide asitlik ve bazlık derecesini tarif eden ölçü birimidir. Suda organik ve inorganik maddeler kloru bağlar, her suyun özelliği farklı olduğundan klor düzeyi 0,6-0,8 arasında olmalıdır. TDS suda çözülmüş katı maddeler, su içerisinde çözülmüş görünmeyen mineral, metal, tuz ve benzeri maddelerdir. Birinci sınıf sularda TDS 60-120, ikinci sınıf sularda TDS 120-180, üçüncü sınıf sularda TDS 180-300 değerlidir. Üçüncü sınıf sular, içilmez sulardır” dedi.
“İÇME SULARININ SAĞLIKLI OLMASINI SAĞLAMALARI GÖREVLERİDİR”Özköse, Edirne genelinde yıllık olarak hazırlanan numune takvimi doğrultusunda kontrol izleme kapsamında alınan su numunelerinin analizlerinin İstanbul Halk Sağlığı Laboratuvarı’nda yapıldığını belirterek; “Analiz sonuçların uygunsuzluk tespit edildiği durumlarda, numunenin alınmış olduğu izleme noktası hangi kurumun sorumluluk bölgesinde ise Muhtarlık, Köylere Hizmet Götürme Birliği Ve İl Özel İdaresi ile irtibata geçilerek, olumsuz analizler biriktirilerek gerekli önlemlerin alınması sağlanır. Çözümler, halkın sağlıklı su içmesini sağlayacak şekilde yapılır. İl Özel İdaresi, Köylere Hizmet Götürme Birlikleri ve Muhtarlıkların, içme suyu kuyularında klor, temizlik ve tahlil sonuçlarını izleyerek içme sularının sağlıklı olmasını sağlamaları görevleridir” sözlerine yer verdi.
“KLORLAMA İŞLEMİNDE OLUMSUZLUKLAR YAŞANMAKTADIR”Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından İpsala’nın köylerindeki izleme noktasında 2024 yılı Ocak-Kasım aylarında kimyasal ve bakteriyolojik numunelerin alındığını söyleyen Özköse; “İpsala köylerinde suların işletmeleri Köylere Hizmet Götürme Birliği’nce işletilmektedir. Bazı köylerde klor makinaları çalışmamakta veya arızalı olduğundan klorlama işleminde olumsuzluklar yaşanmaktadır. Çalışma ve incelemelerin daha dikkatli yapılarak eksiklerin giderilmesi görüşündeyiz. İpsala bölgesinde Köylere Hizmet Götürme Birliği bütçesini aşan ve İl Özel İdaresi’ne iletilen sorunlar çözülmüştür. Halkımızın sağlıklı su ve olası bulaşıcı hastalıkların önlenmesi için su depoları, isale hatları ve su kaynakları periyodik olarak bakımlarının yapılması ve denetlenmesi görüşündeyiz” dedi.
Özköse’nin sunumunun ardından raporla ilgili söz alan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İpsala İl Genel Meclis Üyesi İsmail Alış, İpsala’nın köylerindeki içme sularında klorlama sıkıntısı yaşandığını belirterek; “Bu konuda duyumlar alıyoruz. Klor makinalarının bazılarının takılmadığı, bir kenara atıldığına dair duyumlar alıyoruz. Halk sağlığı için bir an önce bunların yapılması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.
“MUHTARLIKLARA ÖNEMLİ GÖREV DÜŞÜYOR”Alış’ın ardından raporla ilgili söz alan Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Uzunköprü İl Genel Meclis Üyesi Mutlu Kırman, içme suyu konusunda muhtarlıklara önemli görevler düştüğünü söyleyerek; “Klorlama yapılmadığı durumlarda İl Özel İdaresi, Köylere Hizmet Götürme Birliği ve Kaymakamlıklarımızı bilgilendirmeliler” diye konuştu.
UĞUR AKAGÜNDÜZ