İnci: “Önceki yanlış yönetimler bu noktaya getirdi”

Önceki günlerde yapılan genel kurul sonrası seçilen Edirne İş İnsanları Derneği Yönetimi basın mensuplarıyla bir araya geldi. Yeniden seçilen Başkan Hakan İnci, ülkenin ekonomi politikalarının önceki dönemlerde yapılan yanlış yönetimlerle bu noktaya geldiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 22.02.2024 13:47
Haber Güncellenme Tarihi: 22.02.2024 13:47

Edirne İş İnsanları Derneği’nde, 18 Şubat tarihinde gerçekleşen genel kurul sonrası oluşan yeni yönetim basın mensuplarıyla bir araya geldi. Derneğin başkanlığına tekrar seçilen Hakan İnci, gündeme dair açıklamalarda bulundu. İnci, yeni ekonomi yönetiminin de ifade ettiği gibi önceki yapılan yanlış ekonomik politikaların ülkeyi bu güne getirdiğini söyledi. İnci açıklamasının devamında; “İnşallah önümüzdeki 3 sene boyunca başta Edirne ekonomisine ve ülkemiz ekonomisine katkı sağlayacak projeler yapma niyetindeyiz. Şu anda ülkenin içinde bulunduğu durum herkesin malumu. Ciddi bir ekonomik darboğazdan geçiyoruz ve maalesef önceki yıllarda da hep ekonomideki olumsuzluklarla ilgili konuşmuşuz. Ne yazık ki öngörülerimiz hep gerçekleşmiş keşke gerçekleşmeseydi de ülke ekonomisi bu noktaya gelmeseydi. Bu noktaya gelmesinde birçok neden var. bir önceki ekonomi yönetiminin ne kadar yanlış iş yaptığını bizler değil, onun yerine gelen yeni yönetim bunu ifade ediyor. Yapabilecek bir şey yok. Şu anda önümüze bakmak zorundayız. İnsanları bir faiz sarmalına almaya çalışıyorlar. Aslında insanlar bir şekilde yanlış yönlendiriliyorlar. Bu yanlış yönlendirmenin sonunda paralar belli bir yerde stoklandığı için piyasada bir darlaşma meydana geliyor. Yüzde 100-120 reel faiz olan bir ülkede sizin yıllık yüzde 40 aldığınız faiz sizi ne kadar ayakta tutabilir. Bugün 10 liraya almadığınız bir mal seneye 22 lira olacak. 10 lira karşılığında bir yılın sonunda bankadan alacağınız faiz 14 lira. Bu aradaki 8 lirayı kaybedeceksiniz” dedi.

“HAYATIN GERÇEKLERİ SURATIMIZA ÇARPILACAK”

Seçim sürecine girdiğimizi fakat seçim sürecinden sonra hayatın gerçeklerinin suratımıza çarpılacağını belirten İnci; “Seçim sürecine giriyoruz ve doğal olarak gündem bir ay boyunca farklı olacak. Yine ülkemizin asıl gündemleri askıda kalacak. 5-6 Nisan'dan sonra hayatın gerçekleri suratımıza çarpılacak. Bunu da herkes biliyor. Dolayısıyla, insanlarımızın, iş adamlarımızın buna hazırlıklı olması gerektiğini düşünüyorum. Sonuçta yapılacak olan bir yerel seçim, şehirlerin yönetimleri değişecek. Şu anda net olan bir şey var ki; Edirne'de yönetim değişiyor. Kimin geleceğinden ziyade artık eski yönetimin olmayacağı, olma olasılığının da kalmadığı bir dönemdeyiz. Dolayısıyla şu anda tüm partilerden de aday olan arkadaşlarımıza da başarılar diliyoruz. Bu yöndeki umudumuz şudur, Edirne halkına, Edirne'ye gerçekten hizmet edecek, iyi niyetli insanlar inşallah göreve gelir, başta görevin iyi olması gerekir. Bu yönde çaba sarf eden ve niyet iyi olan tüm aday arkadaşlarımıza bir tık fazla başarılar diliyoruz” diye konuştu.

“EDİRNE İÇİN NE YAPABİLİRİZ”

Dernek olarak Avrupa Birliği projeleriyle Edirne'ye biraz daha ne getirebiliriz, Edirne'ye daha fazla ne yapabiliriz diye amaçlarının olduğunu belirten hakan inci; “2020-2027 döneminin hibeleri yeni açıklanmaya başlandı, çünkü arada pandemi vardı. Buradan çok ciddi fonlar geliyor ama ben hala Edirne olarak bu fonları değerlendirebildiğimizi düşünmüyorum. Bu konuda yetersiziz, inşallah yeni dönemde biz ve bizim gibi ETSO, Borsa, EDSİAD güçlü STK'ların bu konuyu ciddiye alması gerekiyor ve bence zaten belli birimler var bu kurumlar içerisinde. Eğer o birimler yetersizse oraya el atılması lazım, çünkü daha fazla hibe almamız lazım. Çünkü bizim Edirne olarak rakibimiz Kırklareli. Kırklareli'de bakıyorum bizden daha fazla proje veriyorlar. Dolayısıyla bu hibelerin Edirne için önemli olduğunu düşünüyorum. Bu konuda dernek olarak hibe projelerine çalışmaya devam edeceğiz. Biraz daha gençlere yönelik, istihdama yönelik projelerimiz var. Bunların olması için de AB'den herhangi bir hibe almamıza gerek yok. Biz bu konuda OSB yönetimine de bazı önerilerimizi sunduk, çevre belediyelere de sunuyoruz. Baktığımızda şehrimizdeki en önemli problemlerden bir tanesi kalifiye eleman yok. Bütün sektörlerde ara eleman eksiği net. Bu konuda ilgili kurumlarla işbirliği yaparak bir ara eleman yetişmesi konusunda benzer bir proje yapabiliriz diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

18 Şubat tarihinde gerçekleşen seçimler sonrası, Edirne İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu, Hakan İnci (Başkan), Nevser Eraslan, Mehmet Ali İpek, Emine Demiröz, Murat Can Kurtöz isimlerinden oluştu.

ŞENER ŞENTÜRK