İba, başaracak mı?

İlk defa kadın bir adayla belediye başkanlığı yarışına giriyor… Derya Sarılarlı yazdı…

Haber Giriş Tarihi: 07.01.2024 17:35
Haber Güncellenme Tarihi: 07.01.2024 17:35

Cumhurbaşkanı, AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, tercihini Belgin İba’dan yana kullandı.

Son olarak partisinin il başkanlığı görevini sürdüren İba’nın eşi işadamı Nesim İba da il başkanlığı yapmış ve AK Parti’nin Edirne’deki önemli isimlerinden birisi.

AK Parti geçmişte Edirne’de büyük uğraşlar ve çalışmalara, toplumun çeşitli kesimlerinden belirlediği adaylara rağmen milletvekili sayısını 2’ye çıkaramadı ve belediye başkanlığını da kazanamadı.

Şimdi ne olacak?

İlk defa kadın bir adayla belediye başkanlığı yarışına giriyor.

Belgin İba, Edirne gibi sosyal gelişimi üst düzeyde olan bir ilde kadın seçmenlerden daha çok oy alma potansiyeline sahip. 

Muhafazakâr kesimden de, seküler kesimden de oy alabilir.

CHP Edirne’de adayını henüz belirleyememişken, AK Parti’nin İba ile startı erken vermesi de dikkatlerden kaçmayan bir konu…

‘’CHP’nin kalesi’’ söylemi ile bilinen Edirne’de CHP neden karar verip, adayı açıklamadı sorusu kamuoyunda en çok gündeme gelen konuların başında yer alıyor.

AK Parti, MHP desteği ile birlikte Edirne’de bu defa istediği/hedeflediği başarıyı yakalayabilir mi? sorusunun cevabı için İYİ Parti ve CHP adaylarının da belli olması gerekiyor.

İYİ Parti’nin açıklayacağı adayın CHP’li seçmenin ne kadarının oyunu alabileceği kadar, CHP adayının kamuoyundaki karşılığı da AK Parti’yi etkileyecektir.

3 belki de daha fazla bilinmeyenli denklem; İba’nın etkisi, İYİ Parti adayı, CHP adayı…

Yerel seçimlerde partiler kadar adaylar da büyük önem taşıyor.

Herkes gibi bekliyoruz.

Birçok isim söyleniyor.

AK Parti’de tahminler tuttu, bakalım İYİ Parti ve CHP’de ne olacak?

Gerçek rakamlarda

Hep söylerler; rakamlar yalan söylemez.

2019 yerel seçimlerine bir göz atalım, günümüze biraz olsun ışık tutacak mı? Bakalım:

Seçimlerde 118 bin 952 seçmenden 97 bin 252’si 356 sandıkta oy kullanılmış, katılım oranı yüzde 81,76. Geçerli oy sayısı 94 bin 471.

Recep Gürkan (CHP) 42 bin 388 oy (%44,87), Koray Uymaz (AK Parti) 38 bin 555 (%40,81), Hamdi Sedefçi (BTP) 7 bin 342 (%7,77), Mansur İriş (Saadet Partisi ) 2 bin 605 (%2,76), (HDP) bin 158 (%1,23), Arif Köroğlu (BBP) 759 (%0,80) ve Sibel Barshan (DP) 655 (%0,69).

Bu rakamları incelerken İYİ Parti’nin aday çıkarmadan CHP’ye destek verdiği, MHP’nin de aday çıkarmayarak AK Partiyi desteklediği göz önünde tutulmalı.

Edirne’de siyasette sular ısınmaya başladı, tahminler havada uçuşuyor, seçmen ise son noktayı koymak için bekliyor.

DERYA SARILARLI