HAYATIMIZIN KONTROLÜ NE KADAR ELİMİZDE?

Uzman Klinik Psikolog Gülşah Sevinç, Stephan Covey’in 90/10 kuralına göre yaşamımızın yüzde 10’u kontrolümüzde olmayan olay ve durumlardan yüzde 90’ı ise kontrolümüzde olmayan bu olay ve durumlara verdiğimiz tepkilerden oluştuğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 08.08.2023 18:11
Haber Güncellenme Tarihi: 08.08.2023 18:11
https://batiekspres.com/

Yaşadığımız bazı durumların kendi kontrolümüzde bazılarının ise kontrolümüz dışında olduğu belirten Sevinç www.batiekspres.com haber sitesine yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Hayatımız boyunca sayısız olay yaşıyor, pek çok durumun içinde buluyoruz kendimizi. Bu olay ve durumların bazıları bizim kontrolümüzde iken bazıları da bizim kontrolümüzün tamamen dışında yaşanıyor.

Stephan Covey’in 90/10 kuralına göre yaşamımızın yüzde 10’u kontrolümüzde olmayan olay ve durumlardan; yüzde 90’ı ise kontrolümüzde olmayan bu olay ve durumlara verdiğimiz tepkilerden oluşuyor. Yani bu yüzde 90’lık kısım bizim tepkilerimizden oluştuğuna göre bizim kontrolümüzde olan kısım burası. Peki nedir bizim kontrolümüzde olan ve olmayan olay ve durumlar?

Çevresel koşullar (trafik, doğal afetler, hava durumu, covid vb.), hastalıklar, geçmiş ve gelecek, diğer insanların düşünceleri, inançları, duyguları, davranışları, dünya gündemi, geçen zaman bizim kontrolümüzde değildir. Fakat önceliklerimiz, alışkanlıklarımız, sorumluluklarımız, yaşam tarzımız, alacağımız kararlar, sınırlarımız, bakış açımız, arkadaş seçimlerimiz, sosyal medyayı kullanma sıklığımız, seçtiğimiz kelimeler, verdiğimiz tepkiler, çabalarımız, hatalarımızdan ders çıkarmak bizim kontrolümüzdedir.

Kontrol edemediklerimizle sürekli meşgul olmak, kontrol etmeye çalışmak kaygı düzeyimizi arttırır, öfke duygusunu daha yoğun hissederiz, hayatımızdaki dengeyi bozar.

Dolayısıyla hayatımızda olumsuzluklarla, belirsizliklerle her zaman karşılaşabileceğimizi unutmadan kontrol edebildiklerimizin farkında olmalı ve kontrolümüzde olanlara odaklanmalıyız.

ERGİN SÖZER