Havsa’da 2 projenin ÇED süreci sonlandırıldı

Havsa’nın Yolageldi ve Bostanlı köylerinde DSİ 11. Bölge Müdürlüğü tarafından planlanan ariyet ocağı projelerinin ÇED süreci sonlandırıldı. Projelerin tarım arazilerinde planlanması dikkat çekmişti.

Haber Giriş Tarihi: 07.04.2024 18:18
Haber Güncellenme Tarihi: 07.04.2024 18:18

Edirne’nin Havsa ilçesine bağlı Yolageldi ve Bostanlı köylerinde Devlet Su İşleri (DSİ) 11. Bölge Müdürlüğü tarafından planlanan 2 ayrı ariyet ocağı projelerinin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci sonlandırıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından yapılan duyuruda, projelerin ÇED sürecinin iptal nedeni açıklanırken; “29.07.2022 tarihli ve 31907 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 16. maddesinin 4. fıkrasında yer alan ‘Bakanlıkça; dosyada tespit edilen eksiklikler veya yer alması gereken bilgi/belgeler ile alınmış olan kurum/kuruluş görüşleri, yeterlik verilmiş kurum/kuruluşa yazılı olarak iletilir. Bakanlıkça iletilen görüşler doğrultusunda yeterlik sahibi kurum/kuruluş tarafından hazırlanan proje tanıtım dosyası 6 ay içinde Bakanlığa sunulur. Bu süre içerisinde proje tanıtım dosyası sunulmazsa ÇED süreci sonlandırılır" hükmü gereğince sonlandırılmıştır” ifadeleri kullanıldı.

15-17 MAYIS TARİHLERİNDE ÇED SÜREÇLERİ BAŞLAMIŞTI

Yolageldi köyünde planlanan ariyet ocağı projenin ÇED süreci, 15 Mayıs 2023 tarihinde; Bostanlı köyünde planlanan ariyet ocağı projesinin ÇED süreci ise 17 Mayıs 2023 tarihinde başlatılmıştı. Projeler, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED Genel Müdürlüğü tarafından duyurulmuştu.

TARIM ARAZİSİNE PLANLANMIŞTI

Bostanlı köyü mevkiinde planlanan ariyet ocağı projesi, 9,95 hektarlık sahanın tamamında kurulacaktı. Projenin planlandığı arazinin ise 1/100.000 ölçekli Tekirdağ-Kırklareli-Edirne Çevre Düzeni Planı’na göre tarım arazisi olması dikkat çekiyordu.

TARIM ARAZİSİ VE YERALTI SULARI BESLEME ALANIYDI

Yolageldi köyü mevkiinde planlanan ariyet ocağı projesinde ise 9,97 hektarlık sahanın 9,63 Ha’lık alanında kurulacaktı. Projenin faaliyet alanı da 1/100.000 ölçekli Tekirdağ-Kırklareli-Edirne Çevre Düzeni Planı’na göre tarım arazisi ve yeraltı suları besleme alanı olarak açıklanmıştı.

UĞUR AKAGÜNDÜZ