Edirne’nin Havsa ilçesinde İl Özel İdaresi tarafından yapılması planlanan asfalt plent tesisi kapasite artışı projesi ile ilgili Edirne Valiliği’ne sunulan proje tanıtım dosyasının incelenmesinin ardından proje ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başladı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED Müdürlüğü tarafından yapılan duyuruda, projenin ÇED sürecinin başladığı belirtilirken; projenin tanıtım dosyası da açıklandı.
SAATLİK ÜRETİM 40 TONDAN 200 TONA ÇIKARILACAK
Projenin tanıtım dosyasında göre; proje alanı içerisinde mevcut durumda kurulu bulunan 40 ton/saat kapasiteli Asfalt Plent Tesisinin, Edirne Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından ÇED Yönetmeliği kapsamı dışında değerlendirildiği belirtilirken; tesise ilave 160 ton/saat kapasiteli Asfalt Plent Tesisi kurularak toplam kapasitesinin 200 ton/saat’a çıkarılması planlandığı açıklandı.
160 TONLUK TESİS SAHADA BULUNDUĞUNA YER VERİLMESİ DİKKAT ÇEKTİ
Kapasite artışının aynı parsel üzerinde yapılacağın belirtilen dosyada, saha incelemesi esnasında mevcut durumda 160 ton/saat kapasiteli Asfalt Plent Tesisi’nin sahada bulunduğunun ifade edilmesi dikkat çekti.
KENTSEL YERLEŞME ALANI
Kapasite artışı planlanan alanın parsel mülkiyetinin hazineye ait olduğu belirtilen dosyada, Havsa Kaymakamlığı tarafından Edirne İl Özel İdaresi’ne tahsis edildiğine, İmar Planı’nda ise söz konusu parselin kullanım amacının ’Kamu Hizmeti’ olarak belirtildiğine yer verildi. Alanın, 1/5.000 Ölçekli Nazım İmar Planı’nda “Resmi Kurumlar ve Depolama” lejantında kaldığı, 1/5.000 Ölçekli Nazım İmar Planı’nın revizyon çalışmalarının ise devam ettiği açıklandı. Proje Alanı’nı gösterir Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası 1/100.000 Ölçekli Onaylı Çevre Düzeni Planı’nda, proje alanının tamamının “Kentsel Yerleşme Alanı (Kentsel Yerleşik + Gelişme Alanı)” lejantında kaldığı dikkat çekti.
HAMMADDELER STOK ALANINDA DEPOLANACAK
Proje kapsamında 200 ton/saat üretim kapasiteli planlanan Asfalt Plent Tesisi’nde hammadde olarak kullanılacak olan agrega ve filler malzemenin civardaki taş ocaklarından, bitüm malzemenin ise TÜPRAŞ’tan temin edileceği, temin edilen hammaddelerin proje alanı içerisinde belirlenen stok alanında depolanacağı ifade edildi.
ÇEVRESİNDE YER ALANLAR AÇIKLANDI
Proje alanının Kuzeydoğu sınırında mezarlık, Güneydoğu sınırında belediye hafriyat döküm yeri, yaklaşık 50 metre Kuzeybatısında İplik Fabrikasına ait çiftlik (Meyve Bahçesi) ve yaklaşık 300 metre Kuzeybatısında ise İplik Fabrikası, yaklaşık 200 metre Batısında Jandarma, yaklaşık 395 metre Güneydoğusunda Havsa Meslek Yüksekokulu, yaklaşık 500 metre Batısında depo ve samanlık ve yaklaşık 600 metre Güneydoğusunda TOKİ ve Ofis ile TMO’nun bulunduğu belirtildi. Proje alanına en yakın yerleşim yerinin ise 2,2 kilometre uzaklıktaki Havsa ilçesi olduğu belirtilen dosyada, en yakın konutun ise 690 metre Kuzeybatısında bulunduğuna dikkat çekildi.
PROJE BEDELİ 33 MİLYON 200 BİN 450 TL
Proje kapsamında işletilmesi planlanan Asfalt Plent Tesisinde yapılacak üretim çalışmaları neticesinde belirlenen proje bedeli ise 33 milyon 200 bin 450 TL olarak açıklandı.
UĞUR AKAGÜNDÜZ