Gürkan, ön seçim istiyor

Gazeteci Derya Sarılarlı, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın Edirne’de adayın önseçimle belirlenmesini istediğini yazdı. Oysa CHP Genel Merkezi Edirne’de adayını anketle belirleyeceğini açıklamıştı.

Haber Giriş Tarihi: 02.01.2024 17:01
Haber Güncellenme Tarihi: 02.01.2024 17:01

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Fox TV’de yayınlanan İlker Karagöz’le Çalar Saat Programında gönlünden geçeni, kafasına uyanı açıkladı: “Ön seçim yapılsın.’’

Cep telefonlarına gönderilen SMS’ler, yapılan duyurularla Gürkan’ın programa çıkacağı önceden ilan edilerek, geniş izleyici kitlesine ulaşmak hedeflendi.

Gürkan’ın programda aday adaylarının talebinin de ön seçim olduğunu savunarak, sadece Edirnelilere değil CHP Genel Merkezi’ne de çağrı yaptı.

CHP Genel Merkezi’nin atamayı nasıl yapacak?

Yaptırdıkları anketler, tabanın sesi ve adayların bekrauntları dikkate alınacaktır. 

Gürkan, genel merkezin yapacağı atamaya güveniyordur muhakkak.

Hatırlayacaktır; kendisi de Belediye Başkanlığı için genel merkez tarafında atanmıştı.

CHP’nin Edirne’deki oyunun anketlerde arttığını da iddia eden Gürkan, yerel seçimleri kazanacaklarını dile getirdi.

Ancak, son 10 yılda yapılan genel ve yerel seçimlerde alınan sonuçlar Gürkan’ın bu söylediğini yansıtmıyor, aksine CHP her seçimde yüzde olarak oy kaybına uğruyor. 

CHP’de en güçlü aday

CHP’de, Edirne Belediye Başkan aday adayı sayısı 10’u buldu.

CHP eski İlçe Başkanı Avukat Harika Taybıllı da aday adaylığını ilan etti.

Peki Harika Taybıllı kimdir?

Harika Taybıllı (Evliliği öncesi Türkay soy ismiyle Edirneliler daha kolay hatırlayacaklardır) Nisan 2012’de yapılan seçimle CHP Edirne Merkez İlçe Başkanı olmuştu.

Dönemin Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ile uyumlu çalışan Harika Taybıllı, Şubat 2014’te CHP Genel Merkezi’nin Sedefçi yerine o dönem milletvekilliği görevini yürüten Recep Gürkan’ın aday göstermesi üzerine şu açıklamayı yaparak istifa etmişti:

“7 belediye başkan aday adayımız vardı. Buna rağmen iki milletvekilimizden biri olan Recep Gürkan'ın aday olarak gösterilmesi ilkelerime ters düşüyor. Bu nedenle bugüne kadar onur ve gururla yürüttüğüm ilçe başkanlığı görevimden ayrılmak zorunda olduğumu üzülerek bildiriyorum. Ben her zaman Cumhuriyet Halk Partili olacağım.”

Anlayacağınız Gürkan’ın sıkı rakibi.

CHP’nin Edirne’de en güçlü adayı ise kuşkusuz Gürkan…

Milletvekilliği, 2 dönem başkanlık ile Partisinin Edirne teşkilatı ve delegelere olan etkisi düşünüldüğünde yapılırsa ön seçimden çıkacak isim de o…

Genel merkez atamasında ilk sırada kendisinin adının geçiyor olması da sürpriz değil.

Peki Gürkan’ı zorlayacak aday adayları yok mu? Elbette var. Bir bakalım.

Edirne eski Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Recep Zıpkınkurt’un aday adaylığını Edirne örgütü geri çevirmişti. Zıpkınkurt, genel merkezden adaylığının kabul edildiği duyurarak, en iyisi yapmak için geldiğini bildirdi.

Bir anlamda Edirne teşkilatlarını ve Gürkan’a bir gol atmıştı.

Peki neden Zıpkınkurt’a karşılar?

Zıpkınkurt’un ETSO Başkanı olduğu dönemde CHP İl Başkanı olan Fevzi Pekcanlı’yı makamına kabul etmemişti. Asıl problem Gürkan - Zıpkınkurt mücadelesiydi.

Gürkan’ın, ETSO seçimlerinde Zıpkınkurt’un tekrardan başkan olmamasında etkili olduğu da iddia edilir.

Zıpkınkurt bir anlamda rövanş mı istiyor? Bunu başarabilecek mi? Göreceğiz.

Diğer adayları da sıralayarak CHP konusunu bugünlük kapatalım:

Diş Hekimi Ayhan Murat Dursunoğlu, Bülent Bacıoğlu, Ergun Türkyılmaz, Filiz Gencan Akın, iş insanı Serkan Liznak ve Eczacı Şükrü Ciravoğlu.

Haydi hayırlısı…

Seçim süreci başladı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Seçimlere katılacak siyasi parti sayısının 36 olduğunu ilan etti.

Muhtarlıklara, ilçe seçim kurullarına seçmen listelerinin konulmasıyla devam edecek seçim sürecinde hastalığı ve engeli sebebiyle yatağa bağımlı seçmenler için de başvurular başladı.

Seçim takvimi nasıl işleyecek?

Partilerin hangi seçim çevrelerinde, ön seçim ya da atama ile aday tespiti yapacaklarını 10 Ocak mesai bitimine göre YSK’ya bildirmeleri gerekiyor.

Muhtarlıklardaki seçmen listelerine itirazda son gün ise 17 Ocak, partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için kura çekimi ve ilanı 27 Ocak, partilerin aday adayı listelerini seçim kurullarına bildirmesinde son gün 31 Ocak.

Süreç Şubat ve Mart ayındaki çalışmalarla tamamlanacak.

Diğer partilerdeki son gelişmeler ve Edirne’deki seçmenin düşünceleriyle birlikte, sürecin devamına da gelecek yazılarda yer vereceğim.

Önümüzde seçimle ilgili daha yazacak çok şey olacağı kesin.

DERYA SARILARLI