Gülhan Memiş, tüm Türkiye’de eş zamanlı olarak yapılan açıklamasında Türkiye'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün liderliğinde, 23 Nisan 1920'de TBMM'nin açılmasıyla başlayan süreci hatırlatarak, o dönemde parlamentoda yalnızca erkek milletvekillerinin bulunduğunu vurguladı. Ancak, Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsızlık mücadelesinde kadınlar ve erkeklerin yan yana, omuz omuza mücadele ettiğini ifade etti.
KADINLARA SEÇME VE SEÇİLME HAKKININ KAZANILMASI
5 Aralık 1934'te kadınların Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne seçme ve seçilme hakkını kazandığını hatırlatan Memiş, İsmet İnönü'nün ifadesiyle bu olayın 'kadının kurtuluş devrimi' olarak gerçekleştiğini dile getirdi. Bu tarihin 89. yıl dönümünü kutlayan Memiş, bu süreçte kadınların eşit yurttaşlık mücadelesinde önemli bir rol üstlendiğini belirtti.
KADIN TEMSİLİYETİNDEKİ ZORLUKLAR VE KÜRESEL SIRALAMADAKİ DURUM
Memiş, 89 yıl sonra bile kadınların siyasette karşılaştığı eşitsizliklere dikkat çekerek, Parlamentolar Arası Birlik'in 2023 verilerine göre dünyada kadın temsilinde 186 ülke arasında alt sıralarda yer aldığımızı ifade etti. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) Haziran 2023 raporuna göre de Türkiye'nin kadınların siyasete katılımında OECD ortalamasının gerisinde olduğunu aktardı.
EŞİT TEMSİL İÇİN YAPILAN ÇABA VE HEDEFLER
CHP'nin eşit temsil için attığı adımlara değinen Memiş, Siyasi Partiler Yasası'nda öngörülen değişiklik teklifinin maalesef AKP ve MHP oylarıyla reddedildiğini belirtti. Ancak, CHP'nin bu konudaki kararlılığının devam ettiğini vurgulayarak, şu anda CHP'nin üst yönetimini oluşturan Gölge Kabine'nin yarı kadın, yarı erkeklerden oluştuğunu açıkladı.
CHP KADIN KOLLARI'NIN ÇALIŞMALARI VE HEDEFLER
Son üç yılda CHP Kadın Kolları'nın yaklaşık 165 bin yeni kadın üye kazandırdığını söyleyen Memiş, kadın üye oranını yüzde 30'un altından yüzde 37'ye çıkardıklarını ifade etti. Kadınların siyasette daha aktif olmaları için çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Memiş, önümüzdeki seçimlerde kadın temsilini en az ikiye katlamaya kararlı olduklarını söyledi.
YAŞAMHAK PROJESİ VE KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE
Açıklamasında, YAŞAMHAK projesinin 3. yıl dönümünü de kutlayan Memiş, İstanbul Sözleşmesi'nin bir maddesini hayata geçiren bu projenin kadına yönelik şiddetle etkin bir şekilde mücadele ettiğini belirtti. Projede, şiddet mağduru kadınlara ve çocuklara 7/24 ücretsiz hukuki ve psikolojik destek hizmeti sunulduğunu ifade etti.
EŞİTLİK MÜCADELESİ VE GELECEK HEDEFLERİ
Son olarak, Gülhan Memiş, CHP Kadın Kolları'nın eşitlik mücadelesi hedefine vurgu yaparak, kadınların seçme ve seçilme hakkını kazanmasıyla eşitlik mücadelesinin önemli bir parçası olduğunu söyledi. Cumhuriyet Halk Partisi olarak ana hedeflerinin tam eşitlik olduğunu belirten Memiş, yerel seçimlerde belediye meclisi üyeliklerinde fermuar sistemi uygulanmasını ve tüm CHP'li belediyelerde eşitlik birimi kurulmasını hedeflediklerini ifade etti. Ayrıca, yerel yönetim kadrolarında yüzde 50 cinsiyet kotası uygulanması için çaba harcadıklarını dile getirdi.
ERGİN SÖZER