GES projesinin ÇED süreci sonlandırıldı

Uzunköprü’nün Malkoç ve Başağıl köyleri mevkiinde tarım ve mera arazisi niteliğindeki alana planlanan GES ve EDT projesinin ÇED süreci sonlandırıldı.

Haber Giriş Tarihi: 06.12.2023 18:13
Haber Güncellenme Tarihi: 06.12.2023 18:13

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Edirne’nin Uzunköprü ilçesine bağlı Malkoç ve Başağıl köyleri mevkiinde yapımı planlanan Uzunköprü Güneş Enerji Santrali (GES) ve Elektrik Depolama Tesisi (EDT) projesi ile ilgili açıklama yaptı.

İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, toplam alanı 76,49 hektar ve kurulu gücü 50 MWm/50 Mwe olan GES ile alanı 0,69 hektar, kurulu gücü 50 Mwe ve kapasitesi 200 MWh olacak projenin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinin sonlandırıldığı duyuruldu.

“ÇED SÜRECİ SONLANDIRILMIŞTIR”

Duyuruda; “İlimiz Uzunköprü İlçesi, Malkoç ve Başağıl Köyleri Mevkiinde Axis Enerji A.Ş.  tarafından yapılması planlanan ‘Uzunköprü Güneş Enerji Santrali (Kurulu Güç 50 MWm/50 MWe, Toplam Alanı 76,49 Hektar) ve Elektrik Depolama Tesisi (Kurulu Güç 50 MWe, Kapasite 200 MWh, Alanı 0,69 ha)’  projesinin ÇED süreci, 29.07.2022 tarihli ve 31907 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 5. maddesinin 2. fıkrasının (a) bendinde yer alan ‘Projenin gerçekleştirilmesinin ilgili mevzuat bakımından uygun olmadığının tespiti halinde, ÇED süreci aşamasına bakılmaksızın sonlandırılır…” hükmü gereğince sonlandırılmıştır” ifadelerine yer verildi.

TARLA VE MERA ARAZİSİ NİTELİĞİNDE

Projenin ÇED süreci, 5 Eylül 2023 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED Müdürlüğü tarafından yapılan duyuru ile başlamıştı. Duyuruda, projenin ÇED başvuru dosyasına da yer verilmişti. ÇED başvuru dosyasına göre; projenin alanının; tapu kayıtlarına göre tarla ve mera arazisi niteliğinde olması dikkat çekmişti. Proje alanının ayrıca arazi kullanım haritasına göre şimdiki arazi kullanım durumunun nadassız kuru tarım olduğu, Çevre Düzeni Planı’na göre tarım arazisinde kaldığı ve meşcere haritasına göre mera ve ziraat meşcere tipinde yer aldığı belirtilmişti.

UĞUR AKAGÜNDÜZ