Edirne Gençlik Merkezi’nde Robotik Kodlama Şenliği başladı. İki gün sürecek etkinlikte Deneyap Öğrencileri derslerde görmüş oldukları içerikleri velilere sergiliyor. Deneyap, Türkiye Teknoloji Eğitim Atölyeleri, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Bilim Sanayi ve teknoloji Bakanlığı, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu, (TÜBİTAK) Türkiye Teknolojiler Takımı Vakfı ve Cumhurbaşkanlığı 100 günlük icraatlar programı öncülüğünde düzenlenen programa öğrenciler veliler ve görevliler katıldı.
“GELECEĞİN MÜHENDİSLERİNİ YETİŞTİRECEĞİZ”
Deneyap Türkiye Edirne Eğitmen Koordinatörü Gökhan Ballıklıoğlu “Şu anda robotik kodlama derslerinin proje şenliğindeyiz. Gençlerimiz derslerinde 12 haftalık süreç içerisinde görmüş oldukları içerikleri velilerimize sergileme imkanı buluyorlar. Burada derslerde gördükleri robotik kodlama üzerine olan eğitimleri sergilemeyi amaçladık. İlkokul 4 ve 5. Sınıf öğrencilerimiz ile 8 ve 9. sınıf öğrencileri, şenlik kapsamında burada bulunuyor. 3 yılda bir eğitimlerimiz oluyor. 2 yıl eğitim süreci, son bir sene ise ulusal ve uluslararası yarışmalara gönderim süreci oluyor. Toplamda 160 öğrencimiz var bu sene. Kasım ayında tekrardan duyuruya çıkacağız. Önce yazılı sınav, daha sonra uygulamalı sınav, 2024 son baharından itibaren yeni öğrencilerimizi de alacağız. Cumhurbaşkanlığımızın 100 günlük icraatlar programı çerçevesinde 2019 yılında başladık ve şu anda da biz Edirne olarak 4. Faz olarak devam ediyoruz. Toplam 11 çalışma başlığında eğitimlerimiz sürecek. Bunun 2 yılı yüz yüze eğitimler olacak şekilde, son yılı ise ulusal ve uluslararası yarışmalara gönderim şeklinde gerçekleşecek. Şu anda bugün gençlerimiz robotik ve kodlama dalında görmüş oldukları 12 haftalık eğitimlerin içeriklerini sergiliyorlar. Amacımız geleceğimizin mühendislerini yetiştirmek projemizin kuruluş amacı budur” dedi.
“ENGELLİLER İÇİN PİSTON”
Deneyap Öğrencileri Muhammet Adil Taşkın, İsmail Varan Köroğlu ve Erinç Semerci yaptıkları projeleri anlatarak şöyle konuştu: “Bu projemizde butonu uzaktan kontrol eden bir kod yazdık ve robotumuzda uyguladık. Piston sistemi kullandık. Bu piston sistemi yaşlıların veya bir engeli olanlar için kullanılıyor. Örnek verecek olursam; bir gün yatağa yattığımızı düşünelim ve kalkamadığımızı hayal edelim. Işığı açmak istiyoruz ama açamıyoruz. yatağımızdan kalkamadığımız için ışığı açmak ya da kapatmak için bu piston sistemini kullanabiliriz.”
UYARI VEREN ROBOT
Yere düşen eşyaları yerden alınması gerektiği hakkında uyarı veren robot tasarladıklarını belirten Deneyap öğrencileri Elif Beren Demir ve Vildan Begüm “Biz Deneyap öğrencisiyiz. Evlerde herhangi bir eşya veya oyuncak yere düştüğünde sesli bir şekilde uyarı veren bir robot tasarladık. Yere düşen eşyaları almamız gerektiğini söylüyor” ifadelerine yer verdi.
“YAŞLILAR BİZİM İÇİN ÖNEMLİ”
Trafikte meydana gelen ölümleri azaltmak için proje yaptıklarını belirten Yağmur Ekin ve Zeynep Ebrar Ünlüırmak şöyle konuştu: “Bizim burada yaptığımız proje yaşlılara yardım eden robot. Bir grafiğimiz var. Şu anda trafikte ölümlerin yaşandığı en fazla durum yayalara çarpma yüzde 45 oranında. Bu 2017 verileri. Biz burada yayalara çarpma olasılıklarını azaltmaya yönelik çalıştık. Burada görüldüğü üzere 2 engelimiz var. Bunlar araçta olabilir, herhangi başka bir şeyde olabilir. Yayalar bunlara takılmamalı, takılırsa düşerse araçlar onları ezebilir. Aracımız giderken eğer yol üzerinde bir engelle karşılaşırsa duruyor ve ‘stop’ diyerek ses çıkarıyor. Ve üzerine ‘stop’ diye yazı yazıyor. Hem bu sayede trafikteki çarpma olasılıkları azalacak hem de daha fazla yaşlı nüfusumuzu koruyabileceğiz. Yaşlılar bizim için önemli çünkü geleneklerimiz göreneklerimizi onlardan öğreniyoruz hem de tarihimizi onlardan öğreniyoruz. “
MERT ERİŞKİN