Edirne’nin Süloğlu ilçesine bağlı Geçkinli köyünde yaşayan vatandaşlar, bugün Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü önünde, bölgede planlanan kömür ocağı ve kırma eleme tesisi kapasite artışı projesine karşı basın açıklaması yaptı.
Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından planlanan projeye karşı il müdürlüğü önünde bir araya gelen köylülere, Edirne Kent Konseyi, Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği ve Tüketiciyi Koruma Derneği Edirne Şubesi de destek verdi.
Geçkinli köyünde yaşayan Erhan Uygun tarafından yapılan açıklamada, Türkiye Kömür İşletmeleri Genel tarafından, Süloğlu ilçesine bağlı Geçkinli ve Küküler köyleri mevkiinde, kömür ocağı ve kırma eleme tesisi kapasite artışı istendiğini söyleyerek; “Bu nedenle ÇED yönetmeliğinin 9. Maddesi gereğince 12 Aralık 2024 günü bilgilendirme toplantısı ve yine Geçkinli köyü Çamurkırı mevkiinde, ikinci sınıf düzenli depolama atık tesisinin kapasite artışı projesinin yapılmak istenmesi nedeniyle ÇED yönetmeliğinin 9. Maddesi gereğince 17 Aralık 2024 tarihinde köy kahvesinde bir toplantı yapıldı. Konuları farklı olan bu iki toplantıda biz Geçkinli köyü sakinleri bu projelere itiraz ettik. Yapılan itirazlar toplantıda tutulan tutanaklarda yer almaktadır” ifadelerini kullandı.
Uygun, itiraz dilekçelerini de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne vereceklerini belirterek; “Bu iki proje ile ilgili olarak kısa bir özet yapacak olursak; atık deposundan çıkan kimyasal atıklar nedeniyle çıkan gazları çıplak gözle görüyoruz. Her ne kadar önlem alınacağını belirtseler de bu tesis tarım arazilerinin içinde yer alıyor. Bu nedenle, oradaki tarla sahibi komşularımız tarımsal faaliyetlerini sürdürürken, korkuyor ve tedirgin oluyorlar. Çıkan gazların atmosfere yayılması ve sızabilecek suyun yer altı sularına karışması halinde çevre kirliliğine dolayısı ile sağlık sorunlarının göreceli artmasına yol açacağını düşünüyoruz” dedi.
“BURADAKİ ARAZİLERİMİZ SULANABİLEN, DEĞERLİ TARIM ARAZİLERİDİR”Geçkinli ve Küküler köylerinin arasındaki mesafenin 4 kilometre olduğunu söyleyen Uygun; “Plânlanan kömür ocakları bu iki köy arasında yer almaktadır. Aynı bölgede birbirine paralel biri köyümüz göletinden gelen ana su kanalı, diğeri Süloğlu barajından gelen ana su kanalı bulunuyor. Yani buradaki bütün arazilerimiz, sulanabilen değerli tarım arazileridir. Bu proje hayata geçerse üretimimizin azalması, gelir kaybına uğramamız kaçınılmazdır. Ayrıca açılacak çukurları, oluşacak toprak yığınlarını, kömür tozunu ve dumanını uzun yıllardan beri biz Geçkinliler çok iyi biliyoruz. Şimdi bu proje ile köyümüzün çeperlerine kadar gelecek olan bu ocak projesine şiddetle karşıyız. Ayrıca kömür ocağı ile atık tesisinin bize ve tüm canlılara zarar vereceği için karşı olduğumuzu, yasal haklarımızı her aşamada kullanacağımızı beyan ederiz” sözlerine yer verdi.
Uygun’un ardından söz alan Makine Yüksek Mühendisi Sabahattin Yaz da projenin dosyasını incelediğini ve dosyanın yanlışlar ve çelişkilerle dolu olduğunu söyleyerek; “Proje sanki bir maden üretim projesi değil; adeta araziye çökme projesi gibi. Böyle bir tahsis olamaz” diye konuştu. Konuşmaların ardından katılımcılar, projelere itiraz dilekçelerini il müdürlüğüne teslim ettiler.
UĞUR AKAGÜNDÜZ