Geçkinli’de tarım alanına ocak projesi

Süloğlu’nun Geçkinli köyünde planlanan Linyit Maden Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi Projesi için ÇED süreci başlatıldı. Projenin alanı, tarımsal açıdan birinci öncelikli korunacak alanlar olması dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 27.02.2024 12:41
Haber Güncellenme Tarihi: 27.02.2024 12:41

Edirne’nin Süloğlu ilçesine bağlı Geçkinli köyünde Linyit Maden Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi Projesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED Müdürlüğü tarafından yapılan duyuruda, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan proje için Edirne Valiliği’ne sunulan proje tanıtım dosyasının incelendiği ve ÇED sürecinin başladığı açıklandı. Duyuruda ayrıca projenin tanıtım dosyasına da yer verildi.

549,72 HA BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ ALANDA PLANLANIYOR

Projenin tanıtım dosyasına göre; 549,72 ha büyüklüğündeki alanda planlanan projenin tanıtım dosyasına göre toplam 24,9402 ha büyüklüğündeki alanda üretim faaliyetleri gerçekleştirilecek. 14,9610 ha büyüklüğünde belirlenen açık ocak işletmesinden elde edilecek kömürün, proje kapsamında planlanan kırma eleme tesisinde boyutlandırılmasının yanı sıra doğrudan piyasaya satışının gerçekleştirileceği açıklandı. Ocakta yılda 300 bin ton kömürün üretilmesi planlanırken; yıllık 2 milyon 700 bin ton pasanın oluşacağı belirtildi.

TARIMSAL AÇIDAN BİRİNCİ ÖNCELİKLİ KORUNACAK ALAN

Dosyada, proje alanına ait Edirne Planlama bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planında tarımsal açıdan birinci öncelikli (Mutlak) korunacak alanlar olarak, 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda ise E-17-c1, c2 paftasında bulunup tarımsal açıdan birinci öncelikli (Mutlak) korunacak alanlar olarak görüldüğü açıklandı. Proje kapsamında belirlenen 24,9402 ha büyüklüğündeki proje alanının tamamı şahıs mülkiyetindeki tarım arazilerinden oluşuyor. Ruhsat sahası içerisinde tahıl ürünleri ekiminin baskın olarak gözlemlendiği belirtilen dosyada, ruhsat alanının her mevsim akan bir dere ile kurak dönemlerden tamamen kuruyan derelerden oluşan sucul ekosistem içerdiğine de yer verildi.

GEÇKİNLİ VE KÜKÜLER YERLEŞİK ALANINDA

Proje alanı içerisinde Geçkinli köyü ve Küküler köyü yerleşik alanı yer aldığı belirtilen dosyaya göre, proje sahasına en yakın yerleşimin Geçkinli köyü olduğu ifade edildi. En yakın yapının proje ünitelerine mesafelerine yer verilen dosyada, şantiyenin 130 metre kuzeybatısında, ocak alanının yaklaşık 300 metre batısında, kırma eleme tesisinin yaklaşık 420 metre batısında, pasa stok alanının yaklaşık 580 metre güneybatısında ve bitkisel toprak stok alanının yaklaşık bin 170 metre kuzeybatısında yer alacağı belirtildi.

UĞUR AKAGÜNDÜZ