“Gazze’de örgütlü bir kötülük çocukları hedef aldı”

Çevirmen ve akademisyen Ayçin Kantoğlu, Gazze’de öldürülen çocuklara dikkat çekerek “Sistematik olarak çocukların öldürüldüğü, çocukların katledildiği böyle bir sivil katliamı yok” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 09.01.2024 17:52
Haber Güncellenme Tarihi: 09.01.2024 17:52

Başarılı çevirmen aynı zamanda akademisyen olan Ayçin Kantoğlu, Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Salonunda Gazze konulu konferans gerçekleştirdi. Konferansa Trakya Üniversitesi Rektörü Erhan Tabakoğlu, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Dilin ve kültürün derinliklerine olan tutkusuyla tanınan çevirmen Ayçin Kantoğlu, Gazze’de yaşanan savaşın, Dünya tarihinde yaşanan bir savaş modeli olmadığını söyledi. Gazze’de yaşanan durumu savaş olarak anlamlandıramayacağını belirten Kantoğlu, Gazze’de örgütlü bir kötülüğün çocukları hedef aldığını ve bir çocuğun ölümünü meşru gösterecek dünya üzerinde herhangi bir argümanın bulunmadığını ifade etti. Kantoğlu, Gazze ile bizi benzettiğini, 100 sene önce Kurtuluş Savaşı’nda bizlerin kimlerle göğüs göğüse çarpıştığını hatırlatarak Gazze’nin de bugün aynı milletin zalimliğine maruz kaldığını söyledi.

“ZALİMLİĞİN BUGÜNE KADAR GÖRÜLMEMİŞ BİR VERSİYONU”

Gazze’de yaşanan duruma dikkat çeken Kantoğlu; “Gazze’de yanı başımızda dünyanın hiçbir yerinde ismi olmayan zalimliğin bir başka versiyonu, hatta bugüne kadar hiç görülmemiş bir versiyonu son hızla devam ediyor. Daha önce de vardı. Dünya da barışın sabit olduğu hiçbir dönem olmamıştır. Hep savaşlar oldu. Savaşla birbirimize kurduğumuz ilişkilerimizin elbette savaşta siviller ölebiliyorlar, yaşlılar, çocuklar, engelliler türlü zayıflığı olan kesimler bundan etkilenebiliyor. Ancak Gazze’de savaş olarak anlamlandıramayacağımız bir hadise var. Neden? Çünkü çocuklar öldü. Gazze’de karşımızda örgütlü bir güç ki bence örgütlü bir kötülük çocukları hedef aldı. Dedi ki; “Bu çocuklar benim düşmanımdır. Bunlar teröristtirler.” Biz burada konuşurken her 10 dakika da veya her saatte 10 çocuk yaşamını yitiriyor” dedi.

“ÇOCUKLARIN ÖLÜMÜ KARŞISINDA BİR TARAF TUTULMAZ”

Kantoğlu, Dünya tarihinde böyle bir savaş modelinin olmadığını belirterek: “Dünya tarihinde böyle bir savaş modeli yok. Hiçbir savaşta görülmemiştir. Sistematik olarak çocukların öldürüldüğü, çocukların katledildiği böyle bir sivil katliamı da yok. O yüzden bu karşı karşıya olduğumuz şey savaş değil. Burada bir taraf tutmak söz konusu değildir. Çünkü çocukların ölümü karşısında bir taraf tutulmaz. Bir çocuğun ölümünü meşru gösterecek dünya üzerinde herhangi bir argümanda bulunmaz. Arasanız bulamazsınız ama biz bunları biliyoruz. Çocukların ölümünü bize ikincil bir savaş zaiyatı olarak irite ettiler” ifadelerini kullandı.

“GAZZE İLE BİRBİRİMİZE ÇOK BENZİYORUZ”

Kurtuluş Savaşı dönemlerine atıfta bulunarak Gazze ile benzeyen bir millet olduğumuzu söyleyen Kantoğlu; “Doğrusu ben Gazze’ye baktığım zaman bize çok benzediklerini düşünüyorum. Bize bizi hatırlattıklarını düşünüyorum. 100 sene önce bir asır önce Kurtuluş Savaşı’nda biz kimlerle göğüs göğüse çarpışıyorsak bugün aynı milletten, devletten Gazzelilerin üstüne. Garip değil mi? Bugün Gazellilere diyorlar ki ‘Sizin bir vatanınız yok.’ 100 sene önce bize de demişlerdi. Birinci Dünya Savaşı sonrasında Osmanlı dağıldığında bize ‘Sizin bir vatanınız yok’ dediler. Biz bir İstiklal mücadelesi verdik. Tıpkı bugün Gazze’nin verdiği mücadele gibi. Ve bizim kimliğimizin ulus olarak, millet olarak kimliğimizin ışıldadığı en son yer o zamandı. 100 sene öncesi. Biz orada bir cenderenin, büyük bir felaketin üstesinden geldik. Şimdi aynısını Gazze yaşıyor. İnşallah bizim çıktığımız gibi onlar da o cenderenin içinden çıkacaklar. Ve bence muhteşem bir kimlik ile çıkacaklar. Son derece zekilerdir, korkusuzlar, yardımseverler her şeyi paylaşıyorlar bütün o yoklukta, susuzlukta birbirlerine sahip çıkıyorlar. Annesi babası ölmüş bir sürü çocuklar var şu anda birbirlerinin cenazesine sahip çıkıyorlar, evine malına sahip çıkıyorlar. Tıpkı bizim gibi, Gazze ile birbirimize çok benziyoruz. Biz sanıldığı gibi ayrı gayrı değiliz” diye konuştu.

“BU SUÇU İŞLEYENLER YARGI KARŞISINA ÇIKMALIDIR”

Dünya Şehit Çocukları Günü imza kampanyasına destek çağrısında bulunan Kantoğlu; “Buradaki imza kampanyasına lütfen destek olun. Bu gerçekten İsrail’i zor durumda bırakacak planlı bir hamledir. Onun çocukları bir zaiyat olarak gösterip örtünün altına süpürmesine fırsat vermeyelim. Bu çocuklarımız şehittirler, planlayarak öldürüldüler. Tasarlayarak öldürüldüler. Bu suçu işleyenler eninde sonunda yargı karşısına çıkmalıdır” diye konuştu.

MERT ERİŞKİN