GAZİLER GÜNÜ TÖRENLE KUTLANDI

Edirne’de 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla Atatürk anıtında tören düzenlendi. Atatürk anıtına çelenk sunma sonrası, Saraçlar Caddesi’nden toplu olarak Lari Camii’ne gidilerek mevlit okutuldu.

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2023 13:12
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2023 13:12
https://batiekspres.com/

19 Eylül Gaziler Günü Edirne’de düzenlenen törenle kutlandı. Atatürk anıtına çelenk sunmayla başlayan tören, saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla devam etti.

Edirne Valisi Yunus Sezer, Belediye Başkanı Recep Gürkan, Milletvekilleri Fatma Aksal ve A. Baran Yazgan, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Berat Acar, Emniyet Müdürü Onur Karaburun, Edirne İl Jandarma Komutanı Alb. Hacı Ali Büber, Trakya Üniversitesi Rektörü Erhan Tabakoğlu, Kurum Müdürleri ve Siyasi Parti Temsilcilerinin katıldığı törende, Garnizon Komutanlığı adına konuşan Piyade Üsteğmen Fatih Gültekin; “Her karışı şehit kanıyla sulanmış mukaddes vatan topraklarının, savunulması uğruna hayatlarını feda etmeyi göze alarak, gazilik onuruna erişen kahramanların kıvanç gününü kutlamanın derin heyecanı içindeyiz. Bugün aynı zamanda, sergilediği üstün komutanlık dehası, cesaret ve kahramanlığın, kadirşinas milletimizce takdir edilişinin bir nişanesi olarak, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e gazi’lik unvanı ve Mareşal rütbesi verildiği günün de yıl dönümüdür. Sakarya meydan Muharebesi'nin kazanılmasını müteakip 19 Eylül 1921 tarihinde; Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 79'uncu birleşiminde alınan karar ve 153 sayılı kanun'la ebedi Başkomutanımız, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e Mareşal’lik rütbesi ve Gazi’lik unvanı verilmiştir. Ülkemizin bugün ulaştığı seviye basta kurtuluş savaşı olmak üzere, Kore'de, Kıbrıs ta, teröristle mücadele harekatında, 15 Temmuz hain darbe girişiminde, Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı ve Bahar Kalkanı harekatlarında, Cerablus ta, El-bab'ta, Afrin'de ve İdlip'de hayatlarını kaybeden aziz şehit ve gazilerimizin eseridir. Dünyanın en hassas bölgelerinden birinde yer alan ülkemiz, bölgede bir istikrar unsuru ve uluslararası toplumun saygın bir üyesi olarak, birlik ve beraberliğini bütün tehditlere rağmen, sürdürebiliyor ve bu güzel topraklarda bağımsız, şerefiyle yaşayabiliyor ise, bunu aziz şehitlerimize ve siz gazilerimize borçludur. Türk toplumunun yüksek ahlaki özelliklerini oluşturan değerlerin başında şüphesiz ki vefa duygusu gelmektedir. Bu duygu, aynı zamanda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sahip olduğu değişmez değerlerin merkezinde de yer almaktadır. Bu bilinçle, şundan emin olunuz ki, sahip olduğumuz en önemli değerlerimiz olan birlik ve beraberliğimizin yaşayan sembolleri olarak daima gönlümüzde yaşayacaksınız. Yüce Türk Ulusu ve onun göz bebeği Türk Silahlı Kuvvetleri, sizlere olan vefa borcunu hiçbir zaman unutmayacaktır” şeklinde konuştu.

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Edirne Başkanlığı adına konuşan Genel Sekreter Fevzi Demir; “19 Eylül Gaziler Günü, bedeli canla ve kanla ödenen toprakların vatan olmasında ve devletimizin bekası uğruna canlarını adayanların gurur ve şerefle hatırlandığı ve andığı bir gündür. 19 Eylül, Kurtuluş Savaşı'nda, Kore'de, Kıbrıs’ta savaşan muharip gaziler ile Türkiye Cumhuriyeti’nin rejimi, üniter yapısı ve bütünlüğü uğrunda vatan hainlerine, terör örgütlerine karşı kahramanca mücadele eden asker, polis, güvenlik korucuları 15 Temmuzda meydana gelen hain darbe girişiminde vücutlar siper eden tüm malul gazilerin şeref günüdür” dedi.

Konuşmaların ardından Edirne Belediye Bandosu eşliğinde törene katılan gaziler ve protokol temsilcileri hep birlikte Saraçlar Caddesi’nden kortej yürüyüşü yaparak Lari Camii’ne gittiler. Burada şehitler ve ebediyete intikal eden gaziler için mevlit ve dua okutuldu.

ŞENER ŞENTÜRK