Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne önceki dönem Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ayçiçeği çiftçisi için açıkladığı kilogram başına 1,5 TL’lik destekleme primi ile ilgili açıklama yaptı.
Gaytancıoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 1,5 TL’lik destekleme priminin yalnızca kuru tarım yaptığını beyan eden ayçiçeği çiftçisine verildiğine dikkat çekerek, sulu tarım yaptığını beyan eden çiftçilere ise 1 TL verilmesine tepki gösterdi. Gaytancıoğlu, destekleme priminin tüm ayçiçeği çiftçileri için geçerli olması için çağrı yaptı.
“ASLINDA KENDİ KENDİMİZE YETERLİ OLABİLİRİZ”
Edirne’deki bir ayçiçeği tarlasında konuyla ilgili konuşan Gaytancıoğlu, Türkiye’nin petrolden sonra en fazla döviz ödediği ürünün ayçiçeği olduğunu belirterek; “Petrolden sonra en fazla dövizi ödediğimiz bir tarladayız; ayçiçeği tarlasındayız. Yılda 2,5-3 milyar Dolar dövizi Ukrayna, Rusya gibi ülkelere ödüyoruz. Aslında çok rahat kendi kendimize yeterli olabiliriz ama bu konuda nitelikli politikaları yıllardır geliştiremedik” ifadelerini kullandı.
“SULU BEYAN EDENLERE 1, KURU BEYAN EDENLERE 1,5 TL YATMIŞ”
Gaytancıoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ayçiçeği çiftçisine destekleme primi uygulamasını açıklarken; “Geçtiğimiz yıl çok ciddi bir kuraklık oldu. Çiftçimiz 150-200 kilogram ayçiçeği verimi beklerken; 30-50 kilogram verim aldı ve çok mağdur oldu. Tarım Bakanlığı da bunu gördü. Ayçiçeğinde kilogram başına 1 TL destekleme primi var. ‘Bunu 1,5 TL’ye çıkartalım’ dedi. Ama çiftçimiz dün köyüne asılan askıya bir baktı, 1 TL hesaplanmış. Bu askıdan sonra Ziraat Bankası’na gidiyor, ne zaman ödeneceği de belli değil. Niye böyle olduğunu araştırdığımızda, sulu tarım beyan edilen yerlerde 1 TL, kuru olan yerlerde 1,5 TL yatmış. Tarlası kuruysa kuraklıktan etkilenmiş, sulu olan yerler kuraklıktan etkilenmemiş mi? Örneğin; bu tarla sulu ama sulanamıyor. Çünkü kuyular kapalı. Kuyuları çalıştırmak elektrik ile oluyor. Ciddi bir mazot sarfiyatı, ciddi bir masraf var. Çiftçi zaten tarlasını sulayamıyor. Yağış ne kadar yağarsa ona mahkûm kalıyor. Ama tarlasını sulu beyan ediyor. Çünkü kooperatiflere taahhüt veriyor. Rekolte beyannamesinde eğer verimi yükselirse o ürünü satın alması için beyanname veriyor” dedi.
“LÜTFEN BU YANLIŞTAN DÖNELİM”
Tarım ve Orman Bakanlığı’na seslenen Gaytancıoğlu; “Lütfen bu yanlıştan dönelim. Madem 1,5 TL dediyseniz bütün ayçiçeği üreticilerine kilogram başına 1,5 TL’yi verin. Askıya çıkan hesaplamaları yeniden düzeltin. Çiftçinin hesabına 1,5 TL geçmeli” sözlerine yer verdi.
HABER MERKEZİ