Fındıklı’dan Kira Tepkisi; “Esnaf Önümüzdeki Yıl Batar”

Edirne’de Vakıf kiracıları, yeni yıl ile artacak kira bedellerine tepki gösteriyor. 600 yıllık tarihi Bedesten’in dernek başkanı Hakan Fındıklı, esnafı tepkisini dinleyen hiç kimsenin olmadığını söyleyerek; “Bu paralarla bu esnaf önümüzdeki yıl batar” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 27.11.2024 13:55
Haber Güncellenme Tarihi: 27.11.2024 13:55

Edirne’nin 600 yıllık tarihi yapısı olan Bedesten’de Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan kira artışı esnafı isyan ettirdi. 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren geçerli olacak yüzde 200-300’lük zam kararlarına esnaf tepki gösterirken; tarihi çarşıdaki bazı esnaflar ise anahtar teslim etmeyi düşünmeye başladı.

Edirne Bedesteni Dernek Başkanı Hakan Fındıklı, tarihi çarşı esnafının hem bürokrasi, hem de siyasiler tarafından yalnız bırakıldığını belirterek, esnafın gelecek yıl kiralar nedeniyle batma tehlikesi altında olduğunu söyledi. Bedesten’de 3 ay önce dükkanı olduğunu söyleyen Müjdat Özsöker ise yapılacak zamları öğrendikten sonra dükkanını kapadığını belirtti.

“ESNAFIN BİR ŞEY KAZANDIĞI YOK”

Bedesten Dernek Başkanı Hakan Fındıklı, 3,5 metrekarelik dükkanının kirasının 5 bin TL’ye yükseltileceğini açıklarken; “Hiçbir şey yapamıyoruz. Esnafı dinleyen yok. Siyasiler de, bürokratlar da bir şey yapmıyor. Esnafın bir şey kazandığı da yok. Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile konuyu görüştük ama ‘Biz böyle karar verdik’ diyorlar. Bu paralarla bu esnaf önümüzdeki yıl batar. Şu anda 4-5 esnaf kiraların düşmemesi halinde anahtarlarını teslim etmeyi düşünüyor. Bu işin olası yok. Burası Bedesten ve ne bürokrasinin, ne de siyasetin, hiç kimsenin bir çabası yok. Yardımcı olmuyorlar, çevre düzenlemesi de yok. Hiç kimsenin ilgi alanında değil” ifadelerini kullandı.

“1 YILDAN UZUN DURANINI GÖRMEDİK”

Boş kalan dükkanlara ise yüksek kira bedeli vermeyi kabul ederek kiralayanların ise uzun süre dayanamadığını belirten Fındıklı; “Boş kalan dükkanlara birileri çıkıp yüksek rakamlar veriyor ama 1 yıldan uzun duranını görmedik. Bu durum da bizim karşımıza emsal rayiç olarak çıkıyor. Emsal rayiç demezlerse güncelleme diyorlar. O da tutmazsa Borçlar Kanunu diyorlar. Onların söyleyecek bir şeyleri hep var ama esnafın sahibi yok. Esnafın arkasında duran siyasi, bürokrat yok” dedi.

“GELENEKSEL ESNAFLIK BİTİRİLMEYE UĞRAŞILIYOR”

Fındıklı, 34 yıldır Bedesten’de esnaf olduğunu söylerken; “Bizim yaptığımız geleneksel esnaflık bitirilmeye uğraşılıyor. Burada kirasını düzenli ödeyen eski esnaf bulmak, Vakıflar tarafından makbul görülmüyor. Onların arzu ettiği, burada 1-2 sene duracaksın, anahtarları bırakacaksın, dükkânı ihaleye verecekler, önceki kiracının 3-4 katına verilecek. Çarşının esnaf profilini, şehrin profilini değiştiriyorlar. İnsanların bu paraları kazanması için başka şeyler yapması lazım. Bu kiralar normal yollarla ödenmez. Bu kiralar ticaret yapmakla çıkmaz. Bu profili değiştirdiğin zaman başka durumlar ortaya çıkacak. İyi şeyler olacağını düşünmüyorum. Örneğin; Vakıf İş Hanı’ndaki terzi dükkanlarının kiralarını bin 500 TL’lerden 8 bin TL’lere yükselttin. Bu insanlar basit usul mükellefti. Şimdi hepsini gerçek gelire geçirdin. Bu insanlar zaten 60-70 TL’ye paça yapamazken şimdi nasıl olacak? Ortalama enflasyon yüzde 65. Yüzde 35 de refah payı koysun, kiraları yüzde 100 artırsın. Yüzde 300-400 ne demek? Esnaf yüzde 100’e bile razı ama karşılığı bu oldu” sözlerine yer verdi.

“SİFTAHSIZ KAPATAN ESNAF VAR”

Bedesten’deki dükkanını 3 ay önce kapattığını söyleyen Müjdat Özsöker ise esnafın mağdur durumda olduğunu belirterek; “Bedesten’de dükkanım vardı ama 3 ay önce gelecek zamları duyunca kapattım. Kiralar yüzde 300 artmış. Esnaf mağdur durumda. Siftahsız kapatan esnaf var. Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün buna bir çare bulması lazım. Sayın Cumhurbaşkanımıza da sesleniyorum; bu konuya bir el atarsa seviniriz” diye konuştu.

UĞUR AKAGÜNDÜZ