Evliya Kasım Paşa Camii Restore Edilmeyi Bekliyor

Edirne’de Tunca nehri kıyısında bulunan Evliya Kasım Paşa Camii’nin içler acısı durumu dikkat çekmeye devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda da sık sık gündeme gelen camide hala bir çalışmanın başlamamış olması göze çarpıyor.

Haber Giriş Tarihi: 31.07.2024 18:38
Haber Güncellenme Tarihi: 31.07.2024 18:38

Edirne’de Tunca nehri kıyısında bulunan Evliya Kasım Paşa Camii, geçtiğimiz aylarda sık sık gündeme geldi. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Fatih Sultan Mehmet ve II. Beyazıt zamanında çeşitli görevlerde bulunan Kasım Paşa tarafından 1479 tarihinde yaptırılan caminin içler acısı durumu nedeniyle madde bağımlıları ve definecilerin uğrak noktası oldu. Caminin durumu gündeme getirildikten sonra Edirne Valiliği tarafından bir adım atılarak caminin restore edileceği açıklandı.

Yaklaşık 10 ay önce Edirne Valisi Yunus Sezer, Evliya Kasım Paşa Camii’nin taşınmasının mümkün olmayacağını belirtti. Sezer, caminin taşınmasının büyük bir tahribata yol açacağını belirterek, çevre düzenlemesi ile yerinde restorasyon edilmesi için çalışmaların başlayacağını ifade etti.

Sezer’in ardından Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan da caminin durumunu gündeme getirerek; “Türkiye Cumhuriyeti’nde bu durumda başka bir ecdat yadigarı yoktur diye tahmin ediyorum. ‘Biz ecdat yadigarına sahip çıkıyoruz. Her zaman onlarla ilgili gerekenleri yapıyoruz’ diyenlere sesleniyorum. Yıllardır neredeydiniz? Bugünü mü beklediniz?” diyerek açıklamalarda bulundu.

Geçtiğimiz Mayıs ayında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetindeki caminin restorasyonuna bu yıl başlayacağı ve bu yılın yatırım programına alındığı açıklandı.

Caminin bugünkü durumda ise herhangi bir işlemin başlamadığı, Evliya Kasım Paşa’nın bulunduğu mezarlığın harabe içerisinde olduğu, caminin içerisinde ateş yakıldığı göze çarpıyor. Bu yılın yatırım programına alınan caminin bir an önce restore çalışmalarına başlaması bekleniyor.

MERT ERİŞKİN