“ETUS Zammı Kararı ile Adeta Aldatıldık”

Trakya Üniversitesi öğrencileri, geçtiğimiz günlerde yapılan ETUS zammı sebebiyle basın açıklaması yaparak “Ulaşımda yüzde 20 indirim bekleyen biz gençler ve kıymetli Edirne halkı, bu zam kararı ile adeta aldatıldık” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 07.06.2024 17:11
Haber Güncellenme Tarihi: 07.06.2024 17:11

Trakya Üniversitesi öğrencileri, geçtiğimiz günlerde yapılan Edirne Toplu Ulaşım Sistemi (ETUS) zammı sebebiyle Eski Belediye Binası önünde basın açıklaması yaparak zammı protesto etti.

Öğrenciler, Edirne Belediye Başkanı Av. Filiz Gencan Akın’a seslenerek yapılan zammın geri çekilmesini ve seçim süresince öğrencilere verilen sözlerin tutulmasını istediklerini belirttiler. Trakya Üniversitesi öğrencileri adına basın açıklamasını okuyan Eren Çam, Edirne Belediye Başkan Adayı olarak gençlerle buluşan Filiz Gencan Akın’ın, göreve geldiğinde ulaşımda yüzde 20 indirim yapacağı sözü verdiğini ancak göreve gelir gelmez ETUS'a yüzde 37'lik bir zam yaparak gençleri ve Edirne halkını kandırdığını söyledi.

Çam, ETUS araçlarının eski ve klimasız olması, bazı şoförlerin zaman zaman sarhoş ve agresif davranışlarının da gençleri tedirgin ettiğini söyledi. Edirne’nin, ilk durak ve son durak arasındaki mesafe açısından en kısa iller arasında yer almasına rağmen bu fiyatlar kabul edilemez olduğunu belirten Çam, bu durumun gençlere karşı açık bir düşmanlık olduğunu ifade etti.

“EKONOMİK ANLAMDA DAHA DA ZOR DURUMA DÜŞÜRÜLDÜK”

Öğrencilerin ekonomik anlamda daha da zor duruma düşürüldüğünü belirten Çam; “Bugün burada toplanmamızın sebebi, seçim sürecinde verilen sözlerin yerine getirilmemesi ve biz gençlerin karşı karşıya bırakıldığı ekonomik zorluklardır. 25 Mart Pazartesi günü, Edirne Belediye Başkan Adayı olarak bizlerle buluşan Filiz Gencan Akın, göreve geldiğinde ulaşımda yüzde 20 indirim yapacağı sözünü vermişti. Ancak 31 Mart Yerel Seçimleri sonucunda Edirne Belediye Başkanı olan Av. Filiz Gencan Akın, göreve gelir gelmez ETUS'a yüzde 37'lik bir zam yaparak biz gençleri ve Edirne halkını kandırmıştır. Ulaşımda yüzde 20 indirim bekleyen biz gençler ve kıymetli Edirne halkı, bu zam kararı ile adeta aldatıldık ve ekonomik anlamda daha da zor duruma düşürüldük. Seçim öncesi verilen sözlerin aksine, ulaşımda yüzde 37'lik bir zam yapılması, hem gençler hem de Edirne halkı için büyük bir hayal kırıklığı olmuştur. Sayın Başkan, o gün biz gençler ile buluştuğunuzda biz hayalleri değil gerçekleri konuşuyoruz, öğrencileri kandırmıyoruz yüzde 20 indirim göreve geldiğimde gelecek demiştiniz? Bu nasıl gerçek, bu nasıl doğru konuşmak?” dedi.

“BU FİYATLAR KABUL EDİLEMEZ”

Çam, ulaşım zammı fiyatlarının hiçbir şekilde kabul edilemez olduğunu söyleyerek; “Tepkimize dile getirdiğimiz zaman ise akaryakıt fiyatları ve bütçe yüzünden zam yapıldığı bilgisi ile karşılaşıyoruz. Bize indirim sözü verildiği gün Edirne merkezde toplu taşıma öğrenci için 11,90'dı. Mazot 43 lira idi. Bugün toplu taşıma öğrenci için 16.50 lira. Mazot şu an 40 lira. Edirne Belediyesi’nin 2024 yılı bütçesi 2 milyar 864 milyon TL. Hemen yanı başımızdaki Çanakkale Belediyesi'nin bütçesi 1 milyar 918 milyon TL. Trakya Üniversitesi öğrenci sayısı 43 bin 684. Çanakkale 18 Mart Üniversitesi'nin öğrenci sayısı 46 Bin 514. Edirne'de toplu ulaşım öğrenci için 16 lira 50 kuruş, Çanakkale toplu ulaşım öğrenci için 10 TL. Veriler açık bir şekilde ortada. Biz öğrencilerin kandırılmasını hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Burada üniversite okumak için güzel ülkemizin her ilinden gelen gençlerle bir aradayız. Sayın Başkan, öğrenci şehir içi ulaşım fiyatlarının diğer illerde 5 TL'den başlayıp 12 TL'ye kadar çıktığını biliyor muydunuz? Üstelik bu illerde abonman ve aktarma sistemleri de mevcut. Edirne, ilk durak ve son durak arasındaki mesafe açısından en kısa iller arasında yer almasına rağmen, bu fiyatlar kabul edilemez. Bu durum, biz gençlere karşı açık bir düşmanlıktır” ifadelerini kullandı.

“YÜZDE 20 İNDİRİM YAPILACAĞI SÖZÜNE SADIK KALINMASINI İSTİYORUZ”

Yapılan zammın geri alınmasını ve verilen sözün yerine getirilmesini talep ettiklerini belirten Çam şöyle devam etti; “Ayrıca ETUS'un araçlarının eski ve klimasız olması, bazı şoförlerin zaman zaman sarhoş ve agresif davranışları da biz gençleri tedirgin etmektedir. Önceliği gençler ve kadınlar olarak belirten Sayın Başkan, yüzde 37'lik bu zam nasıl bir önceliktir? Biz Trakya Üniversitesi öğrencileri ve Edirne halkı olarak yapılan bu zammın geri alınmasını ve verilen sözün yerine getirilmesini talep ediyoruz. Şehir içi ulaşımda yüzde 20 indirim yapılacağı sözüne sadık kalınmasını istiyoruz. Verilen söz yerine getirilene kadar tepkimizi koymaya devam edeceğiz.”

HİLAL PEKER