“Esnafa yük olan harç bedelleri kaldırılsın”

Edirne Bakkallar ve Tekel Bayileri Esnaf Odası Başkanı Süleyman Yaşagör, tekel bayii ve bakkal esnafının her yıl tütün ve alkol satışı için ödemek zorunda kaldığı harç bedellerinin kaldırılmasını istedi.

Haber Giriş Tarihi: 18.01.2024 14:10
Haber Güncellenme Tarihi: 18.01.2024 14:10

Edirne Bakkallar ve Tekel Bayileri Esnaf Odası Başkanı Süleyman Yaşagör, tekel bayii ve bakkal esnafının her yıl tütün ve alkol satışı için ödemek zorunda kaldığı harç bedeli ile ilgili açıklama yaptı.

Yaşagör, tekel bayii ve bakkal esnafının, sattığı her ürünün vergisini ödediğine dikkat çekerek, tütün ve alkol satışı için verginin dışında ödemek zorunda kaldığı harç bedelinin kaldırılmasını talep etti. Harç bedelinin esnafa maddi sıkıntı yaşattığını söyleyen Yaşagör, 2024 yılı Mart ayına kadar esnafın ödemek zorunda olduğu harç bedelini de açıkladı.

“BU HARÇLAR ESNAFA YÜK”

Edirne Bakkallar ve Tekel Bayileri Esnaf Odası üyelerinin her yıl tütün ve alkol satışı için harç bedeli ödeme zorunluluğu olduğunu belirten Yaşagör; “Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu’nun belirlediği rakamlara göre biz her yıl Mart ayının sonuna kadar bu harç bedelini yatırıp, tütün ve alkol satışı izni almış oluyoruz. Dolayısıyla bu esnafa bir yük ve kalkmasını istiyoruz. Genel merkezimiz bununla ilgili çalışmalarını sürdürmesine rağmen bir türlü kaldırılmadı” ifadelerini kullandı.

“2 AYRI HARÇ BEDELİ DE 2 BİN 238 TL”

Yaşagör, esnafın alkol satışına ayrı, tütün satışına ayrı harç bedeli ödemek zorunda kaldığına dikkat çekerek; “Bu yılın merkezdeki harç bedelleri alkol için 2 bin 348 TL, tütün için de 2 bin 348 TL’dir. Köylerde ise bu bedeller 564 TL olarak belirlendi. Mart ayının sonuna kadar bu bedellerin yatırılması gereklidir. Dolayısıyla bu bedelleri Mart ayı sonuna kadar yatırmayan esnafımızın ruhsatı iptale düşüyor. Tütün ve alkol satma yetkisi bitiyor. Cezalı duruma düşmemeleri için üyelerimizi uyarıyoruz; Mart ayı sonuna kadar bu işlemlerini yaptırsınlar” dedi.

“ODAMIZA GELEREK ÜCRETLERİNİ YATIRABİLİRLER”

Oda üyelerinin harç bedellerini bankaya gitmeden odaya gelerek de ödeyebildiklerini açıklayan Yaşagör; “Üyelerimize kolaylık olması anlamında bankaya gitmeden odamıza geldikleri takdirde internet bankacılığı üzerinden bu ücretleri yatırabiliyoruz. Bu işlemleri her yıl olduğu gibi bu yıl da üyelerimize yardımcı olmak için yapmaya devam ediyoruz. Üyelerimiz bankada sırada beklemeden odamıza gelerek ücretlerini yatırabilirler” sözlerine yer verdi.

“KÂR PAYLARIMIZ ÇOK DÜŞÜK”

Yaşagör, tekel bayii ve bakkal esnafının tütün ve alkol ürünlerindeki kâr payının çok düşük olduğunu söylerken; “Tütünde yüzde 4-4,5 civarında kâr payımız var. Alkolde de yüzde 6-8 arasında değişiyor. Tekel Genel Müdürlüğü zamanında bu durum böyle değildi. Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu kurulduğundan beri kâr paylarımız da düştü. Tekel Genel Müdürlüğü varken tütün satışlarından yüzde 11 civarında para kazanabiliyorduk. Fakat devamlı fiyat geçişleri oldukça esnafın kâr payında küçülmeler oluyor. Dolayısıyla esnaf bu konuda sıkıntı çekiyor” dedi.

“DEVLETİMİZE VERGİLERİNİ ÖDÜYORUZ”

Esnafın sattığı ürünler için vergisini ödediğine dikkat çeken Yaşagör; “Bu ürünlerin kazanç vergisi zaten var. Biz, her sattığımız emtiadan vergilerini devletimize ödüyoruz. Bir de verginin üzerine satışı için harç bedeli ödüyoruz. Bu da esnafı sıkıntıya sokuyor. Beklentimiz; harç bedellerinin kaldırılarak gerçek gelirde kazandığının vergisini ödemesi olmalıdır” diye konuştu.

UĞUR AKAGÜNDÜZ