Eski Makedon cumhurbaşkanına fahri doktora

Trakya Üniversitesi tarafından Makedonya eski Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, "Müslümanların, Hristiyanların ve Yahudilerin Bir Arada Yaşamalarını Sağlayan Osmanlı Modeli" konulu bir konferans verdi. Konferans sonrasında Ivanov’a fahri doktora unvanı verildi.

Haber Giriş Tarihi: 27.11.2023 14:59
Haber Güncellenme Tarihi: 27.11.2023 14:59

Trakya Üniversitesi tarafından, Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi'nde Makedonya eski Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, "Müslümanların, Hristiyanların ve Yahudilerin Bir Arada Yaşamalarını Sağlayan Osmanlı Modeli" konferansını gerçekleştirdi. Program ilk olarak saygı duruşu ve İstiklal Marşı, Makedonya Milli Marşı, Trakya Üniversitesi tanıtım filmi, Balkan Senfoni Orkestrası'nın Balkan Müzikleri konseri ile devam etti. Konferansın sonrasında Ivanov'a Fahri Doktora Takdim Töreni gerçekleştirildi. Programa Edirne Valisi Yunus Sezer, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Makedonya eski Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, Edirne İl Emniyet Müdürü Onur Karaburun, Edirne İl Jandarma Komutanı J. Alb. Hacı Ali Büber, Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, rektör yardımcıları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

“ÜNİVERSİTEDE 159 MAKEDONYALI ÖĞRENCİ VAR”

Trakya Üniversitesi’nin Makedonya ile ikili çalışmaları olduğuna değinen Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Edirne Osmanlıyı en iyi anlatan şehir. Fatih’in doğup büyüdüğü bir şehir. 56 bilinen medresesi ile eğitim kurumlarının pek çoğunu bünyesinde barındıran, eğitimin hep önemli olduğu bir şehirdir. Bu şehir aslında bir Balkan şehri. Balkan coğrafyasındaki bütün önemli özellikleri bünyesinde bulunduruyor.  Ve Selimiye’siyle Osmanlı’nın en önemli eseridir. Fakat sinagoguyla, kilisesiyle, bir imparatorluk şehri. Biz bir arada yaşama imtihanını kazanmış göstermiş bir şehiriz. 500 yıl dünyanın en zor coğrafyalarında barış yaşatmış medeniyetin başkentliğini yapmış bir şehir. Makedonya ile ilişkilerimiz üniversite olarak oldukça köklü ve eski. Üniversitemizde 159 Makedonyalı öğrencimiz üniversitemizde eğitim görüyorlar. Makedonya üniversitelerinin bir çoğunla ikili anlaşmalarımız var. Balkan Üniversiteler Birliği ile faaliyetlerimiz devam ediyor. Dünya zor bir dönemden geçiyor. Biliyorsunuz Gazze’de bir insanlık dramı yaşanıyor. Çocuklara, kadınlara, hastalara maalesef ateşler atılıyor ve dünyanın gözünde öldürülüyorlar. İşte bu zaman içerisinde de bu toplantının çok önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

“KAYBETTİĞİMİZ DEĞERLERİ BULACAĞIMIZ BİR KONU”

Konferansın konusunun dünyada yaşanan savaşlara örnek olması gerektiğini belirten Edirne Valisi Yunus Sezer, “Bugünkü konferansın konusu aslında dünyanın ihtiyacı olan bakış açısını yansıtacak özellikte bir konu. Dolayısıyla hepimizin istifade edeceği ve bir nebze olsun kendimizi, kaybettiğimiz değerleri, dünyanın ihtiyacı olan değerleri bulacağımız bir konu. Filistin meselesi aslında bugünkü konunun bir aynası gibi. Yüzyıllardır beraber kardeş kardeş yaşaysan Yahudi, Müslüman ve Hıristiyan milletlerin son dönemde birbirlerine karşı özellikle Gazze’de yaşanan olayları göz önüne aldığımız zaman ortaya çıkıyor. 20. ve 21. Yüzyıl medeniyet tasavvuru açısından dünyaya kazandırdığı hiçbir şey yok.  Çünkü içerisinden insan ve merhamet duygusunu soyutlamış bir medeniyet tasavvuru var” ifadelerini kullandı.

“İNSANLIĞIN KAFASI BARIŞTAN ÇOK SAVAŞLA MEŞGUL OLUYOR”

Gerçekleştirmiş olduğu konferansında konuşan Makedonya eski Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, “Google’da İngilizce olarak bir tarama yapıp metin, yayın ve kitap başlığında kaç kere savaş, kaç kere de barış sözcüğünün geçtiğini araştıracak olursak şu sonuçları elde ederiz; Savaşın yaklaşık 8 milyar 60 milyon sonuç, barışta ise yaklaşık 3 milyar 10 milyon sonuç elde ediyoruz. Başka herhangi bir dilde yapılacak bir taramada da benzer sonuçlar ortaya çıkacaktır. Buradan da insanlığın, yani bizim medeni dünyanın kafasının barıştan çok savaşla meşgul olduğu sonucuna varabiliriz” diye konuştu.

MERT ERİŞKİN