Gerçekleştirilen programda konuşan Eruz, On binlerce kişinin hayatına mal olan ve milyonlarca insanın mübadele edilmesiyle son bulan savaştan yenik düşen Yunanistan’ın önderi Eleftherios Venizelos’un Atatürk’ü Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildiğini söyledi.
Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bölümü tarafından düzenlenen ve konuşmacılığını İstanbul Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sakine Eruz’un yaptığı Atatürk Çokkültürlülük ve Çeviri Konferansı Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Fehmi Yıldız Konferans Salonu’nda gerçekleştirdi. Program ilk olarak saygı duruşu ve İstiklal marşı ile başladı.
“BU TÜR PROGRAMLARI ÖNEMLİ BULUYORUM”
Açılış konuşmasını gerçekleştiren Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu, “Bu tür programları oldukça önemsiyorum. Bir araya gelmeleri oldukça faydalı buluyorum. Hocalarımıza ve öğrencilerimize katılımları için çok teşekkür ediyorum. Bu programın gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkesi kutluyorum. Mütercim ve Tercümanlık Bölümü son derece organize çalışan bir bölümdür. O yüzden de bölümümüzü kutluyorum” dedi.
“ATATÜRK’Ü ANLAMANIN ÖNEMLİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM”
Atatürk’ü anlamanın önemine değinen Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Mütercim ve Tercümanlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Rahman Akalın, “19 Mayıs 2024 Gençlik Haftası çerçevesinde bu önemli yıl dönümünün öncesinde bugün alanımızın çok değerli hocalarından Prof. Dr. Sakine Eruz hocamızı ağırlıyoruz. Yaptığımız bu tarz etkinlikler çok önemli günlere denk geliyor ve biz de çok mutlu oluyoruz. Bizler için Atatürk’ü yeniden anma, bir an durup düşünme ve yeniden anlama fırsatı oluyor. Kuşkusuz Atatürk’ü anmak için tek bir gün veya hafta yeterli değil. Anmak kuşkusuz önemli ama anlamanın da önemli olduğunu düşünüyorum. Esas odaklandığımız noktanın burası olması gerektiğini düşünüyorum. O anlamda hocamız da oturumumuzun bir bölümünü Atatürk’e ayırdı” diye konuştu.
“OLAĞAN ÜSTÜ BİR İNSANDI”
Atatürk hakkında bilgi veren İstanbul Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sakine Eruz, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk, olağan üstü bir insandı. 57 yıllık ömrüne 11 savaş, 24 madalya 7 nişan, 13 kitap, bir ülke, bir millet ve milyonlarca özgür insan sığdıran bir asker ve devlet adamıdır. Aslında 57 yıl yaşaması kısa gibi geliyor fakat çok hastalıkları vardı Atatürk’ün. Böbrekleri rahatsız, kaburgalarını kırıyor, İspanyol gribine yakalanıyor. Aslında 57 yıl yaşaması bile bir mucize. Anıt Kabir’e gittiğinizde devasa bir kütüphane ile karşılaşıyorsunuz. O kitaplar Atatürk’ün okuduğu kitaplar. Tahmin etmesi bile zor. Atatürk ayrıca 13 kitap yazıyor. O kitapların 2 tanesi ise çeviri kitabı oluyor” sözlerine yer verdi.
“ATATÜRK NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜNE ADAY GÖSTERİLİYOR”
Atatürk’ün Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilmesine değinen Eruz, “1930’da Yunanistan ile Barış Antlaşması yapıyoruz. 10 binlerce kişinin hayatına mal olan ve milyonlarca insanın mübadele edilmesiyle son bulan savaştan 12 yıl sonra hiç beklenmedik bir şey oluyor. Savaşta yenik düşen Yunanistan’ın önderi Eleftherios Venizelos, 1934’te savaşın galibi Mustafa Kemal Atatürk’ü Nobel Barış Ödülü’ne aday gösteriyor. Başka bir olayda ise Büyük Taarruzda Yunan Ordusu Başkomutanı Nikolaos Trikupis esir düşüyor. Atatürk kendisine saygılı davranıyor ve kendisini bir yıl alıkoyuyor. Bu sırada Büyük Taarruzda başarısızlıklarından dolayı Yunanistan’da orduda sorumlu olanlar idam ediliyor. Atatürk’ün onu bir yıl esarette tutması hayatını kurtarıyor. Trikupis, her yıl Atatürk’ün ölüm yıl dönümünde Selanik’teki evine gidip saygı duruşunda bulunuyor” dedi.
MERT ERİŞKİN