ERKİN’DEN ULUS PAZARI DEĞERLENDİRMESİ

DSİ 11. Bölge Müdürlüğü Müdür Yardımcılığı görevinden emekli Makine Yüksek Mühendisi Hüseyin Erkin, Ulus Pazarı hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 01.09.2023 16:02
Haber Güncellenme Tarihi: 01.09.2023 16:02
https://batiekspres.com/

DSİ 11. Bölge Müdürlüğü Müdür Yardımcılığı görevinden emekli Makine Yüksek Mühendisi Hüseyin Erkin, Ulus Pazarı’nın konum olarak çok iyi bir yerde olduğunu belirterek; “Hızlı tren güzergahı geçişi ile oluşan yeni durum da göz önüne alınarak, Ulus Pazarı arazisinin belediye ve Edirne’ye daha fazla katma değer sağlayacak şekle dönüşmesine kafa yorulmasında fayda vardır” dedi.

“İNŞA SÜRECİ RİSKLİ OLABİLİR”

Ulus Pazarı arazisinin belediyeye ait olduğunu ve değerlendirme kararının belediyeye ait olduğunu belirten Erkin; ‘’SS Ulus Pazarı Esnaf Üretim ve Pazarlama Kooperatifi’’ 2002 yılında İstanbul’da kurularak faaliyet göstermeye başlamıştır. Halen İstanbul’da bazı semtlerde İzmit ve Edirne’de faaliyet göstermektedir. Kooperatifin Edirne’ye gelişi de 2004 yılında sağlanmıştır. İzmit’te kurulumuna yerli esnaf karşı çıkmasına rağmen Ulus Pazarı İzmit’te kuruluyor. Edirne esnafının da karşı çıkmasına rağmen Edirne Belediyesi anket yaptırdık halk istiyor diyerek, Ulus Pazar yerini hazırlanıp hizmete sokuluyor. Edirne esnafı olmasa da Yunanistan ve Bulgaristan’dan gelenler müşterimiz olur denerek kooperatif yöneticileriyle belediye anlaşarak 2004 yılı sonuna doğru Pazar yeri hazırlanarak hizmete açılıyor. Ulus Pazarı’nda kooperatifin İstanbul esnafına 400, Edirne esnafına da 150 tezgahlık yer tahsisi yapılıyor. 2004 yılı piyasasına göre Ulus Kooperatifi aylık olarak Edirne Belediyesine 20 milyar TL kira ödemeyi kabul ediyor. Yaklaşık 20 yıldan beri bu pazar faaliyeti devam ediyor. Belediyede yapılan anlaşmaya göre aylık kira gelirini alıyor sanırım. Son günlerde Ulus Pazarı’nın satışı gündeme geldi. 400 milyon TL muhammen bedelle satışa çıkarılmış. İlk ihaleye talipli olmamış. Bu mekanın mevcut ve önceki durumu incelendiğinde ‘Ulus Pazarı’ arazisinin de içinde kalan ada, güneyden DSİ Tunca Seddesi kuzeyin de yeni inşa edilen hızlı tren demiryolu yer almaktadır. DSİ Seddesi mansap tarafı yaklaşım sınırı içine maalesef belediye tarafından yol yapılmıştır. Hızlı tren demiryolu güvenliği yaklaşım mesafesi de göz önüne alındığında buraya inşası düşünülen ticari yapılaşma için riskler mevcuttur. Diğer önemli bir konuda Ulus Pazarı, Elektrik Fabrikası ve 25 Kasım Stadyumunu da içine alan ekte krokisi de olan sahanın önceki yıllara ait Tatar mezarlığı olduğu iddia ve belgeleri de kafa karıştıracaktır. Belediye olarak satışa çıkarılan ticari imarlı yapı inşa sürecinin sıkıntılı olabilme riski yanında kamuoyunda da farklı tepkiler olmaktadır. Bahse konu arazi belediye mülkiyetinde olup Edirne için en yararlı şekilde değerlendirilmesi tabi ki belediyeye aittir” dedi.

“EDİRNE’Yİ ÖNEMLİ HALE GETİRMEKTEDİR”

Ulus Pazarı’nın bölgesel hizmet verecek bir pazar haline getirilmesi gerektiğine değinen Erkin; “Bu arazideki Ulus Pazarı baz alınarak bu pazar haftanın diğer günleri de açık kalacak şekilde ‘Edirne ‘Tarım Ürünleri Pazarı’ olarak bölgesel hizmet verecek şekle dönüşmelidir. Mevcut alan buna göre yeniden projelendirilip revize edilecektir. Başta 20 bin dönüm verimli tarım arazisine sahip Karaağaç semti olmak üzere Edirne merkez köylerinde üretilecek ürünler, belediyenin himayesinde oluşturulacak kooperatifler birliği ya da şirket tarafından değerlendirilip pazarlanacaktır. Buna benzer projeler Avrupa’da, ülkemiz de İzmir’in bazı ilçelerinde uygulanmaktadır. Nitekim ülkemizde ilk kez ‘Tanzim Satışı’ uygulaması da İzmir Belediyesi’nce yıllar önce yapılmıştır. Edirne Belediyesi’nce benzer anlayışla oluşturulacak bu proje, bölgenin zengin tarımsal üretim kültürünü hızla katma değere dönüştürebilecektir. Gümrük kapılarımız sayesinde yıllık 50 milyar dolarlık Balkan tarım pazarından pay alınabilme imkanı olacaktır. Keza giderek artan nakliye maliyetleri İstanbul pazarı için tarımsal üretim açısından da Edirne’yi önemli hale getirmektedir” ifadelerine yer verdi.

“HIZLI TREN GÜZERGAHI GÖZ ÖNÜNE ALINMALI”

Ulus Pazarı arazisinin Edirne’ye daha fazla katma değer getirecek şekilde planlanması gerektiğine değinen Erkin şöyle konuştu; “Hızlı tren güzergahı geçişi ile oluşan yeni durum da göz önüne alınarak, ’Ulus Pazarı’ arazisinin belediye ve Edirne’ye daha fazla katma değer sağlayacak şekle dönüşmesine kafa yorulmasında fayda vardır.”

HABER MERKEZİ