Devlet Su İşleri 11’inci Bölge Müdürlüğü Müdür Yardımcılığı görevinden emekli Makine Yüksek Mühendisi Hüseyin Erkin, Edirne’nin neredeyse her mahallesinde çeşme olduğunu belirterek; “Çeşmeler onarılıp yenilenen şehir şebekesinden su bağlanarak, en azından çeşmeler kullanılır hale getirilebilir ve içilebilir su imkânına kavuşturulabilir” dedi.
Edirne’de bulunan tarihi çeşmelerin akmadığını belirten Erkin “Edirne şehri bilindiği gibi 92 yıl Osmanlı Devleti’ne başkentlik yapmış bir şehirdir. Bu süre içerisinde ve bundan sonraki yüz yıllarda da şehrin içme suyu, bir kısmı ayakta kalan çeşmelerden temin edilmiştir. Özellikle 1970’li yıllara kadar Mimar Sinan Su Yolu dediğimiz Kadim Su olarak ta adlandırılan su şebekesinin içilebilir, şehir içme suyunu karşılayacak şekilde dağıtım şebekesinden yararlanılmıştır. Ancak 1970 ve 1980’li yıllarda bu çeşmeler akmaz hale getirilmiştir. Şu anda halihazırda Edirne’de akan bir tarihi çeşme mevcut değil. Halbuki Edirne’nin içme suyu geçmişte Mimar Sinan Su Yolu’yla daha sonraki yıllarda da Tunca döneminde 1950 ve 1970’li yıllarında Sinekli Suyu ile kısmen temin edilmiş olup bu şekilde bir yaşam sürdürülmüştür. 1980’li yıllardan sonra Sinekli Suyu kullanımdan devre dışı bırakıldığı gibi 1970’li yıllardan sonra da Mimar Sinan Su Yolu’ndan faydalanma imkânı ortadan kaldırılarak, şehir şebekesi işler hale getirilmiştir. Daha sonra da Paşaçayırı kuyularından alınan kuyuların yetersizliği ve enerji kayıpları dolayısıyla Süloğlu Barajı’ndan ve en son da Kayalı Köy Barajı’ndan su temini yapılmaktadır” diye konuştu.
“ŞEHİR ŞEBEKESİ BAĞLANARAK ÇEŞMELER KULLANILABİLİR”
Tarihi çeşmelere şehir şebekesinin bağlanabileceğini hatırlatan Erkin şöyle konuştu; “Gerek küresel anlamda iklimsel değişiklik, kuraklık yanında ülkemizin ekonomik yapısı itibariyle, yapılan akaryakıt zamlarıyla Edirne’de ambalajlı su pazarı hatırı sayılır seviyede fiyatları yükselmektedir. Yaklaşık 10-15 milyon TL’lik bir ambalajlı su pazarı mevcut Edirne’de. Dolayısıyla Edirne su şebekesinin musluklardan içilebilir hale getirilmesi şehir sakinleri için avantaj sağlayacaktır. Bu açıdan şehir şebekesi arıtma tesisinden sonra çıkan su gerçekten içilebilir ve kaliteli sudur. Bu su en azından mevcut ayakta kalan her mahallede sanıyorum birkaç tane var. Bu çeşmeler onarılıp bunlara yenilenen şehir şebekesinden su bağlanarak en azından bu çeşmeler kullanılır hale getirilerek buradan daha içilebilir su imkanına kavuşturulabilir.”
“SU TÜKETİMİ VE EKONOMİK SU KULLANMA İMKÂNI YARATABİLİR”
Binalarda bulunan su depolarının temizlenmesinin su tüketimi ve ekonomisini etkileyeceğine değinen Erkin; “Şehir şebekesinin eski boruları yenileniyor, yeni içme suyu şebekesi boruları tedarik ediliyor. Bu arada da sitelerde ve mevcut apartmanlarda olan eğer varsa su depolarının temiz hale getirilerek evlerde musluklardan temiz içilebilir suyun sağlanması mümkün. Bunun ciddi manada ele alınarak şekillenmesi Edirne’nin su tüketimi açısından, daha ucuz ve ekonomik su kullanma imkânı yaratılacağı kanaatindeyim” dedi.
“EDİRNE’DE SU TÜKETİM MALİYETİ PAHALI”
Edirne’deki su tüketim maliyetlerinin pahalılığını belirten Erkin; “Şehir şebekesine gelen suyun maliyeti açısından olaya baktığımızda eğer Paşa Çayırındaki kuyulardan su tedariği elektrik tüketimi açısından biraz daha maliyetliyse, suyun barajdan tedarik edilmesi kuyulara göre çok daha ucuz olduğu için şu anda Edirne’deki su tüketim maliyetlerinin genel anlamda bakıldığında pahalı olduğu görülüyor. Bunun biraz daha indirimli hale getirilmesi büyük fayda olacağı kanaatindeyim” ifadelerine yer verdi.
MERT ERİŞKİN