ERKİN’DEN SUDA GERİ DÖNÜŞÜM ÖNERİSİ

DSİ 11. Bölge emekli Müdür Yardımcısı Makina Yüksek Mühendisi Hüseyin Erkin, küresel iklim değişikliğinin son yıllarda artmasıyla birlikte suyun önemine dikkat çekerek; atık sularının geri dönüştürülmesi gerektiğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 12.11.2023 18:03
Haber Güncellenme Tarihi: 12.11.2023 18:03
https://batiekspres.com/

Devlet Su İşleri (DSİ) 11. Bölge emekli Müdür Yardımcısı Makina Yüksek Mühendisi Hüseyin Erkin, atık suların geri dönüştürülerek kullanılması gerektiğini söyledi.

Erkin, dünyada her geçen gün küresel ısınmanın daha çok hissedildiğine dikkat çekerek, Trakya bölgesinin de kuraklıktan etkilendiğini hatırlattı. Trakya’daki yeraltı sularında derinlik seviyesinin düştüğünü belirten Erkin, sanayi bölgelerindeki firmaların suyu geri dönüşümlü kullanması gerektiğini söyledi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın konuyla ilgili yeni bir uygulamasına dikkat çeken Erkin, belediyelere de kaçak su oranları konusunda uyarılarda bulundu. Erkin, son olarak yağmur hasadının önemini vurguladı.

“TRAKYA’DA YERALTI SULARI ÇOK DERİN SEVİYELERE DÜŞTÜ”

Küresel ısınma ile birlikte su kullanımına dikkat edilmesi gerektiğine belirten Erkin; “Küresel iklim değişikliği, küresel ısınma son yıllarda giderek kendisini daha fazla hissettirmeye başladı. Özellikle son 1 yıldır yaşamış olduğumuz bölgesel kuraklık yanında Trakya’daki yeraltı sularının da çok derin seviyelere düştüğü yapılan ölçümlerle tespit edilmektedir. Birçok sanayici 400 metre derinlerden su çekmenin pahalı olması vesilesiyle büyük sıkıntılar yaşamaya başladı. Sanayi bölgemizde hemen hemen bütün firmalar arıttıkları suyu doğrudan deşarj ederek, geri dönüşüm yapmadan kullanıyorlar. Geri dönüşüm anlamında suların tekrardan kullanılması özellikle soğutma ve ısınma amacıyla birçok proses işlemlerinde geri dönüşüm sularının Avrupa’da da kullanımı hızla yaygınlaştırılmakta hatta mecbur edilmektedir” ifadelerini kullandı.

“SANAYİCİLER YAPMAK ZORUNDA KALACAK”

Erkin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın konuyla ilgili yeni bir düzenlemesinin Resmi Gazete’de yayımlandığını hatırlatırken; “Özellikle biyolojik arıtma tesislerinin, belediyelerin arıtma tesislerinden çıkan atık suların geri dönüşüm anlamında değerlendirilerek kullanılması, bu içerikte de elektriksel desteklerin buna bağlı olarak yapılacağı bir genelge yayımlandı. Belediyelerin bundan sonra artıma tesislerinden çıkan suların geri dönüşüm anlamında değerlendirilerek deşarjı ya da kullanılması yapıldığı takdirde bakanlıktan elektrik harcamalarına karşılık o oranda destek verileceği şeklinde bir açıklama yapıldı. Bu çok güzel bir uygulama. İnanıyorum ki bütün sanayiciler bunu yapmak zorunda kalacak. Aksi halde arıtma tesislerinde kullandıkları elektrik için ya destek alamayacaklar ya da çok az alacaklar” dedi.

“KAÇAK SU MİKTARLARI AZALTILMALI”

Suyun tasarruflu kullanılması gerektiğinin altını çizen Erkin; “Belediyelerin şehir şebekelerindeki kaçak su miktarlarını da Avrupa standartlarına yani yaklaşık yüzde 10-15 civarına düşürülmesi gerekiyor. Bu da çok önemli. Trakya illerinde ortalama kaçak miktarı yüzde 40-45 civarında. Dolayısıyla bunu hızlı bir şekilde 10-15 seviyesine indirmesi gerekiyor. Bunun su kaybına sebep olmasıyla birlikte ücretini şehir sakinleri ödemek zorunda kalıyor. Bu açıdan suyun giderek kıymetlendiğini herkes hissetmeye başladı. Şu anda abonelere gelen parasal miktar, elektrik fiyatları ile aynı ya da fazla su kullananlar elektrikten daha fazla su parası ödediğini göreceklerdir. Bu açıdan mutlaka suyu tasarruflu ve ihtiyaç kadar kullanma mecburiyeti doğmaya başlamıştır. Önümüzdeki yıllarda bunun önemi daha da artacak ve anlaşılacaktır” sözlerine yer verdi.

“YAĞMUR HASADI YAPILMALI”

Erkin, suda geri dönüşümün yanı sıra yağmur hasadının da yapılması gerektiğini söyleyerek; “Belediyelerimizin yağmur sularını toplayarak yağmur hasadı yapmaları gerekiyor. Bu da çok önemli. Maalesef ülkemizde bunun yönetmeliği çıkarılmış olmasına rağmen henüz pek fazla uygulama görünmüyor. Ama bakanlığın önümüzdeki günlerde bu konuyla ilgili de bir çalışma yapacağı kanaatindeyim. Bunlar yapıldığı takdirde su kayıplarının ortadan kaldırılıp, suyun daha kıymetli değerlendirileceği görülecektir” diye konuştu.

MERT ERİŞKİN