“ENFLASYONU DÜŞÜK GÖSTERMEK SORUNLARI ÖRTMEYE YETMEZ”

Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan enflasyon oranını sert bir dille eleştirdi.

Haber Giriş Tarihi: 03.11.2023 11:40
Haber Güncellenme Tarihi: 03.11.2023 11:40
https://batiekspres.com/

CHP Önceki Dönem Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, www.batiekspres.com haber sitesine yaptığı açıklamada, enflasyonun gerçek boyutunu yansıtmayan bu rakamların ekonomik ve toplumsal sorunların derinleşmesine neden olduğunu savundu.

Gaytancıoğlu açıklamasında şunlara yer verdi:

“Ekim ayında yıllık enflasyonun yüzde 61,36 olduğunu söyleyen TUİK, gerçekçi bir bakış açısından uzak. ENAG tarafından hesaplanan enflasyon yüzde 126,18. Bu rakamlar arasındaki uçurum, vatandaşlarımızın cebinden çıkan parayı gerçekten hissettiği yerdir. Vatandaşlarımız bir yıl önce 100 liraya aldıkları ürünleri, şu anda 161 liraya alabiliyorlar mı? Bu sorunun yanıtı, günlük hayatlarını zorlaştıran ekonomik koşulları net bir şekilde ortaya koymaktadır.

TUİK'in verileri, hükümetin ekonomik politikalarını yönlendirmek için kullanılmakta ve bu da maalesef milyonlarca işçinin, memurun, emeklinin maaşının erimesine yol açmaktadır. Enflasyonu düşük göstermek, hükümetin vatandaşlarımızın satın alma gücünü azaltan politikalarını meşrulaştırmaktadır. Bu da sadece enflasyonun resmi olarak düşük gösterilmesiyle çözülecek bir sorun değildir.”

Ayrıca, Gaytancıoğlu enflasyonun toplumun en savunmasız kesimlerini nasıl etkilediğine dikkat çekti:

“Bu durum en çok memurları ve emeklileri etkilemektedir. Ocak ayında, maaşlarının enflasyona endeksli olarak artırılması gerekecek. Ancak, eğer refah payı ödenmezse, bu durum vatandaşlarımızın alım gücünü daha da düşürecek. Enflasyon oranının düşük gösterilmesi, gerçek sorunların üzerini örtmeye yetmiyor. Vatandaşlarımızın zorlaşan ekonomik koşullarla başa çıkabilmesi için daha kapsamlı ve etkili önlemler alınmalıdır.”

ERGİN SÖZER