Enez’de Gölet, Sulama ve Kil Ocağı Projesi

Enez’e bağlı Işıklı köyü mevkiinde planlanan Işıklı Göleti ve Sulaması ile Kil Ocağı Projesi için ÇED süreci başlatıldı. Projenin dosyasında, gölet aks yerinin, rezervuar alanı ve sulama alanının büyük bir kısmının, doğal sit alanında, ‘Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ içerisinde yer aldığının belirtilmesi ise dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 27.08.2024 11:18
Haber Güncellenme Tarihi: 27.08.2024 11:18

Edirne’nin Enez ilçesine bağlı Işıklı köyü mevkiinde Devlet Su İşleri (DSİ) 11. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan Işıklı Göleti ve Sulaması ile Kil Ocağı Projesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED Genel Müdürlüğü tarafından yapılan duyuruda; projenin, Edirne Valiliği’ne sunulan proje tanıtım dosyasının incelendiği ve projeye ilişkin ÇED sürecinin başlatıldığı ifade edildi. Duyuruda ayrıca projenin tanıtım dosyasına da yer verildi.

DERİNKARA DERESİ ÜZERİNDE YER ALIYOR

Projenin tanıtım dosyasına göre; proje alanı, Işıklı köyü yerleşim alanının 1,5 km güneydoğusundaki Derinkara Deresi üzerinde yer alıyor. Işıklı göleti için kil çekirdekli kaya dolgu tipinde inşa edilmesi planlanan proje ile sulama suyu temin edilmesi ve tarım arazilerinin sulanması amaçlanıyor. Işıklı göletinin depolama hacmi 322 bin m3 olduğu belirtilen dosyada, yağış alanının ise 6,1 km2 olduğu ifade edildi.

TARIM ARAZİLERİNİN SULANMASI İÇİN KULLANILACAK

Derinkara Deresi’nin sularının, planlanan Işıklı göleti vasıtasıyla depolanıp, borulu basınçlı sistemle Işıklı köyünün bir kısım sulamaya uygun tarım arazilerinin sulanması için kullanılacağı belirtilen dosyada, Derinkara deresi üzerinde yapımı planlanan Işıklı göleti ile brüt 44 hektar, net 40 hektar tarım arazisine sulama suyu temin edileceği açıklandı.

2 YILDA TAMAMLANMASI ÖNGÖRÜLÜYOR

Hammadde Üretim İzin alanının 6,30 hektar olacağı projede, kil ocağından yıllık 200 bin ton malzeme çıkartılması planlanıyor. Kil ocağından elde edilecek malzeme, DSİ 11. Bölge Müdürlüğü tarafından Işıklı Göleti ve Sulaması Projesi inşaatı çalışmalarında kullanılacak. Bedelinin yaklaşık 77 milyon 500 bin TL olarak belirlenen Işıklı Göleti ve Sulaması Projesi inşaatının, yatırım programına alınmasının ardından 2 yılda tamamlanması öngörülüyor.

ORMAN ARAZİSİ VE TARIM ARAZİSİ VASFINDA

Projeye en yakın hassas yapının, ocak sahasına 75 metre kuzeyde bulunan ağıl olduğu belirtilen dosyada, projenin Işıklı köyü merkezine yaklaşık 500 metre olduğu ifade edildi. Proje alanının 1/25.000 ölçekli Edirne Çevre Düzeni ve 1/100.000 ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Revizyon Çevre Düzeni Planı’na göre gölet alanının ‘Orman Arazisi’, kil ocağının ise ‘Tarım Arazisi’ vasfında olduğu; Başbakanlık Mülga Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Edirne İli Arazi Varlığı çalışmasına göre ise gölet alanının ‘Orman Kullanımlı Kireçsiz Kahverengi Orman Toprakları’, kil ocağının ise ‘Nadassız Kuru Tarım Kullanımlı Kahverengi Orman Toprakları’ vasfında kaldığı açıklandı.

NİTELİKLİ DOĞAL KORUMA ALANI İÇERİSİNDE

Dosyada, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Sit Alanları Yönetim Sistemi verilerine göre; gölet aks yerinin, rezervuar alanı ve sulama alanının büyük bir kısmının, doğal sit alanında, ‘Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ içerisinde yer aldığı da ifade edildi.

UĞUR AKAGÜNDÜZ