EN YÜKSEK BÜTÇELİ SINIR ÖTESİ İŞBİRLİĞİ ÇEVRE PROJESİ

Trakya Üniversitesi öncülüğünde hayata geçirilen ve türünün en yüksek bütçeli sınır ötesi iş birliği çevre projesi olan “Mavi Büyüme için Sınır Ötesi İş Birliği: Mavi Büyüme Laboratuvarları” projesi paydaş toplantısı Edirne’de gerçekleştirildi.

Haber Giriş Tarihi: 23.08.2023 16:55
Haber Güncellenme Tarihi: 23.08.2023 16:55
https://batiekspres.com/

Trakya Üniversitesi öncülüğünde hayata geçirilen, 3,3 milyon vroyla türünün en yüksek bütçeli sınır ötesi işbirliği çevre projesi olan “Mavi Büyüme için Sınır Ötesi İş Birliği: Mavi Büyüme Laboratuvarları” projesi paydaş toplantısı Edirne’de gerçekleştirildi.

Türk tarafından Trakya Üniversitesi ve Edirne Lisesi, Bulgaristan tarafından ise Prof. Dr. Asen Zlatarov Üniversitesi ve Acad Zelinskii Yüksek Okulu’nun paydaşlarından olduğu projenin sınır ötesi bölgede işbirliği girişimleri yoluyla, ortak doğal kaynakların, doğanın korunması, sürdürülebilir kullanımı ve yönetimi kapasitesinin arttırılması amaçlandığı belirtildi. Toplantı öncesi bilgiler veren, Trakya Üniversitesi adına proje koordinatörü Doç. Dr. Emre Atılgan, 2020 yılının sonunda kabul edilerek uygulamaya başlanan, toplamda 36 ay süresi olan projenin son ayına girildiğini, Projenin temel amacının bölgedeki çevre kirletenlerinin analizlerini gerçekleştirmek olduğunu söyledi.

Atılgan; “Bu analizleri gerçekleştirirken aynı zamanda kurumumuzun altyapısını iyileştirmek için özellikle laboratuar alanında makine ekipman parkurumuzu iyileştiren bir proje olarak karşımıza çıkıyor. İlk çıkış noktamız mikroplastiklerin analizinin gerçekleştirilmesiydi. Daha sonra proje içerisinde toprakta ve havada kirletenlerin analiziyle beraber, radyoaktivite analizlerinin de eklenmesiyle birlikte bütüncül bir yapıyla bölge içerisindeki çevre sorunlarını da ele alan bir proje olarak faaliyetlerimize devam ediyoruz. Proje içerisinde Trakya Üniversitesi’nde 3 adet yeni laboratuar oluşturuldu. Bu laboratuarların teknik ekipmanlarla doldurulması ve aynı zamanda analizlerinin yapılabilmesi için çeşitli sarf malzemelerinin alınması, projenin alt amaçlarından bir tanesiydi. Yakın dönemde de Trakya Üniversitesi’ne araştırma teknesi kazandıracağız ve böylece Saros bölgesi içerisinde gelecek dönemde gerçekleştirilecek olan çevre analizlerinin yapılması için altyapı olanaklarımız daha da iyileşmiş olacak. Bu kapsamda gerçekleştirdiğimiz proje içerisinde Bulgaristan’dan Prof. Dr. Asen Zlatarov Üniversitesi, Trakya Üniversitesi, Bulgaristan’dan Acad Zelinskii Yüksek Okulu ve Edirne Lisesi faaliyetlerimiz içerisinde bize ortaklık eden kurumlar arasında yer alıyor. Projemizde analizler ve altyapı imkanlarının iyileştirilmesinin yanı sıra çeşitli bilgilendirme faaliyetleri de gerçekleştirdik. İki büyük faaliyetimiz geçtiğimiz aylarda düzenlendi. Bunlardan bir tanesi proje pazarıydı. Bu proje pazarında hem üniversite öğrencilerimizden, hem de lise öğrencilerinden yine çevre sorunlarını ilgilendiren proje fikirlerinin yarıştırılmasını ve böylece onları da bu alanda hem aydınlatarak, hem de teşvik etmeyi sağlamış olduk. Yine öğrencilerimizin ve paydaşlarımızın farkındalığını arttırmak için gerçekleştirdiğimiz çevre fuarı organizasyonunda hem kamu kurumlarının hem de özel sektör kuruluşlarının bu alanda yaptığı faaliyetleri analiz etmiş ve onlarla beraber gelecek dönemde gerçekleştireceğimiz ilave projeler için adım atmış olduk. Umarım projemiz sonuçlanınca, akademik anlamda ve sosyal anlamda ülkemize ve Edirne’mize fayda sağlar” dedi.

Projenin 3,3 milyon Avro bütçesi olduğunu, Trakya Üniversitesi olarak 1,6 milyon avrosunu kullandıklarını söyleyen Emre Atılgan; “Bu güne kadar kullanılmış olan, sınır ötesi işbirliği kapsamındaki en büyük bütçeli proje. Bu projenin oluşturulmasında özellikle Bulgaristan tarafından gelen tekliflerle beraber Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığımızın da yönlendirmesiyle Trakya Üniversitesi olarak bu proje içerisinde yer aldık” şeklinde konuştu.

ŞENER ŞENTÜRK