Emlak ve oto satışlarında EİDS dönemi

Edirne’de emlakçılar yeni düzenlemeleri konuşmak üzere bir araya geldi. Toplantıda Edirne İl Ticaret Müdürlüğü Şube Müdürü Mustafa Kurt uygulamaya konulan EİDS ilan sistemi hakkında bilgilendirme yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 16.11.2023 14:03
Haber Güncellenme Tarihi: 16.11.2023 14:03
https://batiekspres.com/

Emlak sektöründe piyasa yapısını bozucu veya tüketiciyi yanıltıcı ilanları önlemeye yönelik tedbirleri almak, etkin ve sürdürülebilir rekabet şartlarının ve tüketicinin korunması amacıyla bakanlıkça alınan tedbirlere uyma konusunda Elektronik İlan Doğrulama Sistemi'nin (EIDS) kurulma kararı alındı.

Bu kapsamda Edirne’de emlak sektöründe faaliyet gösterenler, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) toplantı salonunda bir araya geldi. Edirne İnşaat Sanatkarları Esnaf Odası organizasyonunda düzenlenen toplantıda Edirne İl Ticaret Müdürlüğü Şube Müdürü Mustafa Kurt yeni düzenleme hakkında bilgiler verdi. Düzenlemeyle gerçeğe aykırı, aldatıcı ilanların önlenmesinin hedeflendiğini belirten Kurt; “Mezkur düzenlemeler ile elektronik ortamda hizmet sunan ilanı yayımlamadan önce ilana konu taşıtın veya taşınmazın, ilan veren üyeye veya bu üyenin gerçek kişi olması halinde ilan platformlarında kimliği belli olmayan üyelikler üzerinden yayımlanan gerçeğe aykırı, aldatıcı veya sahte taşıt ve taşınmaz ilanlarının önlenmesi, bu alanlarda ilan kirliliği ile ilanlardaki bilgi kirliliğinin engellenmesi ve taşıt ve taşınmazlarda spekülatif fiyat artışlarının önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Anılan düzenlemelerle getirilen yükümlülüklerin hayata geçirilebilmesini teminen Bakanlığımızca taşıt ve taşınmaz sektörü temsilcileri, ilan platformu temsilcileri ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi yetkilileri ile gerçekleştirilen toplantılar neticesinde, Bakanlığımız bünyesinde Elektronik İlan Doğrulama Sistemi'nin (EIDS) kurulmasına karar vermiştir. Bu sistem üzerinden başkalarına ait taşıtların ve taşınmazların satışına yönelik ilanlara elektronik ortam sağlayan gerçek veya tüzel kişiler tarafından, EIDS'nin uygulamaya alınmasını müteakip yeni üyelik başvurusunda bulunan, mevcut üyeliklerde ise ilk ilan girişi öncesinde ilan vermek isteyen, gerçek veya tüzel kişinin kimlik ve yetki doğrulama yapılması sağlanacaktır” dedi.

Ayrıca bu düzenlemeye aykırı hareket edenler hakkında elektronik ticaretin düzenlenmesi hakkında kanun uyarınca her bir aykırılık için 100 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacağı ifade edildi.

ŞENER ŞENTÜRK