EĞİTİMDE SINAV ÇELİŞKİSİ

Eğitim-Sen Edirne Şube Başkanı Özer Demir, 4’üncü sınıflarda yazılı sınavların kaldırılmasını değerlendirerek; “Sistemi sınav odaklı kurup ‘Sınav yapmayın’ demek çelişki yaratıyor” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 12.09.2023 17:26
Haber Güncellenme Tarihi: 12.09.2023 17:26
https://batiekspres.com/

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Edirne Şube Başkanı Özer Demir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan Ölçme Değerlendirme Yönetmeliği’ndeki değişiklikler ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Diyanet İşleri Başkanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında imzalanan ‘Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum’ (ÇEDES) projesi ile ilgili açıklama yaptı.

Yeni kararlara göre; okul öncesi ve ilkokul 1, 2, 3 ve 4’üncü sınıflarda değerlendirme sınavla yapılmayacak. Kararla ilgili konuşan Demir, kararın uygulamaya geçmesinin ardından ortaya çıkacak sonuçları açıkladı. Demir, kararın yayımlandığı tarihe de tepki gösterdi. ÇEDES projesi ile ilgili de konuşan Demir, müfredata eklenen derslere dikkat çekti.

“SINAV ODAKLI SİSTEMDE SINAV YAPMAMA ÇELİŞKİSİ”

Yazılı sınavların 4’üncü sınıfa kadar kaldırılmasını değerlendiren Demir; “Eğitim sistemimizin sınav odaklı olması birçok soruna yol açıyor. İlkokul 4’üncü sınıfta çocuklara sınav yapılmaması olumlu bir sonuç ama eğitim sistemi sınav odaklığı olduğu için bu çocuklar 8’inci sınıfta LGS’ye, 12’nci sınıfta üniversite sınavına girecekler. Bu açıkça çelişkidir. İlkokul 1, 2 ve 3’üncü sınıflarda zaten sınav yoktu. Şu anda onu 4’e kadar çektiler. Bütün sistemi sınav odaklı kurup öğretmenlere, ‘Okullarda sınav yapmayın’ deyince ciddi bir çelişki söz konusu oluyor. Bu kararın okulların açıldığı son dakikaya kalması, plansızlığımızı bir kez daha göz önüne seriyor” ifadelerini kullandı.

“EĞİTİM CAMİASINDA BELİRSİZLİK VAR”

2023-2024 eğitim öğretim yılının başlamasından bir gün önce alınan kararlarda belirsizlikler yaşandığını söyleyen Demir; “Milli Eğitim Bakanı konuşmalarında ve yayımladığı kararlarda ayrıca liselerde test olmayacağını söylüyor. Ama ortaöğretim yönetmeliğine bakıldığında öyle bir şey yok. Son dakikada yapılan değişikliklerle ilgili eğitim camiasında bir bilinmezlik var. Yakın bir zamanda yönergelerini yayımlarlar ve soru işaretleri ortadan kalkar ama şu anda eğitim camiası tarafından açıklığa kavuşulması gereken çok nokta var” dedi.

“DİNİ DERS SEÇMEK ZORUNDA BIRAKILIYORLAR”

Demir, ÇEDES projesi ile müfredattaki birçok derste değişiklik yapıldığını da belirterek; “ÇEDES diye bir program uygulama derdindeler. İstedikleri oranda dini dersler seçilmediği için seçmeli adı altında zorunlu derse dönüştürüyorlar. 3 tane grup var; öğrenciler her sene 3 gruptan 2’sini seçecekler. Öğrenciler, bir sonraki yıl ise seçmedikleri gruptan mutlaka ders seçmek zorunda kalıyorlar. Öğrenciler, dini dersi seçmek zorunda bırakılıyor. Eğitimde bir taraftan dinselleştirme, diğer taraftan ticarileştirme son hızla devam ediyor. Bir yandan devlet okullarını zayıflatılıyor, sınıfların kalabalık olmasına göz yumuluyor ve özel okullar açılıyor; diğer yandan dinselleştirme, din dersi dışındaki dini derslerin seçmeli adı altında zorunlu olarak okutuluyor” sözlerine yer verdi.

UĞUR AKAGÜNDÜZ