Edirneli iş insanlarına Kuzey Makedonya’yı tanıttılar

ETSO ev sahipliğinde ve Kuzey Makedonya Ankara Büyükelçiliği ile Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Edirne Fahri Konsolosluğu iş birliğinde Edirneli iş insanlarına yönelik “Kuzey Makedonya Tanıtım Günü” düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 07.03.2024 16:32
Haber Güncellenme Tarihi: 07.03.2024 16:32

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) ev sahipliğinde Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Irmak öncülüğünde “Kuzey Makedonya Tanıtım Günü” düzenlendi. Tanıtım gününde Kuzey Makedonya Türkiye Büyükelçisi Jovan Manasijevski, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Edirne Fahri Konsolosu Eser Cevahir, Kuzey-Batı Makedonya Ekonomi Odası Başkan Yardımcısı Jeton Asani, Kuzey Makedonya Türkiye Büyükelçiliği Ticaret Ateşesi Suzana Tuneva konuşmacı olarak bulundu. Kuzey Makedonya- Edirne ticari iş birliği için düzenlenen etkinliğe Edirneli iş insanları katıldı.

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Irmak, Türkiye’den bakıldığında küçük bir pazar yeri olarak algılanan Kuzey Makedonya’nın Balkanlarda önemli bir transit geçiş ve dağıtım merkezi pozisyonunda olduğunu söyledi. Irmak, gerçekleşen etkinliği Kuzey Makedonya- Türkiye arasında yatırım fırsatlarını tespit etmek adına gerçekleştirdiklerini belirtti. Kuzey Makedonya Türkiye Büyükelçisi Jovan Manasijevski ise Edirneli iş insanlarını Kuzey Makedonya’nın sunduğu fırsat ve avantajları değerlendirmeye davet etti.

“BALKANLARIN ÖNEMLİ BİR TRANSİT GEÇİŞ VE DAĞITIM MERKEZİ”

Kuzey Makedonya’nın Edirne’nin en çok dış satım yaptığı 3 ülke arasında yer almadığını belirten Irmak; “Türkiye’den bakıldığında küçük bir Pazar olarak algılanan Kuzey Makedonya Balkanlarda önemli bir transit geçiş ve dağıtım merkezi pozisyonundadır. Bu nedeni ülke pazarı tek başına değil çevresindeki bölgenin potansiyeli ile birlikte değerlendirilmelidir. Edirne’nin en çok dış satım yaptığı ülkeler Bosna-Hersek, Bulgaristan ve Yunanistan. Makedonya bu ilk 3 sırada yer almıyor. Kuzey Makedonya- Türkiye arasında yatırım fırsatlarını tespit etmek adına çeşitli etkinliklerle üyelerimize ülke hakkında farkındalığını arttırmaya çabalamıştır. Umarım bugün gerçekleştireceğimiz toplantı iki ülke arasında yeni ticari fırsatlar yaratır ve üyelerimize yeni kapılar açar” dedi.

“FIRSAT VE AVANTAJLARI DEĞERLENDİRİN”

Kuzey Makedonya Türkiye Büyükelçisi Jovan Manasijevski, Edirneli iş insanlarını Kuzey Makedonya’nın sunduğu fırsat ve avantajları değerlendirmeye davet ederek; “Edirne Bölgesi ile ülkemiz arasındaki ticaret ve yatırım işbirliğinin geliştirilmesi için çalışmaktayız. 2023 yılında Makedonya’ya gelen yabancı ziyaretçiler arasında Türk turistler ilk sırada yer almıştır. Kuzey Makedonya NATO üyesidir ve AB üyeliği için aday statüsündedir ve son derece elverişli vergi ortamı, sürdürülebilir makroekonomik politikası, yatırımlara mali destek program vardır ve iş odaklı, yatırımcılara gerekli destekleri sunan Hükümeti ile iş sektörüne güven vermekte potansiyel yatırımcıların şirket kurmaları için çekebilmektedir. Düşük enflasyon ve istikrarlı para birimi ile uzun vadeli makroekonomik büyüme ve uygulanan bir dizi ekonomik reform sayesinde ülkemiz önde gelen reformcular arasında yer almaktadır. Bu nedenle sizleri gelecekteki iş planlarınız için Kuzey Makedonya’nın sunduğu fırsat ve avantajları değerlendirmeye davet ediyorum” dedi.

“MAKEDONYA’DA YATIRIM YAPAN ÖNCÜ FİRMALAR VAR”

Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Edirne Fahri Konsolosu ve ‘Cevahir Holding’ Yönetim Kurulu Başkanı Eser Cevahir, 2012 yılından bu yana Kuzey Makedonya’da iş insanı olarak faaliyet gösterdiğini ve iş alanı olarak güvenilir olduğunu söyleyerek; “2012 yılından bu yana Kuzey Makedonya’da 2 farklı projemizle faaliyet göstermekteyiz. Rezindas kulesi, alışveriş merkezi, ofis alanları ve gayrimenkul projesi tamamlamış bulunmaktayız. Bugün burada aynı zamanda temsilini gerçekleştirdiğim Makedonya- Türkiye Ticaret Odası, Kuzey Makedonya ve Türkiye arasında ticari köprü görevi görmektedir. Kuzey Makedonya’da yatırım yapan Türk firmalarına baktığımızda alanında öncü birçok şirketin sahada olduklarını görüyoruz. Kendi firmamız Cevahir, Halkbank, Sütaş, Acıbadem hastaneleri gibi firmalar bunlardan yalnızca birkaç tanesi. Ülkenin iş dünyasının Kuzey Makedonya pazarında yerleşmiş olan iyi ilişkileri ve uyumlu çalışma biçimleri ile önümüzdeki yıllarda birçok ismi burada sayıyor olacağımıza eminim” dedi.

Etkinlik, Kuzey Makedonya Türkiye Büyükelçiliği Ticaret Ateşesi Suzana Tuneva’nın ‘Neden Kuzey Makedonya?’ konulu sunumu ile devam ederken soru-cevap kısmı ile sona erdi.

HİLAL PEKER