Edirneli Genç Arkeolog’dan ‘Stylus’ Kitap Kafe

Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden mezun olmasının ardından yüksek lisans eğitimini de tamamlayan Melih Gül, Edirne’de ‘Stylus’ adını verdiği kitabevi ve kafeyi açtı. Gül, işletmesinin adını, yüksek lisans tezi olan Antik Çağ’da Anadolu’da kullanılmış yazı malzemelerinden biri olan ‘Stylus’ olarak seçtiğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 24.05.2024 15:55
Haber Güncellenme Tarihi: 24.05.2024 15:55

Edirne’de Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü’nden mezun olmasının ardından yüksek lisans eğitimini de tamamlayan Melih Gül (31), birçok üniversite mezununun günümüzdeki ortak problemlerinden biri olan işsizlik problemi ile karşı karşıya kaldı. Gül, işsizlik problemini, yüksek lisans tezi olan Antik Çağ’da Anadolu’da kullanılmış yazı malzemelerinden biri olan ‘Stylus’ adını verdiği kitabevi ve kafeyi açarak çözdü.

‘Stylus Kitabevi ve Kafe’nin açılışı, Fatih Mahallesi Esentepe Sitesi D. Blok’taki adresinde gerçekleştirildi. Kitap kafenin açılışına Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren ve yönetim kurulu üyeleri, DİSK Emekli-Sen Edirne Şube Başkanı Sait Dayıoğlu, 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri öncesi CHP’den Edirne Belediye Başkan aday adaylığını açıklayan iş insanı Ergun Türkyılmaz ve Edirne CHP Taban Hareketi destekçileri ile vatandaşlar katıldı.

“GENÇLERİN ORTAK SORUNUNU HEPİMİZ BİLİYORUZ”

‘Stylus Kitabevi ve Kafe’nin açılış kurdelesini işletme sahibi Melih Gül, annesi Ayşe Kart ve Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren ile birlikte kesti. Törende konuşma yapan Eren, katılımcılara teşekkür ederken; “Sevgili dostlar, bu mutlu günümüzde bizi desteklemek için burada olduğunuz için çok mutluyuz. Sevgili kardeşimiz Melih ve sevgili Ayşe’nin emek vererek ilmek ilmek ördüğü Stylus Kitabevi ve Kafe’nin açılışını yapmak beni onurlandırdı. Melih kardeşimiz aslında uzun yıllar eğitim sisteminin içinde arkeoloji okudu, yüksek lisans yaptı. Felsefe okudu. Çeşitli iş girişimlerinde bulundu. Fakat üniversite sonrası gençlerin ortak sorununu hepimiz biliyoruz. Ama bu yol daha güzel Melih; hep yanında olacağız. Çünkü bu bizim için de güzel bir alan. Dostlarımla bir araya geleceğiz, müzik dinleyeceğiz, kitap okuyacağız. Önümüzdeki günlerde daha güzel etkinlik programlarımız da olacak. Sizlerin de önerilerinizi göz önünde bulunduracağız. Bu güzel mekânı nasıl kullanırız, nasıl kendimize katkıda bulunuruz? Güzel bir mekân. Stylus da Melih’in yüksek lisans tezi olan antik çağda kullanılmış kalemlerdir. İsmi de çok anlamlı. Katılımınız için teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

“BENİ MOTİVE EDEN, İNSANLAR İÇİN FAYDALI BİR ŞEY YAPMAK”

Kurdelenin kesilmesinin ardından katılımcılar, ‘Stylus Kitabevi ve Kafe’yi gezerek, Melih Gül’ü tebrik ettiler. Gül, kitap kafenin açılışının ardından Batı Ekspres’e konuştu. Edirne doğumlu Gül, Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nü tamamladığını ve yüksek lisans yaptığını söyleyerek; “Açıköğretim’de de felsefe okudum. Ayrıca Trakya Üniversitesi’nde Bilgisayar Programcılığı okuyordum ama bölüme ara verdim. Şubat ayında aklıma kitap kafe açma fikri geldi. Daha önce de böyle bir fikrim vardı ama harekete geçmeye karar verdik. Yüksek lisans tezim, Antik Çağ’da Anadolu’da kullanılmış yazı malzemeleri ile ilgiliydi. Stylus da o yazı malzemelerinden biri, Antik Çağ’da kullanılmış kalemler. Bir kitabevi için de uygun bir isim olacağını düşünerek bu ismi verdim. Umarım Edirne için hayırlı olur. Beni motive eden şey de insanlar için faydalı bir şey yapmak” dedi.

“AMACIM, ANTİK ÇAĞ’DAKİ ESERLERİN KİTAPLARINI BULUNDURMAK”

Gül, Stylus Kitabevi ve Kafe’de satışa sunulacak kitaplarla ilgili de bilgi verirken; “Buraya gelenler zamanla Türk ve dünya klasiklerinin hepsini bulabilirler. İlerleyen zamanlarda asıl amacım, Antik Çağ’daki eserlerin kitaplarını burada bulundurmak. O konuda uzmanlaşmış bir kitabevi olmasını istiyorum. Buraya gelenler 2’nci el kitapları alıp okuyabilirler. Birinci el kitaplar da olacak. Asıl olarak daha çok kitap satışı olacak ama kafe kısmında çay ve kahvemiz de olacak” sözlerine yer verdi.

UĞUR AKAGÜNDÜZ