EDİRNELİ 41 USTANIN YAŞAMINDAN SERGİ

EFOD Üyesi Dilek Altay, Edirne’deki 41 ustayı fotoğraf çeken ‘İşinin Ustaları’ fotoğraf atölyesi ile gerçekleştirdiği ’41 Usta 41 Yaşam’ adlı fotoğraf sergisini Edirne Düşünce Günleri için açtı.

Haber Giriş Tarihi: 06.09.2023 19:08
Haber Güncellenme Tarihi: 06.09.2023 19:08
https://batiekspres.com/

Edirne Fotoğraf Sanatı Derneği (EFOD) Üyesi Dilek Altay, ‘İşinin Ustaları’ fotoğraf atölyesi ile gerçekleştirdiği ’41 Usta 41 Yaşam’ adlı fotoğraf sergisini, Edirne Düşünce Günleri’nde sergiledi. Edirne Büyük Sinagogu’nda düzenlenen sergiye, Altay’ın yanı sıra etkinlik koordinatörü Recep Altınordu, fotoğraf sanatçıları ve vatandaşlar katıldı.

Sergi öncesi etkinlikte konuşan Altay, fotoğrafçılık ile tanıştığı ilk yılları hatırlatırken; “Üniversite yıllarında ders görerek fotoğraf çekmeye başladım. Ama kendimdeki kadraj farkını fark ettiğimde, ‘Ben bu işi yapabiliyorum’ diye karar verdim. Fotoğraf çekmeye ilk olarak babamın fotoğraf makinesi ile başladım. O dönemde otomatik makineler yoktu; manuel çekim ve siyah beyaz baskı yapıyorduk. Fotoğraf çekmeyi hiç bırakmadım ve harçlıklarımı biriktirerek yıllar sonra bir makine aldım” ifadelerini kullandı.

“TESPİT EDEREK 41 USTAYI SEÇTİK”

Altay, dijital fotoğrafçılığa geçiş döneminde EFOD tarafından düzenlenen kurslara katıldığını belirterek; “Temel eğitim kursunu bitirdikten sonra fotoğraf geçmişim olduğu için oradan atölye eğitmenliği teklifi geldi. Atölye eğitmenliğini yapmak için proje geliştirmek gerekiyordu. Edirne’ye armağan edebileceğim bir konu seçmem gerektiğine karar vererek, işinin ustalarını araştırmaya başladım. Bu önemli bir karardı. Birçok kişi ile görüşerek usta tespitlerinde bulunduk. Öncelikle ustalarla görüşüp ikna ettik. Çünkü insanlar fotoğraf çektirmekten hoşlanmayabiliyorlar. Projeyi anlatıyorsunuz, onları ikna ediyorsunuz, bunun daha sonra bir katalog haline getirileceğinden bahsediyorsunuz. Sonuçta ilerlemeye başladık ve sayımız 41’e ulaştı. Bu arada ikna edemediğim Edirneli 2 usta vardı. Onlar kabul etmedikleri için maalesef bu projede yer alamadılar. Ama ben vicdanen rahatım. Ulaşabildiğim ustalarla 41 sayısını elde ettim ve ’41 Usta 41 Yaşam’ adlı bu projeyi gerçekleştirdim. Değerini de buldu” dedi.

“BELGESEL YAPILABİLİR”

Fotoğraf çekimleri sırasında ustalarla birçok anı biriktirdiklerini söyleyen Altay; “Ustaların her biriyle apayrı heyecanlar yaşadık ve anılar biriktirdik. Bazılarının gözlerinde bize karşı bir minnet oluşuyordu. Kimileri iş yaptıkları atölyede üretimleri sırasında bizi çok güzel ağırladılar. Yaptıkları ürünleri bize hediye ettiler. Bu karelerin arkasında daha yüzlerce oluşum safhası var. Bunların her biri arşiv niteliğindedir. Gelecekte her usta ile ilgili rahatlıkla bir belgesel yapılabilir. Bazılarında ise sadece o kadrajı kullanabildik. Çünkü sanayide bir usta, yıllar önce çalışmayı bırakmıştı. Ama kabul etti, bizim için o ortama geldi. 80 yaşının üstünde ustalarımız vardı. Ama onun dışında çalışmaya devam eden ustalar, üretimlerinin aşamalarını göstererek poz verdiler” sözlerine yer verdi.

YARIN DEVAM EDECEK

Altay’ın konuşmasının ardından serginin açılışı gerçekleştirildi. Sergide; Altay’ın yanı sıra atölye katılımcılarından Nehir Ağırseven, Aytül Atilla Günsel, Alparslan Bolu, Elif Çakıcı, Ayşegül Değirmencioğlu, Esma Gündoğdu, Numan Özgür Metin, Caner Özdemir, Nevlin Özkan, Münübe Yeprem ve Gül Yılmaz’ın toplam 41 fotoğrafı yer aldı. Edirne Düşünce Günleri, yarın IV. Mehmet Av Köşkü ve Sarayiçi Er Meydanı’nda düzenlenen etkinliklerle devam edecek.

UĞUR AKAGÜNDÜZ