Devlet Su İşleri (DSİ) emekli Bölge Müdür Yardımcısı Yüksek Makine Mühendisi Hüseyin Erkin, Edirne’nin tarımsal anlamda zor günler geçirdiğini söyledi. Tarımla uğraşan insan sayısındaki düşüşe dikkat çeken Erkin, İl Özel İdaresi eliyle yerel önlemler alınmasını gerektiğini belirtti. Erkin, kooperatifçiliğin yeniden şekillendirilmesi ve kooperatifçiliğin tanımına uygun şekilde Edirne tarımsal ürünlerinin üretilip, pazarlanması gerektiğini savundu.
Erkin, Edirne İl Özel İdaresi eliyle tarım konferansı düzenlenerek, tarım arazilerine sahip çıkılması ve tarımsal üretimin desteklenmesi gerektiğini ifade etti. Küresel iklim, sıcaklık artışları ve kuraklığın önümüzde 8-10 yıl içerisinde devam edeceğini söyleyen Erkin, Edirne tarımının desteklenmemesi halinde önümüzdeki yıllarda çok ciddi sorunlarla karşı karşıya kalınabileceğini belirtti.
“KÖYLERDE ÇİFTÇİLERİN İKAMET ETMESİNİ SAĞLAMAK GEREKİYOR”
Erkin, çiftçilerin köylerde kalabilir hale getirilmesinin desteklenmesi gerektiğini söyleyerek; “Edirne’de tarımla uğraşan insan sayısı yüzde 10-12 seviyesine düştü 4-5 bin aile kaldı. Çok dibe vurdu. Artık insanlar çiftçilikten usandırıp, bıktırıldı. Sıkıntılarının çözülmesi için köylerde çiftçilerin ikamet etmesini sağlamak gerekiyor. Gerekiyorsa su parasını almayacağız, elektrik parasını almayacağız. Onları köylerde kalabilir hale kuluçlanmasını sağlamamız lazım aksi halde domatesi bırakın çok az miktarda bazı şeyleri çok yakın bir zamanda bulamayacağımızı göreceğiz. Son 15- 20 yıl öncesine kadar Edirne’de tarımla uğraşan insanların köyde de evleri vardı. Şu anda tarımla uğraşan insan sayısı son derece azaldı” dedi.
“KOOPERATİFÇİLİĞİN AKTİF HALE GELMESİ GEREK”
Kooperatifçiliğin tekrar aktifleşmesi gerektiğini savunan Erkin; “Eskiden olduğu gibi kooperatifçiliğin tanımına uygun şekilde Edirne tarımsal ürünlerinin üretilip, pazarlanmasının yapılmasının önceden olduğu gibi göstermemiz gerekiyor. Bunu acilen şekillendirmemiz gerekiyor. Bunu da öncelikle Edirne İl Özel İdaresi olarak ve bunun bünyesinde de İl Genel Meclisine seçilmiş üyelerinin bu anlamda yapabilecekleri her türlü imkan var. Başta ziraat odaları, Trakya Birlik gibi üretici birlikleri, köy kooperatif birliği, Ticaret Borsası, Ticaret ve Sanayi Odaları gibi kuruluşlarının acilen çok hızlı bir şekilde tarım konferansı ya da tarımsal anlamda bir yapılaşmanın yapılması gerekiyor. Özellikle kuraklığın ele alınması lazım. Bir başlangıç yapılması ve devam etmesi gerektiğini vurgulamak istiyorum” diye konuştu.
“EDİRNE COĞRAFİ KONUMUNDAN YARARLANAMIYOR”
Edirne’de pazarlama ekonomisinin olmadığını ifade eden Erkin; “Küresel iklim değişikliği ve küresel ısınmanın yarattığı etkilerden de Edirne en fazla etkilenen illerinden başında geliyor. Yaz sıcaklık ortalamalarında Türkiye’nin en sıcak illerinden biri olmuştur. Edirne’nin sıcaklık ortalaması çevre illere göre 3-4 derece yüksek seyretmektedir. Bunun da sebebi var. Edirne’de çeltik ekim alanlarının yaratmış olduğu buharlaşma, sera etkisi bu sıcaklık artışını da tetiklemektedir. Edirne coğrafi konum olarak çok güzel bir yerde olmasına rağmen bölgede üretilen tarımsal ürünlerinin endüstri anlamında pazar ekonomisinin olmadığını görüyoruz. Edirne’de çiftçi ürettiği ürünü birinin gelip almasını bekliyor. Halbuki bunun önceden pazarlanıp, planlanması gerekiyor. Ne kadar ürün ekileceği ve kimlere satılabileceğinin önceden bölgesel anlamda planlanması gerekiyor. Avrupa’daki birçok ülkeden nüfusu fazla olan İstanbul gibi büyük bir ekonomi pazarı Edirne’ye 1,5-2 saatlik bir mesafede. Bundan maalesef yararlanamıyoruz. Bizim şu an ihracat yapan Edirneli bir şirketimiz yok” şeklinde konuştu.
“BUNUN BAŞLANGICINI İL ÖZEL İDARESİ’NİN YAPMASI GEREKİYOR”
Erkin, tarımsal desteklemenin başlangıcının İl Özel İdaresi eliyle yapılması gerektiğini ifade ederek; “Biz kolay sulama projelerinin bir kısmını yaptık ama yamaç araziler dediğimiz yani sulamaya çok muhtaç olan ve tarımsal arazinin birçok kısmını oluşturan alanları sulayamıyoruz. Bu projeler unutuldu. Havsa’da 1970’li yılların sonundan itibaren açılan kooperatifler var fakat şu an randımanlı çalışmıyor, çalıştırılamıyor. Bunun da en önemli sebeplerinden birisi hükümetin elektrik fiyatlarını normal evlerdeki gibi aydınlatma değerine getirerek, elektriği pahalı hale getirmesi. Bunun bir an önce geriye döndürülerek tarımsal ölüm konumuna gelen Edirne tarımını canlandırmak için desteklenmesi gerekiyor. Bunun başlangıcını İl Özel İdaresi’nin yapması gerekiyor. Tarım arazilerine sahip çıkmamız gerekiyor. Bu da tarımsal üretimi desteklemek gerekiyor. Siyaset kurumunun önemi çok büyük burada. Seçilmiş vekillerin, siyasi partilerin il, ilçe teşkilatlarının proje üretmesi gerekiyor” diye konuştu.
HİLAL PEKER