EDİRNE PROTOKOLÜNE EĞİTİM

-Edirne’de kamu kurumu temsilcileri ve personeline protokol kuralları ve uygulamaları eğitimi verildi.

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2023 12:43
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2023 12:43
https://batiekspres.com/

Edirne Valiliği ve Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürlüğü işbirliği ile düzenlenen protokol kuralları ve uygulamaları ile ilgili eğitim ve bilgilendirme programı, Devecihan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Programa; Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Murat Ahmet Yörük, Rektör Yardımcıları, bazı kamu kurum müdürleri ve personelleri katıldı.

“500 YILLIK HARİCİYE BİRİKİMİNİ PAYLAŞACAKLAR”

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Büyükelçi Yörük, Edirne’nin önemi ve protokol kurallarının gerekliliğine dikkat çekerek; “Sayın Valimiz, Sayın Belediye Başkanımız ve Sayın Rektörümüz ile birlikte birkaç aydır Edirne’de bir protokol eğitimi verilmesi konusunu tartışıyorduk. Türkiye Cumhuriyeti devleti protokol uygulamaları ve protokol hizmetleri, Dışişleri Bakanlığı tarafından verilmektedir. Bizi bu konuda düşündüren ana unsur, Edirne’mizin sadece Trakya bölgesinin değil; aynı zamanda Balkanlar’ın da bir cazibe merkezi olması, Türkiye’nin Avrupa’ya açılan sınır kenti olması ve bu nedenle de özellikle resmi anlamda pek çok üst düzey konumu, siyasi konumu veya yabancı devletlerin üst yöneticilerini senenin farklı dönemlerinde misafir eden bir kent olması. Yabancı konukların en iyi şekilde ve devlet ricalinde, bin yıllık devlet geleneğimize uygun bir şekilde ağırlanabilmeleri ve uğurlanabilmeleri için bu protokol eğitiminin gerekli olduğunu düşündük. Bugün sizlerle birlikte bir tam günlük eğitimle bizim 500 yıllık hariciye geleneğimizin birikimini değerli arkadaşlarımız sizlerle paylaşacaklar” ifadelerini kullandı.

PROGRAM GÜN BOYUNCA DEVAM ETTİ

Yörük’ün konuşmasının ardından programda Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürlüğü protokol kuralları ve uygulamaları eğitmeni Pınar Koç sunum yaptı. Koç, sunumuna protokolün tanımı ile başlarken; sosyal yaşantıdaki protokol kuralları, makam odalarında protokol, araç protokolü, giyim kuralları, davetiyenin hazırlanma süreci ve davet türleri, oturma düzenleri, Osmanlı dönemindeki törenler ve protokol uygulamaları ile ilgili bilgi verdi. 2 oturumdan oluşan program, gün boyunca protokol sunumu ile devam etti.

UĞUR AKAGÜNDÜZ