Edirne Düşünce Günleri Başladı

Edirne’de bu yıl “Sınırları Aşmak” temasıyla 2’ncisi düzenlenen Edirne Düşünce Günleri başladı. Dönüşüm Logos ekibi tarafından Edirne Belediyesi ve TAKSAV Edirne İl Temsilciliği destekleriyle düzenlenen etkinliğin açılış töreni Edirne Kent Müzesi’nde gerçekleştirildi.

Haber Giriş Tarihi: 26.08.2024 16:17
Haber Güncellenme Tarihi: 26.08.2024 16:17

Edirne’de Dönüşüm Logos ekibi tarafından Edirne Belediyesi ve Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf (TAKSAV) Edirne İl Temsilciliği destekleriyle bu yıl 2’ncisi düzenlenen Edirne Düşünce Günleri başladı.

26-30 Ağustos tarihleri arasında kentin farklı noktalarında gerçekleştirilecek 13 atölye çalışmasıyla düzenlenen Edirne Düşünce Günleri’nin açılış töreni, Edirne Kent Müzesi bahçesinde gerçekleştirildi. Törene; Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, TAKSAV Edirne İl Temsilcisi Nevzat Çolak, Dönüşüm Logos ekibi temsilcisi Recep Altınordu, Dönüşüm Logos ekibi ve Edirneliler katıldı.

“DÜŞÜNCENİN SINIRLARINI GENİŞLETMEK AMACIYLA BURADAYIZ”

“Sınırları Aşmak” temasıyla 2’nci kez gerçekleştirilen Edirne Düşünce Günleri’nin açılış konuşmasını Dönüşüm Logos ekibi temsilcisi Recep Altınordu yaptı. Altınordu, konuşmasında Edirne Düşünce Günleri’nin 2’ncisini düzenlemekten dolayı mutlu ve gururlu olduklarını belirterek; “Bu yıl sınırları aşmak temasıyla bir araya geldiğimiz etkinliğimizde felsefe, edebiyat, arkeoloji, sanat, tarih gibi farklı disiplinlerden katılımcılarla düşüncenin sınırlarını genişletmek ve yeni perspektifler kazanmak amacıyla buradayız. Düşüncenin sınır tanımaz gücünü ve farklı disiplinlerin bu gücü nasıl beslediğini hep birlikte keşfetmek, bilginin ve yaratıcılığın sınırlarını aşarak nasıl bir ufuklara ulaşıldığını görmek için bu yıl da birçok düşünsel atölye çalışmasını tasarladık. İşbirliğimiz ve ortak çabalarımız sayesinde Edirne'yi bir düşünce merkezi haline getirmek ve bilgiye dayalı bir toplum inşa etmek için önemli adımlar attığımıza inanıyorum” ifadelerini kullandı.

“EDİRNE’NİN SEMBOLÜ OLAN MEKANLARDA BİR ARAYA GELECEĞİZ”

Altınordu’nun ardından törende TAKSAV Edirne İl Temsilcisi Nevzat Çolak konuşma yaptı. Çolak, konuşmasında Edirne Düşünce Günleri’nin 2023 yılında düzenlenen ilkinde ‘Sınırda Yaşamak’ olduğunu hatırlatırken; “Etkinliğimizin bu seneki teması sınırları aşmak. Edirne Düşünce Günleri, Edirne Belediyesi ve TAKSAV’ın destekleriyle Dönüşüm Logos ekibi tarafından gerçekleştirilmektedir Bir kentin kimliğini oluşturan sembolleri vardır. Bizler gerçekleştireceğimiz bu 13 atölyede Edirne'nin sembolü olan farklı mekanlarda bir araya geleceğiz. Bu nedenle bu buluşmaların yalnızca farklı disiplinlerdeki tartışmalara katkı sunmakla kalmayıp kent kültürünün tanıtılmasına da katkı sunacağına inanıyoruz. Biz, TAKSAV olarak toplumun kültürel ve sanatsal hayatının gelişimine bilimsel, özgürlükçü bir anlayışa katkıda bulunmak, yaratıcı ve araştırmacı düşüncelerin gelişmesine yardımcı olmak için çabalayan bir vakıfız. En ilerici aydın kesimlerin dahi söylemlerinde, ‘Bu toplumda ne yaparsak yapalım hiçbir şeyi değişmez’ algısı her geçen gün büyüyüp filizleniyor. Ben şuna Inananlardanım; toplumdaki değişim, dönüşüm ve örgütlülük algısı bizler ürettikçe, yan yana geldikçe yayılacak ve çevremizde daha özgür, daha umutlu insanlar olacak. TAKSAV Edirne Temsilciliği olarak bu projenin parçası olmaktan gurur duyuyoruz” dedi.

“BELEDİYELER, YEREL YÖNETİMLER NİYE VAR?”

Çolak’ın konuşmasının ardından törende bir konuşma da Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu yaptı. Tanrıkulu, konuşmasında Çolak ve Altınordu ile Edirne’de daha önce de birçok çalışma gerçekleştirdiğini belirterek; “O zamanlar da çok ciddi çalışmalar oldu. Gerçekten bu şehre katkı veren, bu şehrin düşün dünyasına veya sanat dünyasına bir katkı veren kim olursa olsun her zaman biz, onun yanında olduk. 1983’te buraya tıp okumaya geldim ve ilk yaptığım iş, Halk Eğitim Merkezi’nde tiyatro çalışmalarına başlamak olmuştu. 1985’te Trakya Tıp sahnesini kurdum ve uzun yıllar bu şehrin sanat, edebiyat, düşün hayatında yer almaya çalıştım. Edirne, 8300 yıllık kadim bir şehir ve bu coğrafya, Balkanlar, bu Grek uygarlığı, Bulgaristan'daki uygarlıklar, bu coğrafya çok önemli. Bu coğrafyalarda, ‘Düşünüyorum öyleyse varım’dan sonra ne yazık ki ‘Düşünüyorum öyleyse vurun’ ya da ‘Hapse atın’ noktasına gelmemiz de ne yazık ki coğrafyanın kader olmaktan çok ben şöyle değerlendiriyorum; bizim için coğrafya bir keder ne yazık ki. O yüzden Edirne'de yapılan, 8300 yıllık bu kadim şehirde sizlerin çabalarını, Dönüşüm Logos’un, TAKSAV’ın Edirne'ye yaptığı bütün katkıyı biz tabii ki destekleyeceğiz. Bu ‘desteklemek’ de bir ilginç bir laf. Belediyeler, yerel yönetimler niye var? Yerel yönetim en azından yereldeki entelektüel seviyeyi, sanatı, bilimi bir noktaya getirmekle ilgili var. Hep birlikte getireceğiz” sözlerine yer verdi. Konuşmaların ardından Edirne Düşünce Günleri’nin açılış töreni sona erdi. Edirne Düşünce Günleri, 30 Ağustos Cuma gününe kadar çeşitli etkinliklerle devam edecek.

UĞUR AKAGÜNDÜZ