Edirne’deki Eğitimin Sorunlarını Tek Tek Anlattı

CHP Milli Eğitimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, Edirne’de düzenlenen eğitim buluşmalarına katılan eğitimle ilgili sivil toplum örgütleri ve sendikaların temsilcileri ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, kentteki eğitim sorunlarına dikkat çekti. Özçağdaş, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e seslenerek, eğitim sorunlarına kulak tıkamaması gerektiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 13.08.2024 14:37
Haber Güncellenme Tarihi: 13.08.2024 14:37

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milli Eğitimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, Edirne’de düzenlenen eğitim buluşmalarına katılan eğitimle ilgili sivil toplum örgütleri ve sendikaların temsilcileri ile görüşmesinin ardından açıklama yaptı.

Özçağdaş, Edirne Kent Konseyi, Eğitim-Sen Edirne Şubesi, Eğitim-İş Edirne Şubesi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Edirne Şubesi, Veli-Der Edirne Şubesi, Edirne Okul Yemeği Koalisyonu, Atatürkçü Düşünce Derneği Edirne Şubesi, ROMACTED gibi dernek ve sendikaların temsilcileri ile bilgi alışverişinde bulunarak kentteki eğitim sorunları ile ilgili basın açıklamasını gerçekleştirdi. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e seslenen Özçağdaş, eğitimdeki sorunlara kulak tıkamaması gerektiğini belirtti.

“NOTLARIMIZI VALİMİZE İLETECEĞİM”

Edirne’de eğitim alanındaki uzmanlarla bir araya geldiğini söyleyen Özçağdaş; “Notlarımızı aldık. Birazdan Sayın Valimizi ziyaret edeceğim. Akşam saatlerinde de yediden yetmişe eğitimin tüm paydaşlarıyla bir araya geleceğiz. Eğitim, Türkiye'nin en temel problemi. Gelecek onyılların olası sorunlarını çözmek için bugün eğitimle ilgili çalışmalara ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE İÇİN ÖRNEK BİR UYGULAMA”

Özçağdaş, eğitim buluşmalarının, Türkiye’nin 21 ilinde gerçekleştirildiğini belirterek; “Güzel işler de var. Edirne Valiliği’mizi, Okul Yemeği Koalisyonu ve diğer bileşenleriyle birlikte yapmış oldukları ücretsiz su, simit, poğaça dağıtımı gibi dezavantajlı bölgelerdeki açlığa karşı verdikleri katkı, spor kursları gibi konular nedeniyle tebrik ediyorum. Bu, Türkiye için de örnek bir uygulama. Ama bu, Sayın Milli Eğitim Bakanına da başka bir görev yükler. Eğer Edirne'de öğrencilere ücretsiz temiz su verilebiliyorsa, Türkiye'nin geride kalan 80 ilinde de başta deprem bölgesi olmak üzere çocuklarımıza ücretsiz temiz su verilebilmelidir. Tıpkı ücretsiz bir öğün okul yemeği gibi” dedi.

“KRİZİN BEDELİNİ ÇOCUKLAR ÖDEYEMEZ”

Özçağdaş, Türkiye’de okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerine ücretsiz yemek verilmesi gerektiğini vurgularken; “ Çok ciddi ekonomik sorunlarımız var. Bu krizin sorumlusu, 22 yıllık bu iktidardır. Bunun bedelini çocuklar ödeyemez. Öğrencilerimizin sağlığından ve yemeğinden tasarruf etme hakkına sahip değiliz. Edirne'de yapılmış güzel işiyle içine katarak söylüyorum; bütün Türkiye'ye ücretsiz temiz su ve ücretsiz bir öğün sağlıklı okul yemeği çağrımızla, tüm demokratik kitle örgütleri ve Cumhuriyet Halk Partisi olarak buradan Sayın Milli Eğitim Bakanını ve iktidar mensuplarını göreve davet ediyorum” sözlerine yer verdi.

“EDİRNE’DE BİRLEŞTİRİLMİŞ OKUL KALMAMALI”

Edirne’de temel olarak ikili bir yapı olduğunu söyleyen Özçağdaş; “Yeni yerleşim bölgeleri var. Bir de eski yerleşim bölgeleri var. Eski yerleşim birimlerinde okul var ama öğrenci var. Yeni yerleşim bilimlerinde okul yok ya da az. Gazi İlkokulu, Meriç İlkokulu, Mimar Sinan Ortaokulu ve Trakya Birlik İlkokulu yıkılmış durumda. Bu nedenle de Trakya Birlik İlkokulu, Vali Fahri Yücel İlkokulu ile birlikte eğitim yapıyor. Birleştirilmiş eğitim, sabahın kör karanlığında, akşamın kör karanlığında, çocuklarımızın kendi uyku düzenini bozan, onların güvenliklerini olumsuz yönde etkileyen, ailelerinin çalışma yaşam ritmini bozan ve onların öğrenme kapasitelerini olumsuz yönde etkileyen bir uygulamadır. Edirne'de tek okulda var gibi gözüküyor. Buradan İl Milli Eğitim Müdürümüze, yoğun çalışmaları içerisinde, ‘Artık Edirne'de bir birleştirilmiş okul sorunu kalmamalıdır’ diyoruz. Bir bina kiralayarak, başka tesisten yararlanarak olabilir. Ama Edirne, 2024/2025 eğitim öğretim yılına birleştirilmiş okul uygulamasına son vererek başlamalıdır” dedi.

“OKUL YAPIMINA SÜRATLE BAŞLANMALI”

Özçağdaş, Vali Fahri Yücel İlkokulu’nda, ilkokula başvuru yapan öğrenci sayısının 380 olduğunu belirterek; “Eğer sınıflarda 40 kişi üzerinden bir planlama yaparsanız, 5 sınıftan 40 kişi toplam 200 öğrenci yapıyor. 180 çocuğumuz bu okulda okula başlayamazlar. Demek ki bu sorunun çok acil çözülmesi gerekiyor. Özellikle yeni yerleşim yerlerinde, örneğin Cumhuriyet Mahallesi'nde bir okul yok. Süratle okul yapımına başlanması gerekiyor. Çünkü Edirne nüfusu artık bu yeni yerleşim bölgelerinde yoğunlaşıyor. Belediyemizin bu konuda yaptığı güzel işler var. Filiz Gencan Akın başkanımızı tebrik ediyorum. Bir okul yapımı konusunda Milli Eğitim Müdürlüğü’müzle işbirliği yapıyorlar. Dolayısıyla burada da bir okulun yapımı için bir protokol imzalanmış, çalışmalar başlamış. Süratle Edirne'de bu açığı kapatabileceğimize inanıyorum. Önümüzdeki dönemde yine 2 kreş yapacaklar. Onun hazırlıklarını sürdürüyorlar” ifadelerine yer verdi.

“BELEDİYEMİZ ÖĞRENCİLERE DESTEK VERECEK”

Edirne Belediyesi’nin dezavantajlı bölgelerde yaşayan öğrencilere destek vereceğini de söyleyen Özçağdaş; “Bakım onarım çalışmalarımız, Türkiye'nin dört bir yanında olduğu gibi Edirne Belediye’miz tarafından da yürütülüyor. Edirne'nin diğer bizim yönetimimizde olan ilçe belediyeleri de aynı şekilde hazırlıklarını, bakım onarımlarını yapıyorlar. Hayırseverlerle birlikte okul kıyafeti, çanta, kırtasiye gibi hazırlıkları yapıyorlar” dedi.

“AK PARTİ’NİN ÇAĞDIŞI EĞİTİM MANİFESTOSUDUR”

Özçağdaş, Türkiye Yüzyılı Maarif Modelinin AK Parti’nin çağdışı eğitim manifestosu olduğunu belirterek; “Öyle bir manifestodur ki hiçbir ihtiyaç analizi yoktur. Öyle bir garabettir ki yazanı belli değildir. Hangi eğitim felsefesine dayandığı belli değildir. Kaynakçası yoktur. Hiçbir pilot çalışması yapılmamıştır. Ders programları bile hazır değildir. Sadece mevcut Milli Eğitim Bakanı ve onun görevlendirmiş olduğu dar bir grubun, 100-150 yıl önceki hayallerine karşılık gelen, bir tür zaman makinesine binip geçmişe gitme operasyonudur. Ben defalarca kendilerine iyi yolculuklar dilemiştim. Fakat Türkiye'nin öyle geçmişe gitmeye niyeti yok. Bulunduğu çağda laik, bilimsel, kamusal, parasız, demokratik, eşit eğitim istiyoruz. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile Danıştay'daki davamız çerçevesinde hem hukuk önünde, hem de tüm mecralarda mücadele edeceğimizi söylemek istiyorum” sözlerine yer verdi.

“ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE YENİ YURT YAPIN”

Edirne'de çok sayıda üniversite öğrencisini bulunduğunu söyleyen Özçağdaş; “Bu üniversite öğrencilerimizin, öğrenci yurdu ihtiyacı olduğu dile getirildi. Kredi Yurtlar Kurumu'na da bir çağrıda bulunmak istiyorum; öğrencilerimizin barınma sorunuyla ilgilenelim. Bu işler öyle ilan açmakla olmuyor. Yaptıklarınız için teşekkür ederiz ama çocuklarımız dışarıda kalıyorlarsa, birtakım yapıların eline teslim oluyorlarsa, burada bir problem var demektir. Yeni eğitim öğretim yılı başlamadan önce Edirne'de Kredi ve Yurtlar Kurumu'na bağlı yeni yurt yapılması, o yapılana kadar burada belirli bir alanın belki de kiralanarak hizmet verilmesi konusunda yetkilileri göreve davet ediyorum” diye konuştu.

UĞUR AKAGÜNDÜZ