Edirne’de Yaz Ayları İçin Gümrüklere İlave Personel

Edirne Valisi Yunus Sezer, İl Güvenlik Kurulu Toplantısı sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Sezer, yaz aylarında artan gurbetçi girişleri için gümrüklerde ilave personellerin göreve başladığını belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 03.06.2024 19:33
Haber Güncellenme Tarihi: 03.06.2024 19:33

Edirne Valisi Yunus Sezer, İl Güvenlik Kurulu Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Vali Sezer, yaz ayları için Türkiye’ye tatillerini geçirmeye gelen gurbetçilerin rahat bir şekilde giriş çıkış yapabilmeleri için Ticaret Bakanlığı’nın gümrüklerde ilave personel görevlendirdiğini, emniyetin de personel sayısını artırdığını söyledi.

Yaz aylarında Saros ve Enez’e de yaklaşık 500 bin tatilcinin geldiğini, burada da gerekli tedbirlerin alındığını söyleyen Vali Sezer; “İlimiz sınır şehri. Yaz aylarında hem araç yoğunluğunun, hem de yolcu ve ziyaretçi yoğunluğunun son derece arttığı önemli bir lokasyonda. Özellikle yaz aylarında Saros ve Enez tarafında gelen ziyaretçilerin yoğunluğu, turistlerin yoğunluğuyla karşı karşıya kalıyoruz. Burada 500 binin üzerinde insanın geldiğini ve tatilini geçirdiğini biliyoruz. Bir diğer önemli noktamız da özellikle Avrupa’dan yaz ayı nedeniyle gelen gurbetçilerimizin arttığını gözlemliyoruz. İlimizde 4 tane kara sınır kapımız var. Bu sınır kapılarımızda da hem emniyet boyutuyla, hem de gümrük boyutuyla gelen vatandaşlarımızın ülkemize sağlıklı bir şekilde girmesi için de tedbir ve hazırlıklarımıza başladık. Bu manada Ticaret Bakanlığı’mız çok önemli personel takviyesinde bulundu. Aynı zaman da emniyette de görevlendirmeler başladı. Vatandaşlarımızın ülke özlemiyle memleket özlemiyle geldikleri zaman herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmamaları için memleketlerine gitmelerini sağlamayı temenni ediyoruz. Önümüzdeki 5 ayda da çok önemli çalışmalar yapacağız ve bu noktada da takiplerimize devam edeceğiz. Gümrük kapılarımızda yoğunluk artarak devam ediyor. Bununla ilgili olarak da ilk 5 aya baktığımızda yüzde 14’lük bir yolcu giriş ve çıkışlarında artışımız var. İlk 5 Ayda 4 milyon 842 bin 877 sınır kapımızdan giriş yapan yolcu sayımız. Yine araç sayımızda da yüzde 10’luk bir artış var. Burada da 1 milyon 975 bin 273 araç giriş çıkışı olmuş” dedi.

“GÜMRÜK KAÇAĞI YAKALAMADA YÜZDE 50 ARTIŞ VAR”

Gümrükte kaçak mal yakalama oranında geçen yılın ilk 5 ayına göre yüzde 50 artış olduğunu belirten Edirne Valisi Yunus Sezer; “Gümrüklerimizde, emniyet, jandarma ve gümrük muhafazanın ortak çok güzel bir işbirliğiyle çalışması devam ediyor. Bunun da biz artılarını görüyoruz. Bu sene ilk 5 ayda 678 milyon 140 bin değerinde 213 gümrük kaçağı olay meydana geldi ve ticari eşya yakaladık. Bu geçen senenin ilk 5 ayına göre yüzde 50 gümrük kaçağı malzeme yakalama artış söz konusu. Ticari eşyalardan altın, oto yedek parçası ile elektronik sigara yoğunluk arz ediyor. Uyuşturucunun sınırlardan ülkemize girip bu ülkenin evlatlarının zehirlenmesi noktasında çok yoğun çalışmalarımız ve operasyonlarımız devam ediyor. Özellikle geçen yılın ilk 5 ayına göre uyuşturucu maddelerin yakalanması noktasında yüzde 171’lik bir artış söz konusu. Bu sene sadece Mayıs ayında sınır kapılarımızda 641 kg esrar yakaladık. Bununla ilgili olarak da 17 kişi tutuklanmış durumda” diye konuştu.

“TÜM KURUMLARIMIZ BERABER HAREKET EDİYOR"

Asayiş noktasında da çok önemli çalışmalar yapıldığını söyleyen Vali Sezer; “Özellikle önleyici kolluk ve önleyici tedbirler noktasında bütün kurumların beraber çalıştığı çalışmaları ortaya koyuyoruz. Bunun içerisinde gençlik sporundan müftülüğümüze, milli eğitimimiz de dahil olmak üzere hemen hemen bütün kurumlar var. Bu noktada da sevindirici sonuçlar elde ediyoruz. Özellikle mal varlığına karşı işlenen suçlarda yüzde 39 oranında bir azalma var. Evden hırsızlıkta yüzde 62, işyerinden hırsızlıkta yüzde 50,  motosiklet hırsızlığında yüzde 63 dolandırıcılıkta 19 ve otodan hırsızlıkta yüzde 68 oranında bir asayiş olaylarında azalma söz konusu. Bu manada da tüm kolluk kuvveti arkadaşlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.

“GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞIYLA İLGİLİ ÜLKE POLİTİKAMIZI UYGULUYORUZ”

Yasa dışı göçmen kaçakçılığıyla ilgili Türkiye’de bir politika olduğunu belirten Sezer, Edirne’de de bu politikayı en iyi şekilde uygulamaya çalıştıklarını belirterek şunları ifade etti; “Göçmen kaçakçılığı noktasında emniyet, jandarma ve hudut birliklerimiz yoğun bir şekilde çalışıyorlar ve bu noktada çok iyi sonuçlar elde ettiğimizi belirtmek isterim. 106 tane noktamız var. Hudut’a gelmeden arama noktamız. Bunlardan 16 tanesi sabit, diğerleri de bazı olaylara göre noktasal olarak, göçmen kaçakçılarının geliştirdiği stratejiye göre de değişen uygulama noktalarımız. Hudut yollarında 220 kilometre devriye yolunu tamamladık ve 72 kilometrelik hudut yollarında da çalışmalarımız devam ediyor.”

ŞENER ŞENTÜRK