Edirne’de Sokak Hayvanları İçin “Yasayı Geri Çek” Eylemi

Edirne Kent Konseyi, Hayvan Hakları Çalışma Grubu ve kentteki sokak hayvanlarıyla ilgili dernekler tarafından bugün düzenlenen yürüyüş, basın açıklaması ve oturma eylemine çok sayıda Edirneli destek verdi. Sloganlarla yürüyen Edirneliler, “Yasayı Geri Çek” derken, oturma eylemine başladılar.

Haber Giriş Tarihi: 28.07.2024 19:24
Haber Güncellenme Tarihi: 28.07.2024 19:24

Edirne Kent Konseyi, Hayvan Hakları Çalışma Grubu ve kentteki sokak hayvanlarıyla ilgili dernekler, bugün sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifine karşı yürüyüş, basın açıklaması ve oturma eylemi yaptı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) komisyonunda kabul edilen sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifine karşı düzenlenen eyleme Edirne Belediye Başkanı Av. Filiz Gencan Akın, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne İl Başkanı Av. Harika Taybıllı, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Edirne İl Başkanı Caner Soydal, Edirne Kent Konseyi Başkanı Özer Demir, CHP önceki dönem Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, dernekler, sendikalar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Eski Cami önünde oluşturulan kortej, sloganlarla eşliğinde Çilingirler Caddesi’nden Saraçlar Caddesi’ne yürüdü. Yürüyüşün ardından basın açıklamasını Edirne Kent Konseyi Hayvan Hakları Çalışma Grubu Başkan Yardımcısı Gözde Kirezci okudu.

“DAYATMA REJİMİNİN AYAK SESLERİDİR”

Kirezci, milli iradenin temsil edildiği Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde halkın iradesinin yok sayılarak yasa tasarısının oylanacağını belirterek; “Toplumun hemen her kesimi bu yasaya karşıyken, insanların en yakın dostu olan hayvanların katlini oylayacak olması sebebiyle bugün burada toplanmış bulunmaktayız. Ülkenin hemen her yerinde, her sokağında, her meydanında yaşam hakkı savunucuları eylemlerine devam ediyorken; siyasi partiler, barolar, meslek odaları, sendikalar, sivil toplum kuruluşları, sanatçılar, sporcular ve yaşatmak için meslek yemini etmiş tüm veteriner hekimler katliam yasasına hayır derken, toplumun sinir uçlarına dokunmak pahasına bu kanunu çıkarmak istemeleri ‘ ben yaptım oldu’ diyen dayatma rejiminin ayak sesleridir” ifadelerini kullandı.

“BECERİKSİZLİĞİN İTİRAFIDIR”

Sokak Hayvanları Koruma Kanunu’na dikkat çeken Kirezci; “2004 yılında kendi çıkardıkları yasanın sorumluluklarını alamayıp hem hayvan popülasyonunun artmasına hem de insanların mağduriyet yaşamasına sebep olanlar, bugün yine kendi yetkilerinden kaçarak, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nu kamu kuruluşlarına uygulatmak yerine sorumluluklarını masum sokak hayvanlarına yükleyerek onları günah keçisi ilan etmektedirler. Kendilerinin hazırlayıp Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyonu’na sundukları teklif gerekçesinde ‘kısırlaştır, aşıla, yerinde yaşat’ maddesinin denenip başarısız olduğu yazmaktadır. Ancak yine kendi teklif gerekçelerinde 2004 yılından bugüne kadar kısırlaştırılan hayvan sayısı 2.504.595 olarak verilmiştir. Yine aynı metnin devamında ‘ Bilimsel verilere göre sahipsiz hayvanların popülasyonunun kontrol altına alınabilmesi maksadıyla tüm popülasyonun %70 inin kısırlaştırılması gerekmektedir. Ülkemizde bir yılda en fazla 342.879 hayvan kısırlaştırılmış olup, bu rakam popülasyonun yüzde 8,5 oranına denk gelmektedir.’ denilmiştir. Bu rakamlar gösteriyor ki; 2004 yılından beri hayvanları koruma ile ilgili bir yasa olmasına rağmen yasa da mevcut olan ‘ kısırlaştır, aşıla, yerinde yaşat’ maddesi hiçbir zaman uygulanmamıştır. Yine kendi teklif gerekçelerinde; ülkemizde 4 milyon sokak hayvanı olduğu belirtilirken, 2004 yılından günümüze dek kurulan 105 bin kapasiteli 322 bakım evi olduğu ifade edilmektedir. Bu ifadeler dahi beceriksizliğin itirafıdır” dedi.

“BU YASA KAN KOKMAKTADIR”

Kirezci, yasa yapıcılara seslenirken; “Çıkarmak istediğiniz bir yasa ile tüm sokak hayvanlarının barınaklara alınarak orada bakılacağını ve sokaklarda hayvan bulunmayacağını söylüyorsunuz. Beyan ettiğiniz gibi 4 milyon sokak hayvanının varlığını kabul etsek bile; bu hayvanları 105 bin kapasiteli 322 barınakta nasıl barındıracaksınız? Bu uygulaması dahi imkansız olan yasa maddesinin masum sokak hayvanları için katliam anlamına geldiğini görmüyor musunuz? Yine yasa teklifinin 5. Maddesinde; ‘ bakım evine alınan hayvanlardan saldırgan olan, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olan hayvanlara yerel yönetimlerce ötenazi yapılması öngörülmektedir.’ denilmiştir. Bu ifadeden açıkça anlaşıldığı kadarıyla tecrit altında hapis tutulan öncelikle ‘yasaklı ırk’ dedikleri çocuklarımız, sonrasında da barınaklara alınan tüm canlarımız ‘ hastalık ya da sahiplendirilemiyor’ bahaneleriyle katledileceklerdir. Yasanın hiçbir maddesinde; üretimi durdurmak adına tek bir satır yazmıyorken, belediyelere 2028 yılına kadar barınak kurma zorunluluğu ile 4 yıl daha zaman tanınıyorken, sokağımızda beslediğimiz hayvanlara bedel ödetmek insafsızlıktır. Tarihe kara bir leke olarak geçecek bu yasa ile barınaklara alınan hayvanlar açlıktan ve hastalıktan hayatlarını kaybedecek, hayvana yönelik şiddet artacaktır. Ellerinde kısırlaştırma imkanı dahi bulunmayan tüm belediyeler; ceza almamak için toplu katliamlar uygulayacaktır. Sayın yasa yapıcılar; bu yasa akla ve vicdana sığmamaktadır! Bu yasa kan kokmaktadır!” sözlerine yer verdi.

2 MADDEYE DİKKAT ÇEKİLDİ

İnsani ve bilimsel çözümlerin mümkün olduğunu söyleyen Kirezci; “Üretim ivedilikle durdurulmalıdır. Nüfusa bakılmaksızın her ilçe belediyesinde bir kısırlaştırma merkezi kurulmalıdır. Yalnızca bu iki maddeyle dahi sokak hayvanı popülasyonu 1 sene içerisinde kontrol altına alınacaktır. Her birimiz ‘yaşam hakkı’nın korunacağı tüm insani çözümlerde ortak çalışmalara hazırız. Ancak bu katliam yasasını asla kabul etmiyoruz! 6. maddeden vazgeçmiyoruz! Hiçbirimiz sokağımızda baktığımız başını okşadığımız canlarımızı kanlı yasanıza teslim etmiyoruz! Öldürmeye çalışanlara inat bu yasayı sokakta yazıyoruz!” diye konuştu.

OTURMA EYLEMİ BAŞLATTILAR

Basın açıklamasının ardından tüm katılımcılar, Saraçlar Caddesi’nde oturma eylemine başladı. Oturma eyleminin, TBMM’de yasa ile ilgili kararın açıklanmasına kadar devam edeceği belirtildi.

UĞUR AKAGÜNDÜZ