Edirne’de Romanya-Türkiye İlişkileri Paneli

Trakya Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen Romanya Günleri programı kapsamında düzenlenen Romanya-Türkiye İlişkileri Paneli gerçekleştirdi.

Haber Giriş Tarihi: 11.06.2024 17:47
Haber Güncellenme Tarihi: 11.06.2024 17:47

Trakya Üniversitesi (TÜ) tarafından Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen Romanya Günleri programı kapsamında Romanya-Türkiye İlişkileri Paneli gerçekleştirdi.

Panele Edirne Valisi Yunus Sezer, Edirne İl Emniyet Müdürü Onur Karaburun, J. KD. Albay Hacı Ali Büber, TÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Türkiye’nin Romanya Büyükelçisi Özgür Kıvanç Altan, Romanya’nın Türkiye Büyük Elçisi Stefan Alexandru Tinca, Bükreş Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Avrupa Başkent Üniversiteler Birliği (UNİCA) Başkanı Doç. Dr. Sorin Costreie, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Panel ilk olarak Romanya Türk-Müslüman Tatarları Demokrat Birliği Can Renkler Folklor Ensemble’nin gösterileri ile başladı.  Panel açılış konuşmalarıyla devam etti.

“ROMANYA GÜNLERİ TÜRKİYE VE ÜNİVERSİTEMİZ İÇİN BİR İLK”

Panelde Konuşan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Romanya Günleri Türkiye için de üniversitemiz içinde bir ilk. Balkan Üniversiteler Birliği tecrübesiyle kazandığımız bir şey bu. Balkanlar Üniversiteler Birliği 10 yıl önce kuruldu. Gittikçe büyüyerek devam ediyor. Bu arada edindiğimiz dostluklarla bereketlenen bir şey bu. İnşallah bu programın devamını gerçekleştireceğiz. İleriki günlerde Bükreş’te de Türkiye Günlerini ayarlamaya çalışıyoruz” dedi.

“İŞ BİRLİĞİNİN GÜÇLENMESİ SON DERECE ÖNEMLİ”

İş birliklerinin önemine değinen Bükreş Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Avrupa Başkent Üniversiteler Birliği (UNİCA) Başkanı Doç. Dr. Sorin Costreie, “Bence bu tür bir iş birliğinin sağlanması, akademisyenler ve sizlerle birlikte ve tüm sosyal çevreler tarafından son derece önemlidir. Çünkü daha iyi bir toplum yaratabilmemiz, güvenli bir toplum yaratabilmemiz için son derece önemlidir. Çok tehlikeli bir zaman yaşadığımızı sabah bahsetmiştim. O yüzden bu iş birliğinin güçlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu Sebeple de burada bulmaktan ve sizleri burada görmekten şu an büyük mutluluk duyuyorum” diye konuştu.

“ROMANYA GÜNLERİ’NİN EDİRNE’DE YAPILMASI ÇOK ANLAMLI”

Romanya Günleri programının Edirne’de yapılmasından dolayı mutlu olduğunu belirten Türkiye Cumhuriyeti Bükreş Büyükelçisi Özgür Kıvanç Altan, “Edirne çok önemli ve çok güzel bir şehrimiz. Bu faaliyetin Edirne'de yapılması çok anlamlı. Çünkü Edirne tarih özelliği bizim kültürümüzdeki yerinin ötesinde. Aynı zamanda Balkanlara açılan kapımız. Dolayısıyla Balkan ülkeleriyle bu gibi faaliyetlerin yapılması için sanırım Edirne'den daha uygun ve daha anlamlı bir yer olamaz. Türkler ve Tatarlar Romanya’nın bir parçası. Türkler ve Tatarlar, Romanyalı olmaktan gurur duyuyorlar. Neden? Çünkü Romanya onlara bu özgürlüğü tanımış. Bunun bölgemize ve diğer ülkelere örnek olması lazım. Bu çok değerli bir şey.  Geçen sene 1 milyon Romen Türkiye'ye geldi. Bu sene belki daha da fazla olacak. Rakamlar şu anda yüzde 125 artışa denk geliyor. Sadece insanlarla ilgili bir temasımız yok aynı zamanda çok sıkı askeri ilişkilerimiz var. NATO içinde beraber çalışıyoruz. Birçok tatbikatı birlikte icra ediyoruz. 4 F16 savaş uçağı Romanya hava sahasının Romen arkadaşlarıyla birlikte korudular. 4 ay boyunca. Bunu herkese yapmayız. Romanya, Karadeniz'e çok büyük bir önem atfediyoruz ediyor. Biz de Karadeniz'e çok büyük bir önem atfediyoruz. Temmuz ayında Allah'ın izniyle Türk, Romen ve savaş gemileri Karadeniz'deki mayın tehdidine karşı birlikte bir harekât başlatacaklar. Bunu her ülkede yapamazsınız böyle işleri. Gerçekten yakın olduğunuz ülkelerle stratejik ortak olarak gördüğünüz ülkeler de yapabilirsiniz. Romanya aynı zamanda 2011 senesinden bu yana stratejik ortağımız” ifadelerine yer verdi.

“ROMANYA VE TÜRKİYE İLİŞKİLERİ KARŞILIKLİ GELİŞME, SAYGI VE ANLAYIŞ İÇERİSİNDE”

Türkiye ve Romanya ilişkilerine değinen Romanya’nın Türkiye Büyük Elçisi Stefan Alexandru Tinca, “Romanya ve Türkiye ilişkilerine geldiğimiz zaman iki ülkenin karşılıklı gelişme, saygı ve anlayış içerisinde olduğunu söylemek mümkündür. Pek çok yıl Türkiye ve Romanya birlikte çift taraflı ve çok yönlü ilişkiler, güçlü diplomatik bağlara sahiplerdi. Bu da insanlar arasında da aynen devam etti. Bu da bu bağlarımızı ve paylaştığımız değerlerin bir göstergesidir” şeklinde konuştu.

“ROMANYA’YA KARŞI GÜÇLÜ BİR BAĞIMIZ VAR”

Romanya’ya karşı bağın güçlendiğini duymaktan dolayı mutlu olduğunu dile getiren Edirne Valisi Yunus Sezer, “Türkiye'deki hangi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına sorarsanız sorun, Romanya'ya karşı canı gönülden sevgi ve muhabbet beslemektedir. Biz tarihten beri Romanya'ya karşı çok güçlü bağlarımız var. Bu bağlamda güçlenerek devam ettiğini duymak, görmek ve her alanda Savunma sanayinin, ticareti, turizme, eğitime kadar her alanda bu ilişkilerin yetiştiğini görmek bizlere son derece mutlu etmektedir” sözlerine yer verdi.

Konuşmaların ardından Assoc. Prof. Dr. Silvana Rachieru, Prof. Dr. Enis Tulca, Prof. Dr. Bianca Roman, Doç. Dr. Laura Sitaru ve Prof. Dr. Oana Fotache tarafından Romanya ve Türkiye’nin ilişkileri anlatıldı.

MERT ERİŞKİN