Edirne’de Romanya Günleri

Trakya Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen Romanya Günleri programında konuşan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Türkiye ve Romanya ile iş birliklerinin artmasının stratejik ve önemli olduğunu vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 11.06.2024 14:20
Haber Güncellenme Tarihi: 11.06.2024 14:20

Trakya Üniversitesi (TÜ) tarafından Balkan Kongre Merkezi’nde Romanya Günleri programı gerçekleştirildi. Programa TÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Bükreş Üniversitesi Rektör Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi. Vica Constantin (online), Bükreş Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Avrupa Başkent Üniversiteler Birliği (UNİCA) Başkanı Doç. Dr. Sorin Costreie, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Program ilk olarak saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Romanya Milli Marşı’nın okunmasıyla başladı. Daha sonra Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğretim üyelerinden oluşan Trakya Ensemble tarafından açılış konseri verildi.

“TÜRKİYE VE ROMANYA BALKANLARIN EN GÜÇLÜ İKİ ÜLKESİ”

Programda konuşan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Türkiye ve Romanya diyecek olursak Balkanlar'ın en güçlü iki ülkesi birbirine tarihi, kültürel olarak oldukça yakın. Bu iş birliğinin artmasının oldukça stratejik ve önemli olduğunu, bölge barışı, güvenliği, gelişimi ve gelecek projeksiyonu için çok anlamlı olduğunu söylemek istiyorum. Bu toplantıların birbirimizi daha iyi tanıyarak iş birliğimizi geliştireceğini düşünüyorum. Özellikle üniversiteler anlamında büyük fırsatlar var. Yeni teknolojiler, yeni enerji kaynakları, Teknopark ortaklıkları gibi farklı konularda ortak çalışabiliriz. İnşallah Türkiye Romanya ilişkileri içinde güzel bir adım olmuş olur” ifadelerine yer verdi.

“GÜÇLERİMİZİ VE ÜNİVERSİTELERİMİZİ BİRLEŞTİRMEK OLDUKÇA ÖNEMLİ”

İş birliklerinin önemine değinen Bükreş Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Avrupa Başkent Üniversiteler Birliği Başkanı Doç. Dr. Sorin Costreie, “Akademik ilişkilerle, üniversiteler arasındaki ilişkilerimizi birleştirebilirsek bence bu gücü çok daha büyütmüş olacağız. UNİCA, Avrupa'nın merkezindeki 55 üniversiteyi bir araya getiren bir kurum. Kendisi oldukça geniş ve eski köklü üniversiteyi bir araya getiriyor. Aynı zamanda Brüksel’de daimî ofisi var ve aynı zamanda Avrupa Parlamentosu'nda da oldukça önemli bir rol oynamakta. Özellikle eğitimle alakalı çok önemli görevlerde bulunmakta. Trakya Üniversitesi’nin Balkan bölümleri var. Sizinle birlikte daha iyi çalışmalar gerçekleştirebiliriz. Bence çalışmaları bu bölgede gerçekleştirmek çok daha manalı olacaktır. Bence birlikte yapabileceğimiz ve geliştirebileceğimiz pek çok şey var. Bu iş birliğinde güçlerimizi ve üniversitelerimizi birleştirmek oldukça önemli olacaktır” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Nicolae Gheorghita, Prens’in Osmanlı Müziği: Fenerli Rumlar veya Fenerli Dönemi’nde Romanya ve Moldova’daki Osmanlı Müzik Uygulamalarına Dair Hesaplar isimli sunumu gerçekleştirildi. Ardından Prof. Dr. Liliana Dumitrache, Romanya’da Coğrafya ve Coğrafi Eğitimde Bilimsel İş birliği; Geçmişi Değerlendirirken Geleceğe Bakmak isimli sunum yaptı.

Sunumun ardından programa ara verildi.

MERT ERİŞKİN