Edirne’de Osmanlı Yemek ve Helvalarının Kitaplarına Tanıtım

Edirne’de Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan Edirne Sarayı Mutfağı ve Osmanlı Helvaları adlı kitapların tanıtımı yapıldı. Etkinlikte Osmanlı saray mutfağından dane-i yeşil, ballı mahmudiye, fodul ekmeği, Hakaniye helvası, sultani helvası ve gül şerbeti gibi lezzetler de ikram edildi.

Haber Giriş Tarihi: 27.05.2024 16:22
Haber Güncellenme Tarihi: 27.05.2024 16:22

Edirne’de Türk Mutfağı Haftası kapsamında düzenlenen, Edirne Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan Edirne Sarayı Mutfağı ve Osmanlı Helvaları adlı kitapların tanıtım ve tadım etkinliği düzenlendi.

Devecihan Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe Edirne Vali Yardımcısı Ercan Çiçek, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, İl Milli Eğitim Müdürü Önder Arpacı, Edirne Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü İlknur Çelik, İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Kenan Koçak, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Edirne Merkez İlçe Başkanı Engin Makak ile vatandaşlar katıldı.

“OSMANLI SARAY MUTFAĞININ NE KADAR ÖZEL OLDUĞUNA TANIK OLDUK”

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Enstitü Müdürü Çelik, gastronomi tarihi olarak 2 kitabı sunmaktan dolayı mutlu ve gururlu olduklarını söyleyerek; “Osmanlı mutfağını, özelinde de Edirne Sarayı mutfağını araştırarak tariflere ulaştık. Bu tarifleri mutfak atölyemizde uygulayarak tanıttık. Literatür taraması ve akademik araştırmalarla çoğu unutulmuş, bazıları da günümüzde bilinen reçeteleri bir araya getirerek anlamlı bir çalışmaya imza attık. Yazılı kaynakların çok kısıtlı olması nedeniyle zorlu geçen bu süreçte Osmanlı saray mutfağının ne kadar özel, zengin ve çeşitlilik barındıran bir mutfak olduğuna tanık olduk. Böylelikle yürüttüğümüz projenin önemini bir kez daha anlamış bulunduk” ifadelerine yer verdi. Çelik, kitapların oluşturulmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

51 YEMEK VE 31 HELVA TARİFİ BULUNUYOR

Çelik’in konuşmasının ardından etkinlikte 2 kitap hakkında bilgi verildi. Edirne Saray Mutfağı adlı kitabın girişinde Orta Asya ve Selçuklularda Yemek Kültürü, Osmanlı Saray Mutfağı, Edirne Saray Mutfağı olarak yer alan 3 ana başlık altında yemek kültürü, yemek kültürüne etki eden unsurlar, yemeklerde kullanılan malzemeler, sofra adabı gibi konulara yer verildiği açıklandı. Kitap çorbalar, etli yemekler, pilavlar ve dolmalar, unlu gıdalar, turşular, yiyecekler ve tatlıların tarifleri ile her tarifin görselinin bulunduğu 7 bölümden oluşuyor. Kitapta 51 adet tarif bulunuyor. Osmanlı Helvaları kitabında ise helvalarla ilgili bilgi içeren metnin yanı sıra 31 adet helva tarifi yer alıyor.

KİTAPLARDAKİ YEMEKLER VE HELVALAR İKRAM EDİLDİ

Tanıtımın ardından etkinlikte katılımcılara kitaplarda da bulunan dane-i yeşil, ballı mahmudiye, fodul ekmeği, Hakaniye helvası, sultani helvası ve gül şerbeti ikram edildi. Etkinlik, ikramların ardından sona erdi.

UĞUR AKAGÜNDÜZ