Edirne Tabip Odası ve hekimler, Edirne'de Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Doktor B.B.Ö.'yü yumruklayan Volkan Kuşçu’ya mahkeme heyeti tarafından iyi hal indirimi ile birlikte 2 yıl 1 ay hapis cezası verilmesine tepki gösterdi.
Edirne Adliyesi’nde bugün 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde gerçekleştirilen duruşmanın ardından Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Celal Karlıkaya ile odanın önceki dönem başkanları Prof. Dr. Gürcan Altun ve Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, basın mensuplarına açıklama yaptılar.
“İTİRAZ EDECEĞİZ”
Prof. Dr. Celal Karlıkaya, karar duruşmasında sağlıkçıların adalet duygusunun tatmin olmadığını belirterek; “Biz Edirne Tabip Odası olarak, sağlıkçılar olarak adalet duygumuzun tatmin olmadığını beyan ediyoruz. Daha caydırıcı cezaların uygulanması gerekiyor ki sağlıkta şiddet bitsin. Adalet istiyoruz. 2 yıl 1 ay ceza aldı. Avukatlar, üst sınırı 6 yıla kadar olduğunu söylüyor. Üst sınırdan bekliyorduk. Teknik ayrıntılarını bilmiyorum ama iyi hal indirimi olasılığı bile bizi çok üzüyor. İtiraz edeceğiz” ifadelerini kullandı.
“İYİ NİYETİNİ GÖSTERECEK BİR TARAFI YOK”
Prof. Dr. Gürcan Altun ise yargılamanın hiçbir zaman hekim camiasını tatmin etmeyeceğini söyleyerek; “Bu yargılama, hiçbir zaman için hekim camiasını tatmin edecek bir yargılama değildir. Böyle bir durumda, görevi başındaki bir kadına karşı, bir hekime karşı yapılmış olan saldırının üst limitten cezalandırılması gerekir. Kaldı ki fail zincirleme bir şekilde suç işlemeye devam ediyor. İlk tutuklanma sonrası tahliye edildikten sonra akabinde sosyal medya üzerinden gelen meslektaşımıza karşı olan o tehditlerin iyi niyetini gösterecek bir tarafı yok. Beraberinde bir kadına karşı işlenmiş olması bu suçun, ağırlaştırıcı unsurlardan bir tanesidir. Niye mahkeme tarafından bunun göz önüne alınmadığını merak ediyoruz açıkçası. Bir önceki ceslede kapı kilitlendi. Yargılamaların hepsi, Anayasa’nın 141’inci maddesi gereğince kamuya açık halde yapılır. Basın ve biz dışarıda bırakıldık. Acaba mahkeme heyeti, bizlerin orada bulunmasından dolayı neden endişe ediyor? Şimdi de kararı açıklarken apar topar bizlere ‘Dışarıya alalım’ deyip böyle bir tavır takınıldı, anlayabilmiş değilim” dedi.
“EN ÜST DÜZEYDEN CEZALAR VERİLMELİ”
Dr. Ertuğrul Tanrıkulu ise Türkiye’de sağlıkta şiddetin sürekli yaşanır hale geldiğine dikkat çekerek; “Biz bunu kabul etmiyoruz. Asla sağlık ve şiddet kelimelerinin yan yana gelmesinden mutlu değiliz ve bu şiddet sarmalı ne yazık ki sağlık sektöründe çok fazla oldu. Katalog suçu haline gelmeli ve en üst düzeyden cezalar verilmeli. Yoksa sağlıkta şiddeti durduramayız” sözlerine yer verdi.
UĞUR AKAGÜNDÜZ